Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU, TEORIJE ZAVJERE, UPOZORENJE HRANA ! » SJEME UNIÅ TENJA: DijaboliÄki svijet genetske manipulacije

SJEME UNIÅ TENJA: DijaboliÄki svijet genetske manipulacije

sjeme-unistenjaFrederick William Engdahl je ameriÄki novinar, povjesniÄar, ekonomski analitiÄar i pisac. Autor je bestselera ‘Stoljeće rata: Anglo-ameriÄka naftna politika i Novi svjetski poredak’, a njegove knjige su prevedene na viÅ¡e od 12 jezika. Donosimo vam ulomke predgovora ‘Sjeme uniÅ¡tenja: dijaboliÄki svijet genetske manipulacije’, knjige koju je Engdahl napisao 2007. Godine, ali Äije rijeÄi su danas aktualnije nego ikada.

George Kennan, dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, izjavio je 1948. godine:

“SAD posjeduje 50% svjetskog bogatstva ali naÅ¡a populacije Äini 6.3% ukupne svjetske. Ova nejednakost je naroÄito izražena izmeÄ‘u SAD i naroda Azije. U toj situaciji neizbježno je da nas drugi gledaju sa zavišću i ljutnjom. NaÅ¡a zadaća u predstojećem razdoblju jest osmisliti obrazac veza koji će nam omogućiti zadržati tu poziciju nejednakosti bez utjecaja na sigurnost države. Kako bi to uÄinili, moramo raskrstiti sa sentimentalnošću i maÅ¡tanjem; i naÅ¡a pozornost mora biti usmjerena posvuda na ciljeve koji doprinose državi. Ne smijemo se zavaravati kako si smijemo priuÅ¡titi luksuz altruizma i pomaganja svijetuâ€.

Ova knjiga govori o projektu malene socio-ekonomske elite sa srediÅ¡tem, poslije Drugog svjetskog rata, ne u Londonu, nego u Washingtonu. To je neispriÄana priÄa kako je ova samoprozvana elita odluÄila ‘zadržati tu poziciju nejednakosti’.

Ovo je priÄa o tome kako je nekolicina dominirala resursima i polugama moći u poslijeratnom razdoblju. Radi se o povijesti evolucije moći u rukama odabrane nekolicine, koji su Äak znanost koristili kako bi služila toj manjini. I kako je Kennan preporuÄio u internom memorandumu iz 1948. godine, Äinili su to neumoljivo, bez ‘luksuza altruizma i pomaganja svijetu’.

Ipak, za razliku od njihovih prethodnika unutar vodećih krugova Britanskog carstva, ova nadiruća ameriÄka elita, koja je ponosno na kraju rata proglasila poÄetak AmeriÄkog stoljeća, vjeÅ¡to je koristila retoriku altruizma i pomaganja svijetu kako bi postigla svoje ciljeve.

Njihovo AmeriÄko stoljeće paradiralo je kao mekÅ¡e carstvo, ‘ljubaznije, blaže’, u kojem će, pod zastavom kolonijalnog osloboÄ‘enja, slobode, demokracije i ekonomskog razvoja, ova elita izgraditi mrežu moći kakva nije viÄ‘ena joÅ¡ od vremena Aleksandra Velikog 3. stoljeća prije Krista – globalno carstvo ujedinjeno pod vojnom kontrolom jedine supersile, sposobne oblikovati, na osnovu hira, sudbine Äitavih država.

Ova knjiga je nastavak ‘Stoljeće rata: Anglo-ameriÄka naftna politika i Novi svjetski poredak’. Prati drugu tanku crvenu liniju moći. Ona se odnosi na kontrolu temelja ljudskog opstanka, svaakodnevne zalihe kruha. ÄŒovjek, koji je služio interesima poslijeratne ameriÄke elite tijekom 70-ih godina, i bio simbol njene sirove realpolitike, jest Henry Kissinger.

Negdje sredinom 70-ih, Kissinger, dugogodiÅ¡nji struÄnjak za geopolitiku ‘Ravnoteže moći’ i Äovjek s podužim popisom zavjera koje su se vezale za njega, navodno je svijetu objavio svoj nacrt za svjetsku dominaciju: ‘Kontroliraj naftu i kontroliraÅ¡ države. Kontroliraj hranu, i kontroliraÅ¡ ljude.’ StrateÅ¡ki cilj kontrole svjetskih zaliha hrane imao je svoje korijene u prethodnim desetljećima, prije izbijanja rata na kraju 30-ih. Bila je financirana, Äesto daleko od oÄiju javnosti, od strane odabranih privatnih fondova, koji su bili stvoreni kako bi oÄuvali bogatstvo i moć nekolicine ameriÄkih obitelji.

U nekoliko desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, jedna obitelj je utjelovljavala prenaglaÅ¡eni ponos i aroganciju nadolazećeg AmeriÄkog stoljeća viÅ¡e od ijedne druge. I ogromno bogatstvo te obitelji je prikupljeno prolijevanjem krvi u brojnim ratovima, te kontroliranjem novog ‘crnog zlata’, nafte. Ono Å¡to je bilo neuobiÄajeno u vezi te obitelji jest da su rano tijekom akumulacije svojeg bogatstva, patrijarsi i njihovi savjetnici, koje su angažirali kako bi oÄuvali svoje bogatstvo, odluÄili kako će svoj utjecaj proÅ¡iriti na razliÄita podruÄja. PokuÅ¡avali su kontrolirati ne samo naftu, taj Å¡ireći novi izvor energije za dominaciju svjetske ekonomije. ProÅ¡irili su svoj utjecaj na obrazovanje, medicinu i psihologiju, vanjsku politiku SAD-a, te, Å¡to je bitno za ovu priÄu, na znanost o samom životu, biologiju, i njenu primjenu na svijet biljaka i poljoprivrede.

Njihov rad je uglavnom prolazio nezapaženo od strane Å¡ire javnosti, naroÄito u SAD-u. Mali broj Amerikanaca je bio svjestan kako se na njihove život suptilno, a nekad i ne toliko suptilno, utjeÄe putem razliÄitih projekata ove obitelji.

Tijekom istraživanja provedenih za potrebe ove knjige, djela koje se nominalno bavi temom genetski modificiranih organizama, odnosno GMO-ima, postalo je jasno kako je povijest GMO-a nerazdvojiva od politiÄke povijesti ove moćne obitelji, obitelji Rockefeller, i Äetvorice braće – Davida, Nelsona, Laurancea i John D. Trećeg – koji su, u tri desetljeća nakon ameriÄke pobjede u Drugom svjetskom ratu, zori toliko najavljivanog AmeriÄkog stoljeća, oblikovali evoluciju moći o kojoj je George Kennan priÄao 1948. godine. PriÄa o GMO-ovima je zapravo priÄa o evoluciji moći u rukama elite, odluÄne po svakoj cijeni staviti cijeli svijet pod svoj utjecaj.

Prije tri desetljeća ta moć se temeljila na obitelji Rockefeller. Danas, trojica od Äetvorice braće su odavno preminula, ponekad u Äudnim okolnostima. Ipak, kako je bila njihova želja, njihov projekt globalne dominacije – ‘dominacije cijelog spektra’ kako ga je Pentagon kasnije nazvao – se Å¡irio, Äesto kroz retoriku ‘demokracije’ i s vremena na vrijeme uz pomoć sirove vojne moći tog carstva, kad se procijenilo da je to potrebno. Njihov projekt je evoluirao do toÄke gdje jedna moćna grupa, nominalno smjeÅ¡tena u Washingtonu u ranim godinama novog stoljeća, odluÄno želi odreÄ‘ivati budući i sadaÅ¡nji život na ovoj planeti na naÄine o kojima se dosada samo moglo sanjati.

PriÄa o genetskom inžinjeringu biljaka i ostalih živućih organizama se ne može shvatiti bez prouÄavanja povijesti globalnog Å¡irenja ameriÄke moći u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata. George Kennan, Henry Luce, Averell Harriman i, prije svih, Äetvorica Rockefeller braće, stvorili su koncept meÄ‘unarodnog ‘agrobiznisa’. Financirali su Zelenu revoluciju u poljoprivrednom sektoru kako bi, izmeÄ‘u ostalog, stvorili nova tržiÅ¡ta za petrokemijska umjetna gnojiva i proizvode na bazi petroleja, ali i kako bi proÅ¡irili ovisnost o razliÄitim energentima. Njihovi potezi su neodvojivi od priÄe o danaÅ¡njim genetski modificiranim žitaricama.

Do ranih godina novih stoljeća bilo je jasno da su ne viÅ¡e od Äetiri gigantske kemijske meÄ‘unarodne korporacije glavni igraÄi koji kontroliraju patente na osnovne prehrambene sastojke o kojima većina ljudi ovisi kako bi zadovoljila svoje dnevne prehrambene potrebe – kukuruz, soja, riža, pÅ¡enica, Äak i voće i povrće te pamuk – ali i na nove sojeve peradi otpornih na bolesti, genetski modificiranih kako bi navodno bile otporne na H5N1 virus ptiÄje gripe, ili Äak promijenjene svinje i goveda. Tri od Äetiri privatne kompanije imale su veze s Pentagonovim istraživanjima metoda kemijskog ratovanja. ÄŒetvrta, nominalno Å¡vicarska, bila je pod jakim angloameriÄkim utjecajem. Kao i u sluÄaju nafte, GMO agrobiznis je uglavnom angloameriÄki globalni projekt.

U svibnju 2003. godine, prije nego Å¡to se slegla praÅ¡ina od neumoljivog bombardiranja Bagdada, predsjednik SAD-a je GMO-ove uÄinio strateÅ¡kim pitanjem, prioritetom u poslijeratnoj vanjskoj politici SAD-a. Tvrdoglavi otpor drugog najvećeg poljoprivrednog proizvoÄ‘aÄa u svijetu, Europske unije, stajao je kao znatna prepreka globalnom uspjehu GMO projekta.

Dok god su NjemaÄka, Francuska, Austrija, GrÄka i ostale zemlje Europske unije nepokolebljivo odbijale dozvoliti sadnju GMO-ova iz zdravstvenih i znanstvenih razloga, ostatak svijeta će biti skeptiÄan i oklijevati. Do poÄetka 2006. godine, Svjetska trgovinska organizacija (WTO) nasilu je otvorila vrata Europske unije proliferaciji GMO-ova. ÄŒinilo se kako je za GMO projekt uspjeh nadohvat ruke. U osvit ameriÄke i britanske okupacije Iraka, Washington je pristupio razvoju poljoprivrede u Iraku pomoću genetski modificiranog sjemenja, poÄetno zahvaljujući velikoduÅ¡nosti Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva poljoprivrede SAD-a Prvi masovni eksperiment s GMO usjevima dogodio se na poÄetku 90-ih u zemlji Äije elita je odavno bila korumpirana od strane obitelji Rockefeller i povezanih njujorÅ¡kih banaka: Argentini.

Stranice u ovoj knjizi slijede trag Å¡irenja i proliferacije GMO-a, Äesto putem politiÄke prisile, prevare, laži i Äak ubojstava. Ponekad zvuÄi poput kriminalistiÄke priÄe, Å¡to nikoga ne bi trebalo zaÄuditi. Kriminal poÄinjen u ime poljoprivredne uÄinkovitosti, koristi za okoliÅ¡ i rjeÅ¡avanja problema gladi u svijetu, sa sobom donosi uloge koji su znatno bitniji toj maloj eliti. Njihovi potezi nisu iskljuÄivo motivirani novcem ili profitom. Naposljetku, ove moćne obitelji odreÄ‘uju tko kontrolira centralne banke SAD-a, Engleske, Japana i Äak Europske unije. Oni stvaraju ili uniÅ¡tavaju novac.

Njihov konaÄni cilj je kontrola života na zemlji, moć o kojoj su raniji diktatori i despoti mogli samo sanjati. Ako ih se ne sprijeÄi, grupa koja stoji iza GMO projekta je jedno ili dva desetljeća udaljena od potpune dominacije nad svjetskom opskrbom hrane. To je aspekt GMO priÄe koji vrijedi ispriÄati. Stoga pozivam Äitatelja na pozorno Äitanje i nezavisno potvrÄ‘ivanje ili argumetirano opovrgavanje onoga Å¡to slijedi.
 
KNJIGU “F.William Engdahl: Sjeme uniÅ¡tenja” možete skinuti OVDJE!
 
(hop/uredio: nsp)

Filed under: SVIJET U RATU, TEORIJE ZAVJERE, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,