Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Devet ┼áokantnih Opasnosti Prilikom Izlaganja Fluoru

Devet Šokantnih Opasnosti Prilikom Izlaganja Fluoru

fluorid-vodaIzlo┼żenost fluoridu je sporna tema, uglavnom zbog skrivanja izlo┼żenosti posvuda. Ne samo da je fluor ─Źesti sastojak u pasti za zube, ve─ç i mnoge op─çine imaju fluoriranu vodoopskrbu. Za┼íto?

Pa, razlog koji nam se gura i daje kao osnovni je da poti─Źe oralno zdravlje … iako fluor nije poznat da uni┼ítava ┼ítetne oralne bakterije. Ono ┼íto se zna je da je Fluor je otrovan. U stvari, broj jedan razlog trovanja ti─Źe se poziva od strane djeca koja su jela pastu za zube.

Dugotrajno gutanje fluora je ┼ítetno za mozak, probavni sustav, srce, kosti … ─Źak i zubnu caklinu kojoj bi navodno trebao pomo─çi.

Slijedi 9 ┼íokantnih ─Źinjenica koje ─çe vam dati drugi pogled u svezi va┼íeg izlaganja fluoridu.

1. Slabljenje Kostiju (skeleta)

Skeletnna fluoroza je stanje koje rezultira iz potro┼ínje fluora. Jetra nije u stanju obraditi se od fluorida, ─Źime on ulazi u krvotok, gdje se spaja s kalcijem koji se izlu─Źuje iz ko┼ítanog sustava. Vi ostajete slabih kostiju, stanje ina─Źe poznato kao skeletna fluoroza. Rizik koji je poznat desetlje─çima, ali se jo┼í uvijek nije utvrdilo koliko ─çe izlaganje fluoru izazvati skeletnu fluorozu … a njezin utjecaju na kvalitetu ┼żivota je grozan. Najbolji na─Źin da za┼ítitite sebe je da izbjegavate fluoride. Nedavno su kineske vlasti uspostavile vezu izme─Ĺu smanjenja izlo┼żenosti fluoridu i u─Źestalosti fluoroze.

2. Uzrokuje artritis

Fluor se pokazalo da uzrokuje kalcifikaciju hrskavice, bitnog tkiva za zdravlje zglobova. Degenerativni osteoartritis je povezan sa ko┼ítanom (skeletnom) fluorozom. U istra┼żivanjima osoba koje pate od fluoroze, stanja artritisa koljena su se ─Źesto doga─Ĺala.

3. Toksi─Źan za ┼ítitnja─Źu

Jod i fluor pripadaju obitelji spojeva poznatih kao halogeni elementi. Iako je jod koristan za ┼ítitnja─Źu, fluor nije. Me─Ĺutim, zbog sli─Źnosti elemenata, ┼ítitnja─Źa mo┼że apsorbirati fluor umjesto joda. To je lo┼íe. Fluor je otrovan za stanice ┼ítitnja─Źe; inhibira funkciju i uzrokuje odumiranje stanica. Ve─ç desetlje─çima, fluorid se koristi za smanjenje funkcije ┼ítitnja─Źe kod osoba koje pate od prekomjerne aktivnosti ┼ítitnja─Źe. Sada -┬á obratite pozornost i na to – fluoridizacija vode odgovara razinama koje se obi─Źno se koriste za smanjenje funkcije ┼ítitnja─Źe.

4. Kalcificira Vrlo Va┼żnu Epifizu

Iako su sve mogu─çnosti epifize predmet rasprave ve─ç stolje─çima, sigurno se zna da, u najmanju ruku, epifiza regulira tjelesne ritmove i cikluse bu─Ĺenja spavanja, dvije iznimno va┼żne funkcije. Fluor je posebno toksi─Źan za epifizu, gdje se nakuplja i kalcificira epifizu. Naime, u vrijeme kada prosje─Źna osoba dosegne starost, njezina epifiza ─çe imati ve─çu gusto─çu kalcija od njihovih kostiju.

5. Ubrzava ┼Żenski Pubertet

Tako─Ĺer je potrebno napomenuti da epifiza igra integralnu ulogu u po─Źetku puberteta. Istra┼żivanja su pokazala da djevojke koje ┼żive u podru─Źjima izlo┼żenim fluoru ulaze u pubertet ranije nego djevojke koje su manje izlo┼żene. Fluor ima ┼ítetan u─Źinak na seksualnu funkciju …

6. ┼átetan za Mu┼íku i ┼Żensku Plodnosti

Izravna veza postoji izme─Ĺu stope fertiliteta i fluora u pitkoj vodi. Vi┼ía razina fluora odgovara ni┼żoj stopi plodnosti, pogotovo pitke vode s razinom fluora od 3 ppm. Modeli istra┼żivanja na ┼żivotinjama pokazuju da fluorid smanjuje spolne hormone kod ┼żena, a mu┼íkarci tako─Ĺer isto tako. One koji pate od fluoroze imaju ni┼żi testosteron i plodnost za razliku od mu┼íkaraca koji nisu izlo┼żeni fluoridima.

7. Loše za Zdravlje Bubrega

Fluor je otrovan za bubrege, te je vi┼ía stopa kroni─Źne bolesti bubrega prijavljena u podru─Źjima gdje voda sadr┼żi visoku razinu fluorida. Prema kineskim istra┼żiva─Źima, razina fluorida od 2 mg/litra je dovoljna da uzrokuju o┼íte─çenje bubrega u djece. Dok je razina fluora u vodi su ─Źesto puno ni┼ża od toga, bombardiranje fluoridom se nastavlja s pastom za zube i kroz druge izvore.


8. Štetan za Kardiovaskularni Sustav

Istra┼żivanja pokazuju da izlo┼żenost fluoru uzrokuje kardiovaskularne upale i aterosklerozu. Drugo istra┼żivanje koje se provelo je pokazalo njegov u─Źinak na krvni tlak, ali mje┼íovitih rezultata. Bez obzira na to, te kardiovaskularnih bolesti mogu imati mnoge uzroke, no povijest pokazuje da se broj oboljelih pove─çava s izlaganjem fluoridu.

9. Negativni U─Źinci na Kognitivne Sposobnost

U razdoblju do svibnja 2013., provedene 43 studije koje su prou─Źavale djelovanje fluorida na ljudsku inteligenciju. Rezultat bi trebao motivirati svakoga prema smanjenju izlaganja fluoru. Jedna primjedba je izvojena, a odnosi se na to da fluorid negativno utje─Źe na neuralni razvoj djece. Drugo istra┼żivanje je pokazalo da djeca koja ┼żive u vrlo fluoridiziranim podru─Źjima imaju i do 5X puta ve─çe izglede za razvoj niskog IQ u odnosu na one koji ne ┼żive na tom podru─Źju.

Smanjenje izlo┼żenosti fluoridu

Koriste─çi pastu za zube bez fluora mo┼że odmah smanjiti va┼íu izlo┼żenost. Odr┼żavanje zdrave razine joda mo┼że pomo─çi u za┼ítiti┬á ┼ítitnja─Źe od fluorida. Fluorirana voda je najve─çi problem, a ve─çina filtera za vodu nisu sposobni ukloniti fluoride.


***

WIKIPEDIA – FLUOR

Kemijski element Fluor nosi u periodnom sustavu elemenata simbol F, atomski (redni) broj mu je 9, a atomska masa mu iznosi 18,9984032(5).

Fluor je vrlo reaktivan – ┼íto je tipi─Źno za elemente njegove skupine, ali on je naj┼że┼í─çi. ─îesto ga u obliku njegovih iona (atoma fluora s jednim dodatnim elekronom), nalazimo u pastama za zube. Njegov koeficijent elektronegativnosti iznosi 4.0. Hrvatski naziv za ovaj kemijski element je jedik (Klai─ç, “Rje─Źnik stranih rije─Źi”).

U prirodi se nalazi gotovo isklju─Źivo u spojevima, najva┼żniji su mu minerali fluorit CaF2 i kriolit Na3AlF6. Fluorovi su spojevi normalna sastojina zubne cakline i kosti, a nalaze se i u nekim biljkama.

Otkri─çe fluora pripisuje se H. Moissanu, koji ga je 1886. godine dobio elektrolizom razrije─Ĺene otopine kalijevog hidrogenfluorida (KHF2) u fluorovodiku.

Fluor je plin blijedo┼żute boje, o┼ítra i prodorna mirisa. Sastoji se od dvoatomnih molekula F2. Najelektronegativniji je element, stoga i najreaktivniji te ima najja─Źe oksidacijsko djelovanje. Spaja se gotovo sa svim elementima. S vodikom se spaja i bez prisutnosti svjetla ve─ç na sobnoj temperaturi, pri ─Źemu se zapali ili ─Źak dolazi do eksplozije. Zbog velikog afiniteta fluora prema vodiku iz spojeva oduzima vodik.

Fluor je izuzetno otrovan, a tako─Ĺer i otopine fluorida. Fluor i njegovi spojevi izazivaju upale i te┼íko izlje─Źive rane na ko┼żi i sluznicama, posebno u o─Źima i di┼ínim organima. Pri malim koncentracijama para fluora i nekih njegovih spojeva ozljede nastupaju nekoliko sati nakon izlaganja bez prethodnih simptoma, stoga je pri radu s njima potrebno koristiti za┼ítitnu odje─çu.


***

Jeste li napravili pomak ka smanjenju izlo┼żenosti i minimaliziranju opasnosti od fluorida? Koje savjete imate? Molimo ostavite komentar i podijelite s nama na FB.
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,