Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, VIJESTI IZ SVIJETA » TE┼áKO PODNOSI NOVI SVJETSKI POREDAK: U 2014. ─çe Hrvatska napokon propasti !?

TEŠKO PODNOSI NOVI SVJETSKI POREDAK: U 2014. će Hrvatska napokon propasti !?

crna-macka-cestaGodinu su zavr┼íili porukom kako znaju da su na najboljem putu, pravac ne─çe mijenjati, jest da se ba┼í ne mogu pohvaliti brzinom u provedbi reformi, ali uskoro ─çe sigurno biti bolje …

S takvim nekakvim nebuloznim rije─Źima hrvatski je premijer zaklju─Źio jo┼í jednu groznu godinu, kapriciozno autisti─Źan u uvjerenju da nikakvi stru─Źnjaci nisu dio njegova svijeta, odbijaju─çi ─Źak i najminimalniju, tako nu┼żnu, rekonstrukciju svoje vlade, pa zadovoljno odjahao na zaslu┼żene praznike.

A dolje, na terenu, ostale su muke svakodnevice, brojka nezaposlenih upravo je pre┼íla 360 tisu─ça, dok svje┼żi podaci Eurostata kazuju da, uz Gr─Źku, ba┼í Hrvatska ima najmanji postotak radno aktivnog stanovni┼ítva, to jest najve─çi broj nezaposlenih mladih, obrazovanih ljudi.

Uzroci hrvatskog socijalnog rasapa, poznato je, potje─Źu iz kobnih, cikli─Źkih valova deindustrijalizacije zemlje, politi─Źki programiranih uni┼ítavanja velikih poduze─ça, tekstilne, drvne, brodogra─Ĺevne industrije, ┼íto je tisu─çe gra─Ĺana ostavilo bez posla i egzistencije, i za to naravno nije kriva ova koalicijska Vlada, niti se samo njoj smije na du┼íu stavljati fakat da je Hrvatska postala dr┼żavom koja vi┼íe ne poznaje kategoriju rada kao organizirane djelatnosti.

┼áto onda za posljedicu ima posvema┼ínji nedostatak sigurnosti, solidarnosti ili ┼żelje za vlastitim napretkom, pa je rezultat dehumanizirana dr┼żava, u kojoj se radi tek sezonski, budu─çi da su nekada┼ínji brodograditelji, in┼żenjeri i profesorice, zajedno sa svojom nezaposlenom, fakultetski obrazovanom djecom, postali konobari, sobarice, iznajmljiva─Źi apartmana u koje ljeti pretvaraju vlastite stanove.

Takva je situacija izrodila op─çu zapu┼ítenost, prezir prema obrazovanju, repatrijarhalnost dru┼ítva i obitelji, i naravno opasnu radikalizaciju dru┼ítvenih odnosa. Ali sve su te ─Źinjenice bile na stolu kada su socijaldemokrati preuzeli vlast, pa ipak sada na polovici svoga mandata upravo se oni iskazuju kao ekipa koja ─çe zabiti zadnji ─Źavao u hrvatski lijes.

Ako naime i nisu krivci za po─Źetke dru┼ítvene, gospodarske, kulturne devastacije dr┼żave, svakako jesu za jo┼í ve─çe produbljivanje krize i za potpuno egoisti─Źno otu─Ĺenje od onoga ┼íto se “tamo dolje” doista zbiva. Stoga Hrvatska danas nije samo duboko ideolo┼íki podjeljena dr┼żava, nego jo┼í gore, dr┼żava koja funkcionira kao bastard komunisti─Źke i divlje neoliberalne prakse, s prevladavaju─çim konceptom upravljanja dr┼żavom, gradom ili selom, kao vlastitim poduze─çem, o kojemu, me─Ĺutim, ne brinu sposobni i stru─Źni, nego partiji odani i poslu┼íni kadrovi.

Tako je u dvije godine vladaju─ça koalicija uspjela stvoriti hijerarhijsku piramidu vladavine isklju─Źivo “svojih” ljudi, to jest partijskih kadrova u svim ustanovama, stru─Źnjacima je ulaz strogo zabranjen, a sve ┼íto u takvom konceptu vladanja str┼íi, kritizira, poziva se na demokraciju i slobodu govora, totalitarnim se metodama, kao gnojni ─Źir, prosta─Źki odstranjuje.

Zadesilo je to mnoge, a ovih dana i jo┼í jednu poznatiju ─Źlanicu SDP – a, koja se usudila Vladi javno zamjeriti prekomjerno tro┼íenje, kupnje skupih limuzina, nevoljkost u provo─Ĺenju reformi, klijentelisti─Źko zapo┼íljavanje, nedemokratsku partijsku praksu.

Istina ju je ko┼ítala grubog izbacivanja iz stranke, podmuklim javnim glasovanjem, a prijeki sud partijskog vodstva onemogu─çio joj je svaku obranu i time ponovno pokazao sli─Źnost s ljutim opozicijskim protivnicima koji su upravo po identi─Źnom modelu iz redova konzervativne, desne partije izbacili biv┼íu premijerku Jadranku Kosor samo zbog toga jer se zalo┼żila za javnu upotrebu ─çirilice.

I ba┼í taj totalitarni um ─Źini stalno od Hrvatske zemlju u kojoj je apsolutna odanost vodstvu ove ili one stranke, svejedno, jedina trenutna djelatnost, a budu─çi da se strana─Źki klijentelizam iscrpljuje u potrazi isklju─Źivo za partijskim moljcima, nije ─Źudo da se nerijetko pretvara u pravu grotesku. Kao u Splitu, naprimjer, gdje je novi gradona─Źeknik, iz redova vladaju─çe stranke, samo nastavio tradiciju kadroviranja legendarnog politi─Źkog mafija┼ía ┼Żeljka Keruma, pa u sva gradska poduze─ça postavio svoje ljude, ogromni birokratski aparat u gradskoj upravi jo┼í nadopunio s “onima koji su s nama dobili izbore”, i na koncu kadrovski obnovio i ─Źitav niz kulturnih institucija.

Duhovit neki ─Źovjek koji je kao vrhunskog kulturnog direktora za upravljanje velikom knji┼żnicom prepoznao u jednom 23-godi┼ínjaku, koji je kao svoje biografske reference naveo da je radio kao “bellboy” i “ramp assistent” u nekom hotelu, pa prao automobilska stakla na benzinskim pumpama … i najva┼żnije, da obna┼ía funkciju predsjednika Foruma mladih SDP – a, ili je u Multimedijalni kulturni centar imenovan monta┼żer PVC – stolarije, ali ─Źlan socijaldemokratske partije, u Etnografski muzej uba─Źena je ┼íankerica iz jednog kafi─ça, itd. . , itd. .

Stoga nije da se ova Vlada nema ─Źime pohvaliti. Ako ni┼íta, partijska je kontaminacija doista uspje┼íno obavljena od vrha do dna, i kao da gledamo film koji se toliko ponavlja da je ve─ç postao dosadan. OK, mo┼że se mo┼żda iza─çi iz kina , ali te┼íko je vjerovati da ─çe se u tako ustrojenoj dr┼żavi uskoro producirati neki druk─Źiji, bolji film.

Iako gra─Ĺani Hrvatske, nespremni negiraju krizu, koja im se ve─ç odbija od glavu, oni “kradu Bogu dane” ─Źekaju─çi toliko o─Źekivani kraj kriza, koja nikako da zavr┼íi. Poput Titanika, tone 23 godine mlado dru┼ítvo koje je mislilo da ─çe nakon osamostaljivanja te─çi med i mlijeko. Hrvati bi trebali kao mlada samostalna nacija razmi┼íljati poput krilatice “Nadaj se najboljem, budi spreman za najgore”, ali daleko od toga…
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=16331"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Novi Svjetski Poredak, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , ,