Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » TEORIJA ZAVJERE: John Kennedy je la┼żirao kubansku krizu !?

TEORIJA ZAVJERE: John Kennedy je la┼żirao kubansku krizu !?

kennedy-hruscovNova otkri─ça o tome kako je John Kennedy namjerno dramatizirao postavljanje sovjetskih raketa u susjedstvu, iako one nisu mijenjale tada┼ínju strate┼íku ravnote┼żu.

“Povijest je mit oko koje se svi sla┼żu”, ka┼że jedna definicija i u skladu s tim ovih dana – Amerikanci imaju priliku da se suo─Źe s jednim od najpostojanijih mitova vlastite povijesti.

Knjiga profesora povijesti Sheldon M. Stern-a “Kubanska kriza u ameri─Źkom pam─çenju” i ─Źlanak koji je tim povodom objavio mjese─Źnik “Atlantik”, nisu dodu┼íe potaknuli velike debate, ali su uvjerljivije nego dosad udarile na mit o uzrocima dosad najve─çeg sudara dvije nuklearne supersile koji je na ivicu “obostrano zajam─Źenog uni┼ítenja” doveo ne samo SAD i SSSR, nego i cijeli svijet.

Slu┼żbena verzija o toj “Trinaestodnevnoj krizi” (16-28. listopada 1962) koju ne─çe promijeniti ni spomenuti tekstovi, glasi – da su po naredbi tada┼ínjeg sovjetskog vo─Ĺe Nikite Hru┼í─Źova na Kubi tajno instalirane nuklearne rakete koje su, poremetiv┼íi strate┼íku ravnote┼żu, dramati─Źno ugrozile nacionalnu sigurnost SAD i da je samo zahvaljuju─çi ─Źvrstom stavu i odlu─Źnosti mladog predsjednika Johna Kennedy-ja sprije─Źen nuklearni Armagedon, a rakete potom, na temelju me─Ĺudr┼żavnog sporazuma, uklonjene.

To se opisuje kao “herojska” pobjeda Amerike protiv “me─Ĺunarodnog komunizma” i ta naracija u nebesa uzdi┼że mladog predsjednika, koji ─çe potom, zbog svoje prerane smrti u atentatu, postati gotovo legendaran.

Ali koliko je prevladavaju─ça verzija, koja je najvi┼íe poduprta upravo memoarima kenedyjevih suradnika, izdr┼żala probu vremena? “Kubanska raketna kriza ostaje ─Źudna enigma, jedan od najdramati─Źnijih i dobro dokumentiranih doga─Ĺaja moderne povijesti – koji je u najve─çoj mjeri pogre┼íno tuma─Źen.”

Ovo ve─ç u predgovoru svoje knjige konstatira Sheldon M. Stern – knjizi kojoj uvjerljivost daje ─Źinjenica da je pune 22 godine, od 1977. do 1999, bio povjesni─Źar kenedyjeve predsjedni─Źke knji┼żnice u Bostonu i u toj ulozi imao neposredan pristup povijesnim izvorima o ovom doga─Ĺaju.

Kennedy priop─çenje Kuba kriza konferencija

Stern je tako bio prvi povjesni─Źar koji je preslu┼íao sve snimke Kenedijevih sastanaka sa “Izvr┼ínim odborom”, kriznim timom u kome je bio i predsjednikov brat Robert Kennedy. Te snimke, ka┼że Stern, daju za pravo njegovim lijevo orijentiranim kolegama koji su od samog po─Źetka Kenedy-a optu┼żivali da njegova uloga u krizi ni pribli┼żno nije bila tako herojska kao ┼íto je predstavljena, ve─ç ─Źista politi─Źka i propagandna manipulacija. “Spin” kako bi se to reklo danas.

Po Sternu, klju─Źne ─Źinjenice nisu sporne, ali drugu sliku daju neki prenapregnuti detalji i pogre┼íne interpretacije. Hru┼í─Źov je, na primjer, doista poslao bojeve glave i balisti─Źke rakete srednjeg dometa na Kubu, ali je istodobno naredio da te glave budu odvojene od raketa.

Glavna teza je me─Ĺutim da postavljanje tih raketa nije bila tako dramati─Źna prijetnja Americi, niti je naru┼íavala postoje─çu nuklearnu ravnote┼żu. Preciznije, neravnote┼żu, jer su Ameri─Źke rakete sa atomskim bombama prije toga bile instalirane uz sovjetsku granicu u Turskoj, a po ukupnom broju bojevih glava SAD je uveliko nadma┼íivala o SSSR.

Tonski snimci sastanaka kriznog sto┼żera, koji su po tada┼ínjim zakonima bili osobno Kenedy-jevo vlasni┼ítvo, pa prema tome nije mogao pretpostaviti da ─çe biti dostupni javnosti, pokazuju da je ovu procjenu blagovremeno davao i tada┼ínji ministar obrane Robert McNamara.


“Raketa je raketa”, obja┼ínjavao je on, “i nema velike razlike da li ─çete biti ubijeni raketom iz Sovjetskog Saveza ili Kube.”

Upitan ve─ç na prvom sastanku Izvr┼ínog komiteta kako sovjetske rakete u Karibima mijenjaju strate┼íki balans, McNamara je odgovorio: “Nikako”. Mnogo vi┼íe, Ameriku su ugro┼żavale rakete sa sovjetskih nuklearnih podmornica u njenom priobalju, koje bi u slu─Źaju sukoba do svojih ciljeva stigle prije od onih s Kube.

Postavljanje raketa tra┼żio je Fidel Castro, a Nikita Hru┼í─Źov je, imaju─çi u vidu ameri─Źke rakete u Turskoj i svjestan strate┼íkog hendikepa, samo namjeravao da Amerikanci “iskuse malo svoje medicine”. Osim toga, postavljanje tih raketa je bilo sasvim u skladu s me─Ĺunarodnim pravom, dok ameri─Źki “karantenu” oko Kube, neuspjeli poku┼íaji atentata na Castra i uop─çe tajni rat koji je protiv njega vo─Ĺen, to nisu.

Ako dakle nije bilo ozbiljnog napada na ameri─Źku sigurnost, pa prema tome ni razloga za politi─Źku dramu, za┼íto je Kennedy, koji je to savr┼íeno znao, poslao opasan ultimatum drugoj nuklearnoj sili i izazvao krizu koja je mogla dovesti do katastrofe?

Odgovor je, po Sternu, jednostavan – Amerika nije bila u smrtnoj opasnosti, ali Kenedijeva vlada jeste.

Po┼íto je u izbornoj kampanji lagao da je vlada ─Źiji je potpredsjednik bio njegov rival Richard Nixon omogu─çila opasan “raketni jaz” u korist SSSR-a (istina je bila da u to vrijeme je SAD imao sedam puta vi┼íe nuklearnih bombi), “─Źvrstinu” u stavu prema Moskvi proglasio je za svoju vanjskopoliti─Źku doktrinu, pa je u skladu s tim prisutnost ruskih raketa na Kubi bila zaista opasna politi─Źka prijetnja.

U intervju koji je dao 1987. McNamara je to ovako objasnio: “Morate imati u vidu da je predsjednik Kennedy od samog po─Źetka bio taj koji je rekao da je za nas politi─Źki neprihvatljivo da ruske rakete budu na Kubi. Nije rekao da je to neprihvatljivo vojno, ve─ç politi─Źki. “

Zbog toga Stern ka┼że kako povijesni izvori potvr─Ĺuju da je “Kennedy bio najopasniji od svih hladnoratovskih predsjednika”. “Krize su imali i drugi, ali nikad ni prije ni poslije toga ulog nije bio opstanak svijeta i civilizacije kao u tih 13 dana.”

Kriza je raspletena tako ┼íto su sovjetske rakete povu─Źene s Kube, ali Kennedy, slave─çi pobjedu, nije ni svojem potpredsjedniku Lyndonu Johnson-u niti gra─Ĺanima priop─çio da je dio “ugovora” bio i demonta┼ża ameri─Źkih raketa iz Turske.

Stern tako─Ĺer iznosi da je sre─ça ┼íto umjesto Johna Kennedy-ja, predsjednik tada nije bio njegov brat Robert, koji suprotno onome ┼íto se opisuje u njegovoj posthumno objavljenoj knjizi, nije bio nimalo pomirljiv ve─ç glavni “jastreb”. “Sa Robert Kennedy-jem nuklearni rat bi bio gotovo izvjestan ishod”, ka┼że Stern.

Benjamin Schwarz, autor teksta “Prava kubanska kriza” u “Atlantiku”, iz kubanske krize izvla─Źi i neke pouke za danas, konstatiraju─çi da je pogre┼íno i danas va┼że─çe uvjerenje da svaki poku┼íaj neke druge sile – danas Kine – da se suprotstavi prevelikoj strate┼íkoj nadmo─çi SAD, automatski ugro┼żava ameri─Źku sigurnost, iz ─Źega proizlaze ameri─Źki potezi koji odr┼żavaju strate┼íku dominaciju u isto─Źnoj Aziji i na Pacifiku, to jest u “kineskom dvori┼ítu”.

“Takav stav vi┼íe govori o na┼íim namjerama nego o kineskim”, ocjenjuje Schwarz. “Sasvim je sigurno da ameri─Źka sigurnost ne bi bila ugro┼żena ako neka druga zemlja ima vlastitu sferu utjecaja.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,