Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Wi-Fi KANTE ZA SMEĆE: Novi Način za Tajno Praćenje Pametnih Telefona

Wi-Fi KANTE ZA SMEĆE: Novi Način za Tajno Praćenje Pametnih Telefona

spijunska-kanta-za-smećeU nevjerojatnom testamentu o dubini nadzora našeg  društva, nova linija ‘špijunskih’ kanti za smeće su pridodane međunarodnoj Agendi programa za praćenje da bi prikupile sve vaše osobne podatke, pri svakom našem koraku.

U prošlosti smo vidjeli kako političari otkrivaju da razna elektronika kao što su naša televizija i računala, vas mogu špijunirati u bilo koje vrijeme pomoću posebno ugrađenog hardvera, ali sada čak i najosnovnije stvari su se pretvorile u alat za nadzor od strane države. U stvari, oni uopće ne moraju biti elektronički uređaji na prvom mjestu.

I kao što je slučaj s novim ‘špijunskim’ kantama za smeće, provodi se tek nedavno na ulicama Londona i ono je u beta testiranju (verzija testiranja prije uvođenja u puni rad).

Koristeći infrastrukturu Wi-Fi tehnologije u od sada tehnološki opremljenim kantama za smeće, nova ‘Obnovljena kapsula’ špijunske kante za smeće će bili smještena kroz financijsku četvrt Londona. Kante za smeće će zapravo ići korak naprijed i koristiti svoju internetsku povezivost i prikupiti informacije iz vašeg pametnog telefona, bez vašeg dopuštenja (ili bilo kojeg oblika upozorenja).

Dok pravi podaci koje “špijunska kanta” prikupljaju mogu biti u potpunosti zadržani zahvaljujući različitim odnosima sa špijunskim agencijama poput GCHQ i NSA, tvrtka “Renew” koja stoji iza špijunskih kanti kaže da “Obnovljene kapsule” prate i prikupljaju informacija mješovito.

To uključuje informacije koje su zapravo po zakonu, uključujući osobne podatke koji zahtijevaju dozvolu za skupljanje. Naime, to uključuje i vašeg telefona jedinstvenu Media Access Control (MAC) adresu koje pametne kante prikupljaju čak i bez ikakve najave. No, to se zajedno prikupljanja s drugih karakteristika koje se koriste za prodaju oglašivačima kako bi bili bolja ‘meta’  oglašavanja u tom području.

S obzirom da je kompanija Renew pratila više od 4 milijuna uređaja tijekom jednog tjedna u lipnju, koristeći samo 12 špijunskih kanti za smeće (samo 10 posto tvrtkine zalihe kanti), ova vrsta praćenja bi mogla biti prilično sveprisutna ako dobije zeleno svjetlo.

Glavni izvršni direktor kompanije Renew, Kaveh Memari izjavio je za BBC da su njihovi strojevi skidaju samo “iznimno ograničene, šifrirane, skupne i anonimne podatake”, kako bi pratili lokalni promet, na sličan način na koji web stranice prate digitalni promet.

Od jedinstvene identifikacijske adrese, proizvođača, modela, pa čak i brzinu, te špijunske kante za smeće će znati više o vašem telefonu nego vi – sve bez pitanja. Nešto što je jedinstveno protiv zakona, se zapravo ozakonilo s događajem kad se Google suočio sa pravnim pitanjima prilikom objave aplikacije Street View s obzirom na činjenicu da je dijelio osobne podatke slučajnih građana. Prema izvješću iz tech webstranice GigaOM :

“Ako se pitate koliko je pravno sve to, onda niste sami. Ispada da je snimanje točne lokaciju, kao i Media Access Control (MAC) adrese vašeg telefona predstavlja ozakonjenje prikupljanja osobnih podataka. U Velikoj Britaniji, to znači da mora tražiti dozvolu – ali kante za smeće ne traže dopuštenje “

Drugim riječima, tvrtka koja stoji iza špijunske “Obnovljene kapsule” jednostavno ne brine. A uskoro bi mogli vidjeti ove špijunske kante i po Sjedinjenim Američkim Državama (New York City naime, kako tvrtka pokušava ciljati poslovne ljude u velikim skupinama) u bliskoj budućnosti.

To se sada stvarno svodi na to da li je naše društvo pod nadzorom ili nije, do sada već ukorijenjeno u psihu ljudi koji su čak spremni dopustiti da ih kanta za smeće špijunira.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,