Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » PRESTANITE JESTI SME─ćE: Koji sve Opasni Sastojci Vrebaju iz Brze Hrane?

PRESTANITE JESTI SME─ćE: Koji sve Opasni Sastojci Vrebaju iz Brze Hrane?

brza-hrana-ubija-fast-foodIstra┼żivanja pokazuju kako se u popularnoj brzoj hrani vrlo ─Źesto mogu prona─çi sastojci koji se povezuju s rizikom od ozbiljnih bolesti poput raznih vrsta karcinoma. Iako takvi sastojci nisu zastupljeni u velikim koli─Źinama, ipak je dobro znati kakve sve opasnosti vrebaju iz omiljenih vam namirnica

Milijuni ljudi diljem svijeta svakodnevno konzumiraju hamburgere, pr┼żene krumpiri─çe i sokove. Ve─çina njih vjeruje da su svi sastojci takvih namirnica sigurni te da ni na koji na─Źin ne ugro┼żavaju zdravlje. Ipak, ta ve─çina trebala bi jo┼í jednom razmisliti jer u brzoj hrani vrebaju mnogi opasni aditivi.

Butil hidroksi toluen

Ovaj komplicirani naziv zapravo se odnosi na konzervans koji se koristi u hrani za ljude te u hrani za pse, a mo┼że ga se prona─çi i u kozmeti─Źkim proizvodima. U Americi su ga prona┼íli u hamburgerima jednog popularnog lanca brze hrane. Iako su dopu┼ítene tek minimalne koli─Źine tog konzervansa, neki se ne dr┼że pravila, a nije po┼żeljna ─Źak ni mala koli─Źina s obzirom na to da je rije─Ź o sastojku koji je dokazano kancerogen.

Karamel boja

Prona─Ĺena je u gaziranim pi─çima, ali i nekim vrstama pr┼żenih krumpiri─ça. Karamel boja je zapravo skupina boja koje su izra─Ĺene od razli─Źitih kemikalija i hrane. Neki boje su bezopasne, a neke ba┼í i nisu. One koje su dobivene u procesu u kojemu se koristi ┼íe─çer i amonijak sadr┼żavaju kemijske spojeve koji se povezuju s pove─çanim rizikom od raka plu─ça u mi┼íeva. Znanstvenici smatraju da ti spojevi mogu biti opasni i za ljudska plu─ça. Danas se karamel boja naj─Źe┼í─çe koristi u gaziranim pi─çima.

Umjetne boje ÔÇô ┼żuta 5 i 6

Ove umjetne boje mogu se prona─çi u nekim ledenim ─Źajevima, kao i u nekim slasticama.
Ina─Źe, umjetna bojila se koriste u proizvodima poput pekarskih proizvoda i pi─ça. Mnoga od njih odobrile su razne zdravstvene organizacije i u na─Źelu u malim koli─Źinama ne ┼ítete. No neka istra┼żivanja daju naslutiti da ─Źak i male koli─Źine umjetne boje, a posebno ┼żute 5 i 6, izazivaju hiperaktivnost kod djece. Dobro je zato pa┼żljivo ─Źitati deklaracije proizvoda ako ┼żelite izbje─çi probleme.

Kalijev acesulfam

Kalijev acesulfam je zapravo umjetno sladilo koje se mo┼że prona─çi nekim dijetalnim napicima, odnosno u light verzijama popularnih sokova. Stavlja se u napitke da pobolj┼ía okus, a neki stru─Źnjaci tvrde da je potencijalno opasan. Naime, u nekim istra┼żivanjima pokazalo se da umjetno sladilo mo┼że pove─çati rizik od karcinoma. Stru─Źnjaci nagla┼íavaju kako su potrebna daljnja istra┼żivanja.

Natrijev nitrit

To je za─Źin i konzervans koji se zna koristiti u suhomesnatim proizvodima, uklju─Źuju─çi i slanine, hrenovke i ┼íunke. Natrijev nitrit stru─Źnjaci povezuju s pove─çanim rizikom od raka, uz napomenu kako ni┼íta konkretno nije dokazano, odnosno da su potrebna daljnja istra┼żivanja. U svakom slu─Źaju, namirnice s tim za─Źinom zasigurno ne ulaze u kategoriju zdrave hrane. Postoje istra┼żivanja koja pokazuju da takve namirnice mogu uzrokovati probleme sa srcem.
 
(tportal.hr, youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,