Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Wi-Fi KANTE ZA SME─ćE: Novi Na─Źin za Tajno Pra─çenje Pametnih Telefona

Wi-Fi KANTE ZA SME─ćE: Novi Na─Źin za Tajno Pra─çenje Pametnih Telefona

spijunska-kanta-za-sme─çeU nevjerojatnom testamentu o dubini nadzora na┼íeg┬á dru┼ítva, nova linija ‘┼ípijunskih’ kanti za sme─çe su pridodane me─Ĺunarodnoj Agendi programa za pra─çenje da bi prikupile sve va┼íe osobne podatke, pri svakom na┼íem koraku.

U pro┼ílosti smo vidjeli kako politi─Źari otkrivaju da razna elektronika kao ┼íto su na┼ía televizija i ra─Źunala, vas mogu ┼ípijunirati u bilo koje vrijeme pomo─çu posebno ugra─Ĺenog hardvera, ali sada ─Źak i najosnovnije stvari su se pretvorile u alat za nadzor od strane dr┼żave. U stvari, oni uop─çe ne moraju biti elektroni─Źki ure─Ĺaji na prvom mjestu.

I kao ┼íto je slu─Źaj s novim ‘┼ípijunskim’ kantama za sme─çe, provodi se tek nedavno na ulicama Londona i ono je u beta testiranju (verzija testiranja prije uvo─Ĺenja u puni rad).

Koriste─çi infrastrukturu Wi-Fi tehnologije u od sada tehnolo┼íki opremljenim kantama za sme─çe, nova ‘Obnovljena kapsula’ ┼ípijunske kante za sme─çe ─çe bili smje┼ítena kroz financijsku ─Źetvrt Londona. Kante za sme─çe ─çe zapravo i─çi korak naprijed i koristiti svoju internetsku povezivost i prikupiti informacije iz va┼íeg pametnog telefona, bez va┼íeg dopu┼ítenja (ili bilo kojeg oblika upozorenja).

Dok pravi podaci koje “┼ípijunska kanta” prikupljaju mogu biti u potpunosti zadr┼żani zahvaljuju─çi razli─Źitim odnosima sa ┼ípijunskim agencijama poput GCHQ i NSA, tvrtka “Renew” koja stoji iza ┼ípijunskih kanti ka┼że da “Obnovljene kapsule” prate i prikupljaju informacija mje┼íovito.

To uklju─Źuje informacije koje su zapravo po zakonu, uklju─Źuju─çi osobne podatke koji zahtijevaju dozvolu za skupljanje. Naime, to uklju─Źuje i va┼íeg telefona jedinstvenu Media Access Control (MAC) adresu koje pametne kante prikupljaju ─Źak i bez ikakve najave. No, to se zajedno prikupljanja s drugih karakteristika koje se koriste za prodaju ogla┼íiva─Źima kako bi bili bolja ‘meta’┬á ogla┼íavanja u tom podru─Źju.

S obzirom da je kompanija Renew pratila vi┼íe od 4 milijuna ure─Ĺaja tijekom jednog tjedna u lipnju, koriste─çi samo 12 ┼ípijunskih kanti za sme─çe (samo 10 posto tvrtkine zalihe kanti), ova vrsta pra─çenja bi mogla biti prili─Źno sveprisutna ako dobije zeleno svjetlo.

Glavni izvr┼íni direktor┬ákompanije Renew, Kaveh Memari izjavio je za BBC da su njihovi strojevi skidaju samo “iznimno ograni─Źene, ┼íifrirane, skupne i anonimne podatake”, kako bi pratili lokalni promet, na sli─Źan na─Źin na koji web stranice prate digitalni promet.

Od jedinstvene identifikacijske adrese, proizvo─Ĺa─Źa, modela, pa ─Źak i brzinu, te ┼ípijunske kante za sme─çe ─çe znati vi┼íe o va┼íem telefonu nego vi – sve bez pitanja. Ne┼íto ┼íto je jedinstveno protiv zakona, se zapravo ozakonilo s doga─Ĺajem kad se Google suo─Źio sa pravnim pitanjima prilikom objave aplikacije Street View s obzirom na ─Źinjenicu da je dijelio osobne podatke slu─Źajnih gra─Ĺana. Prema izvje┼í─çu iz tech webstranice GigaOM :

“Ako se pitate koliko je pravno sve to, onda niste sami. Ispada da je snimanje to─Źne lokaciju, kao i Media Access Control (MAC) adrese va┼íeg telefona predstavlja ozakonjenje prikupljanja osobnih podataka. U Velikoj Britaniji, to zna─Źi da mora tra┼żiti dozvolu – ali kante za sme─çe ne tra┼że dopu┼ítenje “

Drugim rije─Źima, tvrtka koja stoji iza ┼ípijunske “Obnovljene kapsule” jednostavno ne brine. A uskoro bi mogli vidjeti ove ┼ípijunske kante i po Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama (New York City naime, kako tvrtka poku┼íava ciljati poslovne ljude u velikim skupinama) u bliskoj budu─çnosti.

To se sada stvarno svodi na to da li je na┼íe dru┼ítvo pod nadzorom ili nije, do sada ve─ç ukorijenjeno u psihu ljudi koji su ─Źak spremni dopustiti da ih kanta za sme─çe ┼ípijunira.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,