Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Devet Šokantnih Opasnosti Prilikom Izlaganja Fluoru

Devet Šokantnih Opasnosti Prilikom Izlaganja Fluoru

fluorid-vodaIzloženost fluoridu je sporna tema, uglavnom zbog skrivanja izloženosti posvuda. Ne samo da je fluor česti sastojak u pasti za zube, već i mnoge općine imaju fluoriranu vodoopskrbu. Zašto?

Pa, razlog koji nam se gura i daje kao osnovni je da potiče oralno zdravlje … iako fluor nije poznat da uništava štetne oralne bakterije. Ono što se zna je da je Fluor je otrovan. U stvari, broj jedan razlog trovanja tiče se poziva od strane djeca koja su jela pastu za zube.

Dugotrajno gutanje fluora je štetno za mozak, probavni sustav, srce, kosti … čak i zubnu caklinu kojoj bi navodno trebao pomoći.

Slijedi 9 šokantnih činjenica koje će vam dati drugi pogled u svezi vašeg izlaganja fluoridu.

1. Slabljenje Kostiju (skeleta)

Skeletnna fluoroza je stanje koje rezultira iz potrošnje fluora. Jetra nije u stanju obraditi se od fluorida, čime on ulazi u krvotok, gdje se spaja s kalcijem koji se izlučuje iz koštanog sustava. Vi ostajete slabih kostiju, stanje inače poznato kao skeletna fluoroza. Rizik koji je poznat desetljećima, ali se još uvijek nije utvrdilo koliko će izlaganje fluoru izazvati skeletnu fluorozu … a njezin utjecaju na kvalitetu života je grozan. Najbolji način da zaštitite sebe je da izbjegavate fluoride. Nedavno su kineske vlasti uspostavile vezu između smanjenja izloženosti fluoridu i učestalosti fluoroze.

2. Uzrokuje artritis

Fluor se pokazalo da uzrokuje kalcifikaciju hrskavice, bitnog tkiva za zdravlje zglobova. Degenerativni osteoartritis je povezan sa koštanom (skeletnom) fluorozom. U istraživanjima osoba koje pate od fluoroze, stanja artritisa koljena su se često događala.

3. Toksičan za štitnjaču

Jod i fluor pripadaju obitelji spojeva poznatih kao halogeni elementi. Iako je jod koristan za štitnjaču, fluor nije. Međutim, zbog sličnosti elemenata, štitnjača može apsorbirati fluor umjesto joda. To je loše. Fluor je otrovan za stanice štitnjače; inhibira funkciju i uzrokuje odumiranje stanica. Već desetljećima, fluorid se koristi za smanjenje funkcije štitnjače kod osoba koje pate od prekomjerne aktivnosti štitnjače. Sada -  obratite pozornost i na to – fluoridizacija vode odgovara razinama koje se obično se koriste za smanjenje funkcije štitnjače.

4. Kalcificira Vrlo Važnu Epifizu

Iako su sve mogućnosti epifize predmet rasprave već stoljećima, sigurno se zna da, u najmanju ruku, epifiza regulira tjelesne ritmove i cikluse buđenja spavanja, dvije iznimno važne funkcije. Fluor je posebno toksičan za epifizu, gdje se nakuplja i kalcificira epifizu. Naime, u vrijeme kada prosječna osoba dosegne starost, njezina epifiza će imati veću gustoću kalcija od njihovih kostiju.

5. Ubrzava Ženski Pubertet

Također je potrebno napomenuti da epifiza igra integralnu ulogu u početku puberteta. Istraživanja su pokazala da djevojke koje žive u područjima izloženim fluoru ulaze u pubertet ranije nego djevojke koje su manje izložene. Fluor ima štetan učinak na seksualnu funkciju …

6. Štetan za Mušku i Žensku Plodnosti

Izravna veza postoji između stope fertiliteta i fluora u pitkoj vodi. Viša razina fluora odgovara nižoj stopi plodnosti, pogotovo pitke vode s razinom fluora od 3 ppm. Modeli istraživanja na životinjama pokazuju da fluorid smanjuje spolne hormone kod žena, a muškarci također isto tako. One koji pate od fluoroze imaju niži testosteron i plodnost za razliku od muškaraca koji nisu izloženi fluoridima.

7. Loše za Zdravlje Bubrega

Fluor je otrovan za bubrege, te je viša stopa kronične bolesti bubrega prijavljena u područjima gdje voda sadrži visoku razinu fluorida. Prema kineskim istraživačima, razina fluorida od 2 mg/litra je dovoljna da uzrokuju oštećenje bubrega u djece. Dok je razina fluora u vodi su često puno niža od toga, bombardiranje fluoridom se nastavlja s pastom za zube i kroz druge izvore.

8. Štetan za Kardiovaskularni Sustav

Istraživanja pokazuju da izloženost fluoru uzrokuje kardiovaskularne upale i aterosklerozu. Drugo istraživanje koje se provelo je pokazalo njegov učinak na krvni tlak, ali mješovitih rezultata. Bez obzira na to, te kardiovaskularnih bolesti mogu imati mnoge uzroke, no povijest pokazuje da se broj oboljelih povećava s izlaganjem fluoridu.

9. Negativni Učinci na Kognitivne Sposobnost

U razdoblju do svibnja 2013., provedene 43 studije koje su proučavale djelovanje fluorida na ljudsku inteligenciju. Rezultat bi trebao motivirati svakoga prema smanjenju izlaganja fluoru. Jedna primjedba je izvojena, a odnosi se na to da fluorid negativno utječe na neuralni razvoj djece. Drugo istraživanje je pokazalo da djeca koja žive u vrlo fluoridiziranim područjima imaju i do 5X puta veće izglede za razvoj niskog IQ u odnosu na one koji ne žive na tom području.

Smanjenje izloženosti fluoridu

Koristeći pastu za zube bez fluora može odmah smanjiti vašu izloženost. Održavanje zdrave razine joda može pomoći u zaštiti  štitnjače od fluorida. Fluorirana voda je najveći problem, a većina filtera za vodu nisu sposobni ukloniti fluoride.


***

WIKIPEDIA – FLUOR

Kemijski element Fluor nosi u periodnom sustavu elemenata simbol F, atomski (redni) broj mu je 9, a atomska masa mu iznosi 18,9984032(5).

Fluor je vrlo reaktivan – što je tipično za elemente njegove skupine, ali on je najžešći. Često ga u obliku njegovih iona (atoma fluora s jednim dodatnim elekronom), nalazimo u pastama za zube. Njegov koeficijent elektronegativnosti iznosi 4.0. Hrvatski naziv za ovaj kemijski element je jedik (Klaić, “Rječnik stranih riječi”).

U prirodi se nalazi gotovo isključivo u spojevima, najvažniji su mu minerali fluorit CaF2 i kriolit Na3AlF6. Fluorovi su spojevi normalna sastojina zubne cakline i kosti, a nalaze se i u nekim biljkama.

Otkriće fluora pripisuje se H. Moissanu, koji ga je 1886. godine dobio elektrolizom razrijeđene otopine kalijevog hidrogenfluorida (KHF2) u fluorovodiku.

Fluor je plin blijedožute boje, oštra i prodorna mirisa. Sastoji se od dvoatomnih molekula F2. Najelektronegativniji je element, stoga i najreaktivniji te ima najjače oksidacijsko djelovanje. Spaja se gotovo sa svim elementima. S vodikom se spaja i bez prisutnosti svjetla već na sobnoj temperaturi, pri čemu se zapali ili čak dolazi do eksplozije. Zbog velikog afiniteta fluora prema vodiku iz spojeva oduzima vodik.

Fluor je izuzetno otrovan, a također i otopine fluorida. Fluor i njegovi spojevi izazivaju upale i teško izlječive rane na koži i sluznicama, posebno u očima i dišnim organima. Pri malim koncentracijama para fluora i nekih njegovih spojeva ozljede nastupaju nekoliko sati nakon izlaganja bez prethodnih simptoma, stoga je pri radu s njima potrebno koristiti zaštitnu odjeću.


***

Jeste li napravili pomak ka smanjenju izloženosti i minimaliziranju opasnosti od fluorida? Koje savjete imate? Molimo ostavite komentar i podijelite s nama na FB.
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,