Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IKONA August Landmesser: Primjer Odupiranja Ludilu Kroz Povijest

IKONA August Landmesser: Primjer Odupiranja Ludilu Kroz Povijest

august-landmesser-nacisticka-njemackaFotografija ─Źovjeka prekri┼żenih ruku u gomili. Odbio je di─çi ruku u znak nacisti─Źkog pozdrava u Hamburgu 1936. – Fotografija je obi┼íla svijet zahvaljuju─çi jednoj Facebook stranici u Japanu.

Zove se August Landmesser. Jednog dana 1936. u Njema─Źkoj Adolf Hitlera odbio je di─çi ruku u znak nacisti─Źkog pozdrava, usred gomile u kojoj su svi digli ruku pozdraviti i proslaviti porinu─çe novog broda┬á Horst Wessel u luci Hamburg. Scenu je ovjekovje─Źio neki fotograf. A snimak se pojavio nedavno na internetu i brzo obi┼íao svijet.

Fotografije je postavljena 4. velja─Źe 2012. na stranicu Facebooka organizacije koja nastoji pomo─çi ┼żrtvama potresa koji je u o┼żujku 2011. pogodio Japan. Zemljotresu je slijedio ubila─Źki tsunami te katastrofa u Fukushimi. Od tada je vi┼íe od 87 000 korisnika FB ‘lajkalo’ ovu fotografiju na dru┼ítvenoj mre┼żi, a oko 32 000 ju je podijelilo s ostalima. Oko 7000 njih su ostavili neki komentar.

Za japansku organizaciju ‘Senri no michi’, ovaj trenutak simbolizira “hrabrost re─çi ne”. ‘Hrabrost’ je i naslov koji je fotografiji dala ‘Fasena’, informativne stranice o koncentracijskom logoru Auschwitz, kako je citirao Washington Post.

Kad je fotografija snimljena August Landmasser je jo┼í uvijek radio na brodogradili┼ítu u Hamburgu. Odatle i njegovo prisustvo kod porinu─ça broda ‘Blohm & Voss’. Prema sajtu koji je citirao ‘Huffington Post’, tog dana se Adolf Hitler i sam na┼íao u Hamburgu da bi prisustvovao sve─Źanosti. “August Landmasser je imao svoje osobne razloge da ne u─Źini nacisti─Źki pozdrav”, pi┼íe na sajtu Washington Post.


Godinu dana prije nego je nastala fotografija 1935. mladi─ç kojem je bilo 25 godina o┼żenio je Irmu Eckler, kojoj je tada 22. godine. Ozbiljan problem u Njema─Źkoj tog vremena: Irma je ┼Żidovka. Nacisti─Źki zakon zabranjue njihovu zajednicu. August Landmasser je nakon toga bio isklju─Źen iz nacisti─Źke partije ─Źiji je ─Źlan bio od 1931. Par prkosi nacisti─Źkoj Njema─Źkoj i podigao je i dvije curice, Ingrid u listopadu 1935. i Irene u srpnju 1936.

Iako je bio ─Źlan Nacisti─Źke partije od 1931. do 1935. godine, 1938. uhi─çeni August Landmasser i njegova ┼żena su zatvoreni jer su ‘osramotili rasu’. Osu─Ĺeni su na prisilni rad. August Landmassser je oslobo─Ĺen 1941., ali je odmah nakon toga poslan na boji┼ínicu negdje u Jugoslaviju gdje mu se gubi svaki trag. ┼Żena je najvjerojatnije umrla u zato─Źeni┼ítvu 1942. Obje curice su poslane u siroti┼íte. Ali su pre┼żivjele.

Kako se zna da se radi ba┼í o njemu na ovoj fotografiji, koja je uzdignuta do kulta ikone? 1991. godine Irene prepoznaje svog oca na fotografiji koju je upotrijebio jedan njema─Źki dnevni list. Ve─ç nekoliko godina ona sakuplja dokumente o sudbini svojih bli┼żnjih. Napisala je ─Źak i knjigu, objavila ju je 1996. i u njoj pripovijeda o povijesti porodice koju je ‘rastrgala nacisti─Źka Njema─Źka’.

Iako je okru┼żenje bilo nacisti─Źko, iako je njegova ┼żena bila ┼żidovka, ne smijemo suditi ┼íto je pravo ili krivo, ali mo┼żemo sa sigurno┼í─çu re─çi da ova fotografija nije slu─Źajna kao i njezin publicitet. August je danas, mo┼żemo re─çi, postao ikona otpora prema nametnutoj vlasti, i simbol ─Źovjeka koji radi ispravnu stvar bez obzira ┼íto misle i rade ostali ljudi i masa.
 

 
(tacno, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,