Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Pisaći strojevi za ruske špijune

Pisaći strojevi za ruske špijune

pisaci-stroj-za-spijuneU vremenima kada obavještajne službe masovno sakupljaju podatke građana i pri tome prelaze sve (dopuštene) granice, tajne kao da više i ne postoje. Od špijuniranja očito nisu pošteđeni niti sami špijuni.

Federalnom uredu za državnu zaštitu (FSO) u Rusiji se pohrana tajnih informacija na kompjutorima očito u međuvremenu čini prerizičnom. Stoga su potražili pomoć u Njemačkoj i to u poduzeću koje u svojoj ponudi još uvijek ima predmete koje u današnje vrijeme koriste još samo rijetki.

Riječ je o – pisaćim strojevima. Usprkos digitalnim načinima komunikacije, tvrtka Olympia Business Systems u Hattingenu još uvijek nudi ove strojeve. A zašto i ne bi – traženi su i danas i to diljem svijeta.

“Naručitelji svakako nisu pripadnici najmlađe generacije, već oni koji na svojim stolovima žele imati nešto čija je kvaliteta dokazana i koji ujedno gaje određeni otpor prema kompjutorskoj tehnici”, kaže Andreas Fostiropoulus iz spomenute tvrtke.

A jedan od naručitelja je i spomenuta ruska obavještajna služba FSO. Oni svoje doista tajne, interne informacije ne žele pohranjivati, a niti tipkati na kompjutorima, već na klasičnom papiru. A to funkcionira naravno samo uz pomoć pisaćih strojeva, od kakvih Olympia u svojoj ponudi još uvijek ima četiri različita modela. “U ponudi imamo još dva tipa prijenosnih električnih pisaćih strojeva i dva kompaktna modela. Oni se razlikuju, ovisno o tome imaju li ugrađen display ili ne”, kaže Andreas Fostiropoulus.

Godišnja zarada od oko 33 milijuna eura

Do sada je ovo poduzeće po cijeni između 150 i 300 eura prodavalo godišnje 3.000 pisaćih strojeva. “No, diljem svijeta, moglo bi se prodati još nekoliko tisuća više. Pogotovo u zemljama u razvoju u kojima opskrba električnom strujom nije savršena, odnosno, često dolazi do isključenja struje, tamo je potražnja za mehaničkim pisaćim strojevima još uvijek velika.

Žena za pisaćim strojem

  Prizor kakav se ponegdje može naći i danas

Mi smo prije dvije, tri godine u tim zemljama prodali čitave kontejnere ovakvih strojeva. No, sada to više nije moguće. Razlog leži u tome što je tvornica koja ih je za nas proizvodila, zatvorena. No, potražnja u svakom slučaju postoji i danas”, kaže Fostiropoulus. Stoga Olympia danas u ponudi više nema mehaničke, već samo električne pisaće strojeve. I za njima je potražnja velika i to diljem svijeta. “Imamo klijente na Srednjem i Bliskom istoku. Za njih naravno proizvodimo strojeve s arapskim pismom. To nije nikakav problem”, dodaje on.

Bilo da je riječ o arapskom pismu, ćirilici ili pak kineskim ili japanskim znakovima, ovo poduzeće u Hattingenu koje zapošljava oko 60 radnika, proizvodi sve, bez ikakvih poteškoća. Godišnja zarada Olympia Business Systems diljem svijeta iznosi ukupno 33 milijuna eura. Dva posto od toga činila je do sada zarada na pisaćim strojevima. Usprkos narudžbama ruskog FSO-a, u Hattingenu ipak ostaju realistični. “Ne želimo si ništa umišljati samo na osnovi aktualne situacije s narudžbama pisaćih strojeva od strane FSO-a. Moramo ostati realistični. Pisaći strojevi će zasigurno još nekoliko godina biti prisutni i traženi, no nikako se ne može reći da oni pripadaju tehnologiji budućnosti”, kaže on.


Tvornica u Kini – koliko je sigurna?

No, ova (pra)stara tehnologija u svakom slučaju je sigurna od današnjih sustava špijuniranja. Barem ako se za pisaće strojeve koriste vrpce onakve kakve je u stotinama primjeraka naručio ruski FSO. “Riječ je o vrpcama koje su doista sigurne.

Pisaći stroj Olympia s latinskim slovima i kineskim znakovima

  Pisaći stroj Olympia s latinskim slovima i kineskim znakovima

Za razliku od karbonskih, ove tekstilne nije moguće pretipkati. To znači da ako dobijem u ruke kazetu u kojoj se nalazi karbonska vrpca, tekst koji je na njoj tipkan, vrlo lako mogu ponovno producirati. To je kod tekstilnih traka drugačije.

Ovdje reprodukcija nije moguća”, kaže Andreas Fostiropoulus. Osim toga, ovo poduzeće u Hattingenu proizvodi i nekoliko različitih modela strojeva za uništavanje pisanih dokumenata, odnosno, papira. No, za ove modele za sada još niti jedna obavještajna služba nije pokazala interes. Barem ne službeno.

A što se tiče FSO-a i njegovih narudžbi, kako kažu u Olympiji, oni će na njih još neko vrijeme morati pričekati, najvjerojatnije oko četiri mjeseca. Ovi strojevi se naime više ne proizvode u Njemačkoj, već u jednoj tvornici u Kini. Pri tome se naravno odmah postavlja pitanje, ne mogu li Kinezi odmah pri proizvodnji ove strojeve tehnički preparirati.

“O tome još nismo razmišljali. No, pretpostavljam da će ih FSO dobro preispitati prije nego ih počne koristiti”, kaže Andreas Fostiropoulus. Po njegovom mišljenju su pisaći strojevi pravi medij za tipkanje internih informacija obavještajnih službi.

Do dokumenata tipkanih na ovaj način, ne bi svojim metodama mogla doći čak niti američka agencija NSA. “Doista ne znam kako bi oni mogli doći do tih papira. Ne postoji nikakva veza, nikave mreže, nikakve žice ili kablovi. Dakle, zapravo – potpuno nemoguće”, kaže on.

A kada se govori o narudžbi iz Rusije, Olympia Business Systems doista na tome neće zaraditi bogatstvo. Volumen njihove narudžbe iznosi 486.540 ruskih rublji, a to je preračunato svega 11.600 eura. No, s druge strane, FSO je ovom poduzeću u svakom slučaju donio mnogo reklame za koju nije trebalo ništa platiti.
 
(dw.de/uredio: nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,