Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » FLA┼áIRANA VODA: Istra┼żivanje pokazalo da sadr┼żi vi┼íe od 24.000 kemikalija

FLA┼áIRANA VODA: Istra┼żivanje pokazalo da sadr┼żi vi┼íe od 24.000 kemikalija

flasirana-voda-bocaRasprostranjena potra┼żnja za plasti─Źnim proizvodima koji ne remete hormonski sustav od strane Bisfenol A (BPA) je dovelo do nekih zna─Źajnih pozitivnih promjena u na─Źinu na koji je proizvedena ambala┼ża hrane, pi─ça i vode.

No, nova studija iz Njema─Źke je utvrdila da se tisu─çe drugih potencijalno ┼ítetnih kemikalija jo┼í uvijek ispiru i cure iz plastike u hranu i pi─çe, uklju─Źuju─çi i endokrino-naru┼íavaju─çu kemikaliju (EDC) poznatu kao di-(2etilheksil) fumarat, ili DEHF, te je takav proces potpuno nereguliran.

Martin Wagner i njegov kolega, Jorg Oehlmann, na Goethe Sveu─Źili┼íta, Frankfurt, u suradnji s timom znanstvenika iz njema─Źkog Saveznog zavoda za hidrologiju, su to saznali nakon provedenog ispitivanja na 18 razli─Źitih proizvoda fla┼íirane vode, tra┼że─çi prisutnost endokrino-naru┼íavaju─çih kemikalija (EDC). Koriste─çi naprednu kombinaciju biotestova i masene spektrometrije visoke razlu─Źivosti. Istra┼żiva─Źki tim je identificirao 24.520 razli─Źite kemikalije prisutne u testiranoj vodi.

No, veliku zabrinutost, i o─Źito podupiranje ovog istra┼żiva─Źkih nalaza se nalazio i DEHF: di-(2etilheksil) fumarat, plastifikator kemikalija koji se koristi kako bi plasti─Źne boce bile fleksibilnije.

Prema izvje┼í─çima, DEHF je jasno identificiran u ispitanoj vodi kao najdosljedniji i o─Źiti krivac koji uzrokuje anti-estrogenu aktivnost.

Unato─Ź tragovima vi┼íe od 24.000 drugih potencijalno ┼ítetnih kemikalija, DEHF se isticao kao jedina mogu─ça┬á kemikalija koja naru┼íava endokrini sustav,a koja je u mogu─çnosti inducirati ovu promatranu djelatnost u tijelu konzumenta.

Studija koja je objavljena apstraktno obja┼ínjava da je 13 od 18 testiranih fla┼íiranih boca vode izlo┼żeno “zna─Źajanoj” anti-estrogenoj aktivnosti, dok je kod 16 od 18 uzoraka utvr─Ĺeno da inhibiraju tijelesne androgene receptore u mjeri od nevjerojatnih 90 posto. Osim toga, ostalih 24.520 kemijskih tragova osim DEHF su tako─Ĺer identificirani da imaju antagonisti─Źku aktivnost, ┼íto zna─Źi da su oni, tako─Ĺer, ┼ítetni za tijelesni hormonalni sustav.


Tisu─çe kemikalija koje remete endokrini sustav se koriste u proizvodnji plastike i dokazuju da je materijal nesiguran

Ali DEHF o─Źito nije sam u uzrokovanju zna─Źajne ┼ítete na endokrinom sustavu, kao ┼íto tim znanstvenika nije bio u stanju prepoznati ovu kemikaliju kao anti-androgenu. To govori da postoji neka druga kemikalija ili kemijski spoj, koji “curi” iz plastike u bocama koji se mije┼ía u tjelesnom sustavu za signalizaciju, ┼íto je, naravno, odgovorno za proizvodnju hormona i primjene unutar tijela.

“Mi potvr─Ĺujemo identitet i biolo┼íkau aktivnost di-(2etilheksil)-fumarata i dodatnih izomera dioktil fumarata i maleat autenti─Źni standard” izvjestili su istra┼żiva─Źi. “Otkada smo otkrili DEHF koji je anti-estrogen, ali ne i anti-androgen, mo┼żemo zaklju─Źiti da postoji dodatna, jo┼í nepoznata EDC kemikalija koja pridonosi antagonisti─Źkom efektu vode u bocama.”

Dakle, dok je ova specifi─Źna spoznaja o DEHF-u revolucionarna, ukupni zaklju─Źak koji se mo┼że izvu─çi iz ovog istra┼żivanja je da je potrebno daleko vi┼íe studija da se utvrde vrste kemikalija koje se izlu─Źuju iz plastike u na┼íu hranu i vodu, a da ne spominjemo razmjere ovog izlu─Źivanja i curenja kemikalija iz plastike, na zdravlje.

A budu─çi da Ameri─Źka agencija za za┼ítitu okoli┼ía, zajedno sa Administracijom za hrnu i lijekove (FDA), i ostalim agencijama koje sadr┼że 3 slova, ne─çe nikada provesti ova va┼żna istra┼żivanja, neovisna znanost jednostavno mora preuzeti istra┼żiva─Źku palicu.

“Ovo istra┼żivanje je ‘tour de force’ u identifikaciji endokrinih poreme─çaja koje uzrokuju materijali za pakiranje”, ka┼że Bruce Blumberg sa Sveu─Źili┼ítu u Kaliforniji. Ova vrsta analize, dodaje on, “─çe biti vrlo va┼żna za na┼íe budu─çe razumijevanje kojim kemikalijama smo rutinski izlo┼żeni i koje od njih predstavljaju opasnost da budu kemikalije koje naru┼íavaju endokrini sustav.”

U me─Ĺuvremenu, svjesni potro┼ía─Źi mogu izbje─çi plasti─Źnu ambala┼żu gdje god je to mogu─çe i jednostavno koristiti staklo ili ─Źeli─Źni lim, da bi se izbjegli ovi nepoznati rizici.
 
(preveo: mag. spec. Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,