Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Podsvijesna Pitanja koja vas Pripremaju za Uspjeh – ili Kroni─Źni Stres

Podsvijesna Pitanja koja vas Pripremaju za Uspjeh – ili Kroni─Źni Stres

svjesnost-mozak-NLPVa┼í podsvjesni um je dinami─Źan i obra─Ĺuje sve. Spavamo ili smo budni, i bez obzira na to da li va┼ía svijest po─Źiva, va┼í duboki um radi. On se nikada ne gasi.

Medicinski istra┼żiva─Źi su identificirali mre┼żu mozga odgovornu za neprestan tok aktivnosti koja se obi─Źno povezuje sa “autopilot razmi┼íljanjem”. Standardno Stanja Rada Mre┼że, prema lije─Źniku Marcus Raichle-u, sastoji se od podru─Źja koja su u mozgu obi─Źno vi┼íe aktivna tijekom odmora nego tijekom izvo─Ĺenja aktivnog zadatka.

Znanstvenici sugeriraju da te osobno-odnose─çe misli duboko utje─Źu na vas. U nekim slu─Źajevima, ove podsvjesne misli mo┼żgu biti vezane za du┼íevne bolesti, a svakako i za kroni─Źni stres. Jeste li se ikada borili da “isklju─Źite va┼í mozak?” To mo┼że biti zbog hiperaktivnog Standardnog Stanja Rada Mre┼że.

Izgubljeni u ovom moru mentalnog brbljanja i slu─Źajnih misli, lutanja uma i pitanja. Pitanja su od posebnog interesa ovdje, jer ponavljanje pitanja dovodi do ponavljaju─çeg pona┼íanja. Ako se podsvjesno pitate lo┼ía pitanja, vjerojatno je da ─çete se “postaviti” da se osje─çate lo┼íe.

S druge strane, ako su vaša podsvijesna pitanja dobra, ona će vas voditi prema sreći i produktivnosti.

U NLP-u, postoji zanimljivi pojam koji identificira jedno od tih svih va┼żnih pitanja. Ono je poznato kao virtualno pitanje.

Virtualna pitanja suptilno utje─Źu na va┼í uspjeh

Virtualno pitanje je jednostavno, podsvijesno pitanje koje se stalno pitate ispod povr┼íine. Na primjer, ako patite s osje─çajem nesigurnosti, mo┼żete koristiti virtualno pitanje “Jesam li dovoljno dobar?”

Drugim rije─Źima, to suptilno pitanje mo┼że biti pokrenuto kroz stra┼żnji dio va┼íeg uma. Uvijek se pitate ovo pitanje – i stvarate strah da bi odgovor mogao biti: “Ne.”

Uz takvo pitanje koje djeluje u pozadini va┼íeg uma, vi se stalno uspore─Ĺujete ÔÇőÔÇős drugima, podi┼żu─çi pitanje va┼íih osobnih vrijednosti, iznova i iznova. To stvara trajnu osobnu-sumnju. Tako─Ĺer bi se moglo gledati druge i gledati kako oni reagiraju, gledati bilo kakve znakove negativne presude.

Kada ste u potrazi za negativnim presudama, vjerojatno da ─çete ga prona─çi.

“Jesam li dovoljno dobar?” To NIJE sjajno virtualno pitanje jer ne poti─Źe bilo kakvu pozitivnu promjenu ili akciju. U stvari, ono poti─Źe emocionalnu paralizu.

Promijenite svoje virtualni pitanje i preobrazite svoj pogled na ┼żivot

Puno bolje virtualno pitanje je: ┼áto je potrebno u─Źiniti da se osje─çate ponosni na sebe?

To je veliko pitanje koje se mo┼żemo pitati, jer ono poti─Źe da se preuzme odgovornost i poka┼że put prema akciji. ─îinjenica je, da ne postoji ni┼íta ┼íto mo┼żemo u─Źiniti kako bi promijenili druge, i na─Źin na koji uspore─Ĺujemo sebe u odnosu na druge, pitaju─çi se ┼íto mjeriti u tim usporedbama, nikada ne─çe dovesti do pouzdanog samopo┼ítovanja.

Pitati se, “┼íto mo┼żete u─Źiniti da se osje─çate ponosni na sebe”, je otvoreno-zavr┼íeno pitanje koje dovodi do raznih┬á pozitivnih mogu─çnosti.

┼áto ─Źini najbolje virtualno pitanje?

Velika virtualna pitanja su usmjerena na stvari koje se nalaze u va┼íem podru─Źju mo─çi. Ona su uglavnom usredoto─Źeni na sada┼ínjost, otvorena su i pozitivna.

Dobra virtualna pitanja tako─Ĺer moraju biti iskrena. To zna─Źi da se ne smije negirati stvarnost nesretnih situacija. Ako prolazite kroz razvod, te su vas obavijestili da nema ┼íanse za pomirenje, ako se pitate: “Kako ga mogu dobiti (njega/nju) natrag?”, to nije najbolja ideja.

Dakle, ako se osje─çate pretjerano zabrinutim ili pod stresom, uzmite nekoliko tihih trenutaka da usporite mozak i mislite. Shvatite ┼íto bi va┼íe virtualno pitanje moglo biti. Ono ┼íto se mo┼żda pitate, podsvjesno, opet i opet? Ono zaista imati ukupnu smisao kada ga otkrijete.

Zatim, pitajte se da li je ili nije to posebno pitanje korisno i prikladno u ovom trenutku ┼żivota. Ako nije, mo┼żete promijeniti pitanje!

svjesnost-mozak-NLP-pitanje


***

* ŠTO JE TO NLP?

Neurolingvisti─Źko programiranje (skra─çeno NLP) skup je metoda koje se bave komunikacijom, opa┼żanjem i do┼żivljavanjem, odnosno jezikom i mozgom, a temelje se na najnovijim spoznajama iz podru─Źja jezikoslovlja, neurofiziologije, psihologije i sistemske teorije.

Kroz vrlo u─Źinkovitu kombinaciju ponajprije psiholo┼íkih i komunikolo┼íkih tehnika, NLP sistematski prou─Źava ljudsku izvrsnost i u─Źi kako izvrsnost i uspje┼ínost unijeti u ┼żivot.

Rabi se na raznim poljima ljudske djelatnosti kao što su management, marketing, odnosi s javnošću, obrazovanje, terapija, vojska i policija, šport te osobni razvoj.

Što je zapravo NLP?

NLP jest kratica za Neurolingvisti─Źko Programiranje.

N – neuro

U ovom kontekstu se odnosi na mozak, s obzirom na to da ─Źovjek percipira svijet putem osjetila te na osnovi primljenih informacija kreira svoju realnost.

L – lingvisti─Źko

Odnosi se na rije─Źi, jer ljudi svoja iskustva shva─çaju i opisuju kroz rije─Źi. Rije─Źi su, dakle, ne samo sredstvo komuniciranja, ve─ç i sredstvo percipiranja.

P – programiranje

Ovaj segment odnosi se na unutrašnje procese, odnosno unutrašnje programe mišljenja, osjećanja i ponašanja.

Pomo─çu NLP-a sinergiziraju se naju─Źinkovitije i najprakti─Źnije komunikacijske, prezentacijske i razvojne metode i tehnike.

Povijest NLP-a

Sedamdesetih godina 20.stolje─ça, Richard Bandler i John Grindler po─Źinju prou─Źavati troje iznimno uspje┼ínih psihoterapeuta – Virginiju Satir, osniva─Źicu obiteljske terapije, Fritza Persia, osniva─Źa Gestalt terapije te Miltona Ericksona, osniva─Źa hipnoterapije. Poku┼íavali su otkriti njihove obrasce pona┼íanja kako bi saznali u ─Źemu le┼żi njihova mo─ç uspjeha. Naposljetku su preuzeli obrasce koji ih povezuju i na njihovim temeljima izgradili novu metodologiju koja stvara uspje┼ínost – i nazvali su je NLP. Nakon desetak godina, putevi Grindera i Bandlera po─Źinju se razilaziti.

Pitanja intelektualnog vlasni┼ítva, komercijalizacije proizvoda te na kraju i same ideje i zamisli kako i ┼íto dalje, dovode do raskola te je svatko krenuo svojim putem istra┼żivanja uklju─Źiv┼íi mnoge kreativne pojedince. NLP je tako postao proizvod za ┼íiroke mase, izgubiv┼íi pomalo prvobitnu ideju i smisao. Umjesto uniformiranog te─Źaja postao je kreativni samorazvijaju─çi sustav mi┼íljenja ─Źija snaga le┼żi upravo u kreativnim potencijalima ljudi.

Podru─Źja primjene NLP-a

NLP se koristi u svim podru─Źjima ljudskoga djelovanja – u politici, managementu, marketingu, prodaji, pregovaranju, u psihoterapiji, u ┼íportu, u obrazovanju, u roditeljstvu. NLP pridonosi tako─Ĺer osobnom rastu i razvoju.

NLP u menad┼żmentu

Koriste─çi tehnike NLP-a, menad┼żeri mogu klijentima na efikasan na─Źin pomo─çi spoznati svoje stvarne probleme, definirati svoje potrebe i ciljeve, promijeniti samograni─Źavaju─ça uvjerenja, nau─Źiti i savladati tehnike opu┼ítanja i osna┼żivanja.

NLP u zdravstvu

NLP omogu─çava medicinskom osoblju uspostaviti skladan odnos s pacijentima, unaprijediti komunikaciju, reducirati stres kako kod njih samih tako i kod pacijenata. Postoji samostalni psihoterapijski pravac NLP-a pod nazivom NLPt.

NLP u obiteljskom ┼żivotu/roditeljstvu/nastavi

NLP tehnike zna─Źajno unaprije─Ĺuju komunikaciju izme─Ĺu roditelja i djece. Tako─Ĺer nudi niz tehnika i metodi─Źkih pristupa u─Źenju koje roditelji, ali jednako tako i u─Źitelji, profesori i odgajatelji mogu nau─Źiti i uspje┼íno primjenjivati.

NLP u športu

NLP nudi mno┼ítvo vrlo u─Źinkovitih tehnika za pripremu ┼íporta┼ía, timski rad u ekipnim ┼íportovima, edukaciju na podru─Źju komunikacije i rje┼íavanja konflikata nakon poraza, ali i pobjeda te svakako utje─Źu na smanjenje osje─çaja pritiska i stresa prije va┼żnih nastupa.
 
VIDEO: Prili─Źno zanimljiva tehnika za prestanak briga i stresa

 
NLP te─Źaj

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,