Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » STUDIJA OTKRILA: Zabrinutost za budu─çe projekcije Globalnih Prinosa

STUDIJA OTKRILA: Zabrinutost za budu─çe projekcije Globalnih Prinosa

poljoprivreda-prinosiOko 30% posto osnovnih globalnih ┼żitarica – ri┼że, p┼íenice i kukuruza – mo┼żda su dosegli svoj najve─çi mogu─çi prinos na poljima dijelm svijeta, prema istra┼żivanju Univerziteta Nebraska-Lincoln koje je nedavno objavljeno.

Ovi rezultati izazivaju zabrinutost oko nastojanja da se pove─ça proizvodnja hrane kako bi se zadovoljile rastu─ça globalna populacija.

Prinosi tih usjeva su nedavno smanjeni i do┼íli su do razine koju ne mogu probiti. Budu─çe projekcije koje ─çe osigurati globalnu sigurnost hrane obi─Źno se temelje na stalnom pove─çanju prinosa, trend kojeg sada ovo istra┼żivanje pobija i ne─çe mo─çi biti proveden u budu─çnosti.

Procjene budu─çe proizvodnje globalnog hrane i sposobnost da zadovolji prehrambene potrebe stanovni┼ítva za koje se o─Źekuje da ─çe broj─Źano rasti od 7 milijarda do 9 milijarda do 2050. godine, se u velikoj mjeri temelji na projekcijama povijesnih trendova.

Pro┼ílim su trendovima, me─Ĺutim, dominiralo brzo usvajanje novih tehnologija – od kojih su neke bile i jednokratne inovacije – ┼íto je omogu─çilo pove─çanje proizvodnje usjeva.

Kao rezultat toga, projekcije budu─çih prinosa bile optimisti─Źne – mo┼żda i previ┼íe, tako pokazuje nalaz UNL znanstvenika Kenneth Cassman i Patricio Grassini, odjela za agronomiju i hortikulturu, i Kent Eskridgea iz odjela za statistiku.

Oni su prou─Źavali trendove pro┼ílih prinosa u zemljama s najve─çom proizvodnjom ┼żitarica i pru┼żili dokaze protiv projiciranog scenarija nastavka linearnog pove─çanja prinosa usjeva. Njihovi podaci pokazuju da se stopa prinosa nedavno smanjila ili zaustavila kod jedne ili vi┼íe glavnih ┼żitarica u mnogim najintenzivnijim poljoprivrednim dijelovima svijeta, uklju─Źuju─çi i isto─Źnu Aziju, Europu i Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave.

Institut za poljoprivredu i znanstvene prirodne resurse (The Institute of Agriculture and Natural Resources scientists) je izra─Źunao da taj pad ili stagnacija dobitka prinosa utje─Źe na 33% posto velikih zemalja koje proizvode ri┼żu i 27% posto velikih zemalja koje proizvode p┼íenicu.

U Kini, primjerice, pove─çanje prinosa kod p┼íenice je ostalo konstantno, a stopa rasta prinosa kukuruza je smanjenna za 64% posto za razdoblje od 2010. do 2011. u odnosu na 2002. do 2003. godine, unato─Ź velikom pove─çanju ulaganja u istra┼żivanja u poljoprivredi i razvoj, obrazovanje infrastrukture povezanih za ove dvije ┼żitarice. To upu─çuje na zaklju─Źak da je povratak tih ulaganja u stalnom opadanju u smislu utjecaja na pove─çanje uroda.

Autori navode da ─çe budu─çi dobitak daljnjeg prinosa vjerojatno zahtijevati fino pode┼íavanje raznih ─Źimbenika u proizvodnji usjeva. No, to je ─Źesto te┼íko posti─çi na selja─Źkim poljima koja su povezana sa marginalnim tro┼íkovima, uvjetima rada, rizicima i utjecajima na okoli┼í koja mogu prevagnuti i smanjiti urode.
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,