Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DJECA BEZ MOZGA I BUDU─ćNOSTI: Deset razloga za┼íto najmla─Ĺe moramo za┼ítititi od tehnologije

DJECA BEZ MOZGA I BUDU─ćNOSTI: Deset razloga za┼íto najmla─Ĺe moramo za┼ítititi od tehnologije

djeca-tehnologija-razvojPrisje─çaju─çi se dobrih starih vremena kada smo odrastali uz sje─çanja sa putovanje, zlata je vrijedno kada poku┼íavate razumjeti probleme s kojima se djeca suo─Źavaju danas.

Prije samo 20 godina, djeca su se igrala vani cijeli dan, vozili biciklom, bavili se sportom i gradili utvrde u pje┼í─Źaniku. Majstori izmi┼íljenih igara, djeca iz pro┼ílosti su stvarala vlastiti oblik igara ÔÇőÔÇőkoje nisu zahtijevale skupu tehnologiju ili roditeljski nadzor.

Djeca iz pro┼ílosti su se promjenila … jako, a njihov svijet prirodnih osjetila je danas temeljni i jednostavan. U pro┼ílosti, obitelj je ─Źesto provodila vrijeme obavljanjem ku─çanskih poslova, a djeca su imala nekakve sitne obaveze na dnevnoj bazi. Stol u blagovaonici bio je sredi┼ínje mjesto gdje je obitelji dolazila zajedno jesti i razgovarati o svojem danu, a nakon ve─Źere je postao centar za pe─Źenje kola─Źa, obrta i doma─çe zada─çe.

Dana┼ínje obitelji su druga─Źije. Utjecaj tehnologije na obitelj 21. stolje─ça lomi temelje njezinog osnivanja, a uzrokuje i raspad temeljne vrijednosti koja je odr┼żavala obitelji zajedno. ┼Żongliranjem ┼íkole, posla, doma i dru┼ítvenog ┼żivota, roditelji se sada oslanjaju na komunikaciju, informacije, i tehnologije kako bi im ┼żivot bio br┼żi i u─Źinkovitiji. Maloj djeci roditelji pu┼ítaju crti─çe na mobitelima i tabletima, ili im daju da igraju igre kako bi si osigurali malo mira, dok djeca od 5-6 godina ve─ç imaju svoje vlastite mobitele.

Zabavna tehnologija (TV, Internet, video igre, iPad, mobitel) je napredovala tako brzo, da su obitelji jedva primijetile zna─Źajan utjecaj i promjene u njihovoj obiteljskoj strukturi i na─Źinu ┼żivota. Istra┼żivanje Kaiser Zaklade iz 2010. godine pokazalo je da djeca osnovne dobi tro┼íe u prosjeku 7,5 sati dnevno na zabavnu tehnologiju, 75% posto od te djece ima TV u svojim sobama, a 50% posto od sjevernoameri─Źkih domova imaju TV upaljen cijeli dan.

Dakle, kako utjecaj tehnologije ima na razvoj djeteta? Dje─Źji razvoj senzornih, motori─Źkih i ostali privr┼żeni sustavi biolo┼íki nisu evoluirali da bi se prilagodili na ovu pomahnitalu i kaoti─Źnu prirodu dana┼ínje tehnologije.

Utjecaj brzog napretka tehnologije na razvoj djeteta se vidi kroz porast fizi─Źkih i psihi─Źkih poreme─çaja, te poreme─çajima u pona┼íanju koje zdravstveni i obrazovni sustavi tek sada po─Źinju otkrivati, a jo┼í manje razumijevati.

Dje─Źja pretilost i dijabetes sada su nacionalna epidemija u Kanadi i SAD-u, i uzro─Źno su vezana uz prekomjerno kori┼ítenej tehnologije. Dijagnoze poput ADHD, autizam, poreme─çaj koordinacije, ka┼ínjenja u razvoju, nerazumljivog govora, pote┼íko─ça u u─Źenju, osjetilnih poreme─çaja, tjeskobe, depresije i poreme─çaji spavanja su povezani s prekomjernim kori┼ítenjem tehnologijom, a i rastu alarmantanom stopaom.

Pedijatrica Chris Rowan za Huffington post je predstavila deset najozbiljnijih prijetnji po razvoj djece, od kojih su sve utemeljene na ozbiljnim znanstvenim istra┼żivanjima, te je pozvala sve roditelje, u─Źitelje i vlade da se izbore za zabranu kori┼ítenja mobilnih ure─Ĺaja djeci mla─Ĺoj od 12 godina.

1. Utje─Źu na prirodni razvoj mozga

Izme─Ĺu ro─Ĺenja i druge godine ┼żivota, djetetov mozak se utrostru─Źi, a brzi razvoj mozga nastavlja se do 21. godine. Razvoj mozga u najranijoj dobi ovisi o podra┼żajima iz okoli┼ía. Kada se mozak u ovoj delikatnoj dobi izlo┼żi modernim tehnologijama, dolazi do promjena koje uzrokuju poreme─çaje koncentracije, ote┼żano u─Źenje, pove─çanu impulzivnost i smanjenu sposobnost samokontrole.


2. Odga─Ĺaju mentalno odrastanje

Kretanje pospje┼íuje koncentraciju i sposobnost u─Źenja, no kori┼ítenje tehnologije ograni─Źava kretanje. Svako tre─çe dijete danas kre─çe u ┼íkolu s odgo─Ĺenim mentalnim razvojem, s pote┼íko─çama u pismenosti i postizanju rezultata.

3. Poti─Źu debljanje

Televizija i videoigre povezane su sa sve ─Źe┼í─çom pojavom pretilosti. Djeca koja smiju imati elektroni─Źki ure─Ĺaj u svojim spava─çim sobama imaju 30% ve─çe ┼íanse biti pretila. Svako ─Źetvrto dijete u Kanadi i svako tre─çe dijete u SAD-u je pretilo.

4. Uzrokuju gubitak sna

─îak 60% roditelja ne nadgleda kako njihova djeca koriste tehnologiju, a ─Źak 75% djece imaju ure─Ĺaje u svojim spava─çim sobama. Isti postotak djece pati od kroni─Źne neispavanosti, ┼íto uni┼ítava njihovu sposobnost u─Źenja.

5. Uzrokuju psihi─çke poreme─çaje

Pretjerano kori┼ítenje tehnologije povezano je sa sve ve─çim stopama psihi─çkih poreme─çaja u djece, od depresije, anksioznosti, poreme─çaja koncentracije, poreme─çaja privr┼żenosti, autizma, bipolarnog poreme─çaja, psihoza i problemati─Źnog pona┼íanja. Svako ┼íesto dijete u Kanadi dijagnosticirani je mentalni bolesnik.

6. Uzrokuju agresivno ponašanje

Nasilni mediji mogu uzrokovati agresivno pona┼íanje kod djece. Mala djeca danas su vi┼íe nego ikad izlo┼żena fizi─Źkom i seksualnom nasilju u modernim medijima. Brojne igre i televizijske serije prikazuju eksplicitne scene seksa, ubojstva, silovanja, mu─Źenja i osaka─çivanja. Sve ve─çi broj djece nije u stanju kontrolirati svoje agresivne tendencije.

7. Dovode do ‘digitalne demencije’

Brzi medijski sadr┼żaji, osim ┼íto mogu doprinjeti poreme─çajima pa┼żnje, mogu dovesti i do smanjene koncentracije i slabljenja pam─çenja, jer mozak ─Źisti puteve koji vode do frontalnog korteksa. Djeca koja ne mogu zadr┼żati pa┼żnju na ne─Źemu ne mogu ni u─Źiti.

8. Uzrokuju ovisnosti

Kako se roditelji sve vi┼íe i vi┼íe ve┼żu uz tehnologiju, udaljavaju se od svoje djece. Prema istra┼żivanju iz 2010. godine, kada se djeca ne ve┼żu uz svoje roditelje, mogu se vezati uz svoje ure─Ĺaje, ┼íto mo┼że uzrokovati ovisnost. Svako 11. dijete izme─Ĺu 8. i 18. godine ovisno je o tehnologiji.

9. Zra─Źenje nije bezopasno

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kategorizirala je mobitele i be┼żi─çne ure─Ĺaje kao rizik kategorije 2B (mogu─çi karcinogen). U slu┼żbenom priop─çenju, WHO je upozorio da su djeca znatno osjetljivija od odraslih na zra─Źenje, jer im se mozak i imunosustav jo┼í uvijek razvijaju.

10. Ovakva budu─çnost nije odr┼żiva

Na─Źin na koji su djeca danas odgojena i obrazovana uz tehnologiju vi┼íe nije odr┼żiv. Djeca su na┼ía budu─çnost, no nema budu─çnosti za djecu koja pretjerano koriste tehnologiju. Potrebno je hitno i zajedni─Źko djelovanje kako bi se smanjilo kori┼ítenje tehnologije kod djece.

Smjernice za korištenje tehnologije primjereno dobi djece:

djeca-tehnologija-razvoj-tablica
 
(huffingtonpost.com, jutarnji.hr/uredio: nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,