Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Podsvijesna Pitanja koja vas Pripremaju za Uspjeh – ili Kronični Stres

Podsvijesna Pitanja koja vas Pripremaju za Uspjeh – ili Kronični Stres

svjesnost-mozak-NLPVaš podsvjesni um je dinamičan i obrađuje sve. Spavamo ili smo budni, i bez obzira na to da li vaša svijest počiva, vaš duboki um radi. On se nikada ne gasi.

Medicinski istraživači su identificirali mrežu mozga odgovornu za neprestan tok aktivnosti koja se obično povezuje sa “autopilot razmišljanjem”. Standardno Stanja Rada Mreže, prema liječniku Marcus Raichle-u, sastoji se od područja koja su u mozgu obično više aktivna tijekom odmora nego tijekom izvođenja aktivnog zadatka.

Znanstvenici sugeriraju da te osobno-odnoseće misli duboko utječu na vas. U nekim slučajevima, ove podsvjesne misli možgu biti vezane za duševne bolesti, a svakako i za kronični stres. Jeste li se ikada borili da “isključite vaš mozak?” To može biti zbog hiperaktivnog Standardnog Stanja Rada Mreže.

Izgubljeni u ovom moru mentalnog brbljanja i slučajnih misli, lutanja uma i pitanja. Pitanja su od posebnog interesa ovdje, jer ponavljanje pitanja dovodi do ponavljajućeg ponašanja. Ako se podsvjesno pitate loša pitanja, vjerojatno je da ćete se “postaviti” da se osjećate loše.

S druge strane, ako su vaša podsvijesna pitanja dobra, ona će vas voditi prema sreći i produktivnosti.

U NLP-u, postoji zanimljivi pojam koji identificira jedno od tih svih važnih pitanja. Ono je poznato kao virtualno pitanje.

Virtualna pitanja suptilno utječu na vaš uspjeh

Virtualno pitanje je jednostavno, podsvijesno pitanje koje se stalno pitate ispod površine. Na primjer, ako patite s osjećajem nesigurnosti, možete koristiti virtualno pitanje “Jesam li dovoljno dobar?”

Drugim riječima, to suptilno pitanje može biti pokrenuto kroz stražnji dio vašeg uma. Uvijek se pitate ovo pitanje – i stvarate strah da bi odgovor mogao biti: “Ne.”

Uz takvo pitanje koje djeluje u pozadini vašeg uma, vi se stalno uspoređujete ​​s drugima, podižući pitanje vaših osobnih vrijednosti, iznova i iznova. To stvara trajnu osobnu-sumnju. Također bi se moglo gledati druge i gledati kako oni reagiraju, gledati bilo kakve znakove negativne presude.

Kada ste u potrazi za negativnim presudama, vjerojatno da ćete ga pronaći.

“Jesam li dovoljno dobar?” To NIJE sjajno virtualno pitanje jer ne potiče bilo kakvu pozitivnu promjenu ili akciju. U stvari, ono potiče emocionalnu paralizu.

Promijenite svoje virtualni pitanje i preobrazite svoj pogled na život

Puno bolje virtualno pitanje je: Što je potrebno učiniti da se osjećate ponosni na sebe?

To je veliko pitanje koje se možemo pitati, jer ono potiče da se preuzme odgovornost i pokaže put prema akciji. Činjenica je, da ne postoji ništa što možemo učiniti kako bi promijenili druge, i način na koji uspoređujemo sebe u odnosu na druge, pitajući se što mjeriti u tim usporedbama, nikada neće dovesti do pouzdanog samopoštovanja.

Pitati se, “što možete učiniti da se osjećate ponosni na sebe”, je otvoreno-završeno pitanje koje dovodi do raznih  pozitivnih mogućnosti.

Što čini najbolje virtualno pitanje?

Velika virtualna pitanja su usmjerena na stvari koje se nalaze u vašem području moći. Ona su uglavnom usredotočeni na sadašnjost, otvorena su i pozitivna.

Dobra virtualna pitanja također moraju biti iskrena. To znači da se ne smije negirati stvarnost nesretnih situacija. Ako prolazite kroz razvod, te su vas obavijestili da nema šanse za pomirenje, ako se pitate: “Kako ga mogu dobiti (njega/nju) natrag?”, to nije najbolja ideja.

Dakle, ako se osjećate pretjerano zabrinutim ili pod stresom, uzmite nekoliko tihih trenutaka da usporite mozak i mislite. Shvatite što bi vaše virtualno pitanje moglo biti. Ono što se možda pitate, podsvjesno, opet i opet? Ono zaista imati ukupnu smisao kada ga otkrijete.

Zatim, pitajte se da li je ili nije to posebno pitanje korisno i prikladno u ovom trenutku života. Ako nije, možete promijeniti pitanje!

svjesnost-mozak-NLP-pitanje

***

* ŠTO JE TO NLP?

Neurolingvističko programiranje (skraćeno NLP) skup je metoda koje se bave komunikacijom, opažanjem i doživljavanjem, odnosno jezikom i mozgom, a temelje se na najnovijim spoznajama iz područja jezikoslovlja, neurofiziologije, psihologije i sistemske teorije.

Kroz vrlo učinkovitu kombinaciju ponajprije psiholoških i komunikoloških tehnika, NLP sistematski proučava ljudsku izvrsnost i uči kako izvrsnost i uspješnost unijeti u život.

Rabi se na raznim poljima ljudske djelatnosti kao što su management, marketing, odnosi s javnošću, obrazovanje, terapija, vojska i policija, šport te osobni razvoj.

Što je zapravo NLP?

NLP jest kratica za Neurolingvističko Programiranje.

N – neuro

U ovom kontekstu se odnosi na mozak, s obzirom na to da čovjek percipira svijet putem osjetila te na osnovi primljenih informacija kreira svoju realnost.

L – lingvističko

Odnosi se na riječi, jer ljudi svoja iskustva shvaćaju i opisuju kroz riječi. Riječi su, dakle, ne samo sredstvo komuniciranja, već i sredstvo percipiranja.

P – programiranje

Ovaj segment odnosi se na unutrašnje procese, odnosno unutrašnje programe mišljenja, osjećanja i ponašanja.

Pomoću NLP-a sinergiziraju se najučinkovitije i najpraktičnije komunikacijske, prezentacijske i razvojne metode i tehnike.

Povijest NLP-a

Sedamdesetih godina 20.stoljeća, Richard Bandler i John Grindler počinju proučavati troje iznimno uspješnih psihoterapeuta – Virginiju Satir, osnivačicu obiteljske terapije, Fritza Persia, osnivača Gestalt terapije te Miltona Ericksona, osnivača hipnoterapije. Pokušavali su otkriti njihove obrasce ponašanja kako bi saznali u čemu leži njihova moć uspjeha. Naposljetku su preuzeli obrasce koji ih povezuju i na njihovim temeljima izgradili novu metodologiju koja stvara uspješnost – i nazvali su je NLP. Nakon desetak godina, putevi Grindera i Bandlera počinju se razilaziti.

Pitanja intelektualnog vlasništva, komercijalizacije proizvoda te na kraju i same ideje i zamisli kako i što dalje, dovode do raskola te je svatko krenuo svojim putem istraživanja uključivši mnoge kreativne pojedince. NLP je tako postao proizvod za široke mase, izgubivši pomalo prvobitnu ideju i smisao. Umjesto uniformiranog tečaja postao je kreativni samorazvijajući sustav mišljenja čija snaga leži upravo u kreativnim potencijalima ljudi.

Područja primjene NLP-a

NLP se koristi u svim područjima ljudskoga djelovanja – u politici, managementu, marketingu, prodaji, pregovaranju, u psihoterapiji, u športu, u obrazovanju, u roditeljstvu. NLP pridonosi također osobnom rastu i razvoju.

NLP u menadžmentu

Koristeći tehnike NLP-a, menadžeri mogu klijentima na efikasan način pomoći spoznati svoje stvarne probleme, definirati svoje potrebe i ciljeve, promijeniti samograničavajuća uvjerenja, naučiti i savladati tehnike opuštanja i osnaživanja.

NLP u zdravstvu

NLP omogućava medicinskom osoblju uspostaviti skladan odnos s pacijentima, unaprijediti komunikaciju, reducirati stres kako kod njih samih tako i kod pacijenata. Postoji samostalni psihoterapijski pravac NLP-a pod nazivom NLPt.

NLP u obiteljskom životu/roditeljstvu/nastavi

NLP tehnike značajno unaprijeđuju komunikaciju između roditelja i djece. Također nudi niz tehnika i metodičkih pristupa učenju koje roditelji, ali jednako tako i učitelji, profesori i odgajatelji mogu naučiti i uspješno primjenjivati.

NLP u športu

NLP nudi mnoštvo vrlo učinkovitih tehnika za pripremu športaša, timski rad u ekipnim športovima, edukaciju na području komunikacije i rješavanja konflikata nakon poraza, ali i pobjeda te svakako utječu na smanjenje osjećaja pritiska i stresa prije važnih nastupa.
 
VIDEO: Prilično zanimljiva tehnika za prestanak briga i stresa

 
NLP tečaj

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,