Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IKONA August Landmesser: Primjer Odupiranja Ludilu Kroz Povijest

IKONA August Landmesser: Primjer Odupiranja Ludilu Kroz Povijest

august-landmesser-nacisticka-njemackaFotografija čovjeka prekriženih ruku u gomili. Odbio je dići ruku u znak nacističkog pozdrava u Hamburgu 1936. – Fotografija je obišla svijet zahvaljujući jednoj Facebook stranici u Japanu.

Zove se August Landmesser. Jednog dana 1936. u Njemačkoj Adolf Hitlera odbio je dići ruku u znak nacističkog pozdrava, usred gomile u kojoj su svi digli ruku pozdraviti i proslaviti porinuće novog broda  Horst Wessel u luci Hamburg. Scenu je ovjekovječio neki fotograf. A snimak se pojavio nedavno na internetu i brzo obišao svijet.

Fotografije je postavljena 4. veljače 2012. na stranicu Facebooka organizacije koja nastoji pomoći žrtvama potresa koji je u ožujku 2011. pogodio Japan. Zemljotresu je slijedio ubilački tsunami te katastrofa u Fukushimi. Od tada je više od 87 000 korisnika FB ‘lajkalo’ ovu fotografiju na društvenoj mreži, a oko 32 000 ju je podijelilo s ostalima. Oko 7000 njih su ostavili neki komentar.

Za japansku organizaciju ‘Senri no michi’, ovaj trenutak simbolizira “hrabrost reći ne”. ‘Hrabrost’ je i naslov koji je fotografiji dala ‘Fasena’, informativne stranice o koncentracijskom logoru Auschwitz, kako je citirao Washington Post.

Kad je fotografija snimljena August Landmasser je još uvijek radio na brodogradilištu u Hamburgu. Odatle i njegovo prisustvo kod porinuća broda ‘Blohm & Voss’. Prema sajtu koji je citirao ‘Huffington Post’, tog dana se Adolf Hitler i sam našao u Hamburgu da bi prisustvovao svečanosti. “August Landmasser je imao svoje osobne razloge da ne učini nacistički pozdrav”, piše na sajtu Washington Post.

Godinu dana prije nego je nastala fotografija 1935. mladić kojem je bilo 25 godina oženio je Irmu Eckler, kojoj je tada 22. godine. Ozbiljan problem u Njemačkoj tog vremena: Irma je Židovka. Nacistički zakon zabranjue njihovu zajednicu. August Landmasser je nakon toga bio isključen iz nacističke partije čiji je član bio od 1931. Par prkosi nacističkoj Njemačkoj i podigao je i dvije curice, Ingrid u listopadu 1935. i Irene u srpnju 1936.

Iako je bio član Nacističke partije od 1931. do 1935. godine, 1938. uhićeni August Landmasser i njegova žena su zatvoreni jer su ‘osramotili rasu’. Osuđeni su na prisilni rad. August Landmassser je oslobođen 1941., ali je odmah nakon toga poslan na bojišnicu negdje u Jugoslaviju gdje mu se gubi svaki trag. Žena je najvjerojatnije umrla u zatočeništvu 1942. Obje curice su poslane u sirotište. Ali su preživjele.

Kako se zna da se radi baš o njemu na ovoj fotografiji, koja je uzdignuta do kulta ikone? 1991. godine Irene prepoznaje svog oca na fotografiji koju je upotrijebio jedan njemački dnevni list. Već nekoliko godina ona sakuplja dokumente o sudbini svojih bližnjih. Napisala je čak i knjigu, objavila ju je 1996. i u njoj pripovijeda o povijesti porodice koju je ‘rastrgala nacistička Njemačka’.

Iako je okruženje bilo nacističko, iako je njegova žena bila židovka, ne smijemo suditi što je pravo ili krivo, ali možemo sa sigurnošću reći da ova fotografija nije slučajna kao i njezin publicitet. August je danas, možemo reći, postao ikona otpora prema nametnutoj vlasti, i simbol čovjeka koji radi ispravnu stvar bez obzira što misle i rade ostali ljudi i masa.
 

 
(tacno, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,