Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PSIHOLOGIJA: Metode manipulacije za početnike

PSIHOLOGIJA: Metode manipulacije za početnike

manipulacijaPostoji mnogo načina da se poradi na svojoj uvjerljivosti – od toga da radimo na svojim vještinama komunikacije pa sve do pravih tehnika manipulacije. Postoje tri najjednostavnije metode manipulacije čiji su posrednici psihološki čimbenici. Evo kako oni djeluju. Metode manipulacije za početnike

Naravno, ovdje je riječ o njima samo u informativno-edukativnom smislu (da se upozna njihov mehanizam) i preventivnom (da se onemogući njihova upotreba). Mnogi bi se složili s time da su u pitanju prilično zle metode.

1. Manipuliranje strahom – zaplašivanje, pa rasplašivanje

Ovu tehniku, koja se s razlogom smatra najpodmukliji od svih, psiholozi zovu “strah pa olakšanje” (eng. “fear-then-relief”) tehnikom. Ona se oslanja na manipuliranje ljudskim emocijama. Sastoji se iz toga što osoba A koja manipulira najprije učini nešto što je vrlo stresno za neku osobu B (“fear”), a zatim utječe na to da osoba B odahne i shvati da nije u opasnosti (“relief”). Nakon ovih iznenadnih promjena u emocionalnom reagiranju, osoba B biva razoružana, čime postaje manje sposobna za donošenje promišljenih i racionalnih odluka, a postaje i podložna prihvaćanju različitih zahtjeva i prijedloga.

Primjer:

Manipuliranje strahom - zaplašivanje, pa rasplašivanje U knjizi “Znanost socijalnog utjecaja” navodi se nekoliko primjera koji su ispitivali ovu tehniku. U jednom od njih, kupci u tržnom centru bili su preplašeni nakon što bi im stranac prišao s leđa i dodirnuo ih po ramenu. Kada bi se okrenuli, shvatili bi da je njihov (navodni) napadač slijep čovjek koji je samo želio da pita koliko ima sati. Nakon uviđanja da opasnosti nema i posljedičnog olakšanja, druga osoba – zapravo partner “slijepog” čovjeka – pitao je te iste ljude da li bi kupili i potpisali čestitke za političku dobrotvornu akciju. Oni koji nisu imali bliski susret sa slijepim čovjekom i iskusili su vožnju na emocionalnom “strah-pa-olakšanje” roller-coasteru lakše su pristajali na to u odnosu na ljude iz kontrolne skupine kojima nije manipulirano.

“Strah-pa-olakšanje” tehnika najčešće je prikazana u klasičnoj igri dobrog i lošeg policajca: najprije vas jedna osoba prestravi, a onda vas druga spasi, nakon čega ste mnogo raspoloženiji za razgovor. Sa ovime se srećemo u svakodnevnom životu, od tehnika zastrašivanja, agenata osiguranja pa sve do onih koji ne biraju sredstva kako bi stigli do svog cilja.

2. Manipuliranje osjećajem krivnje – društvena razmjena

Ovo je strategija kojoj često pristupaju profesionalni prevaranti i neetični marketinški ekonomist koji je je jednostavno zovu društvenom razmjenom (eng. “social exchange”). U knjizi “Dinamika persuazije”, opisuje se kao: međuljudska strategija utjecaja na druge tako što osoba A osigurati osobi B nagradu, bila ona psihološka ili materijalna; zauzvrat, kada osoba A osobi B zatraži nešto za uzvrat, osoba B osjeća pritisak da popusti pred zahtjevom osobe A.

KRIVNJA

Razmjenjivanje usluga i činjenje stvari za druge ljude je jedno od osnovnih karakteristika ljudskog društva, ali se njima može manipulirati od strane agresivnih ljudi.

Primjer:

Netko može vas podsjeća na to kada vam u prošlosti učinio uslugu i to koristi u svoju korist kada mu nešto treba. U jednom eksperimentu ispitanicima je najprije dana prilika da obmane istraživača (naravno, da on to, navodno, ne zna), a neki od ispitanika su je prihvatili. Međutim, kasnije je svim ispitanicima upućen zahtjev da nešto učine, a broj onih koji je na to pristao bio je daleko veći u skupini onih koji su prevarili istraživače i zbog osjećaja krivnje željeli da se iskupe.

3. Mali pa veći zahtjev – tehnika “nogom u vrata”

Ova tehnika manipulacije vrlo je perfidna, a istovremeno neprimjetna i jednostavna. Koristeći metodu “nogom u vrata”, netko vas može zamoliti da mu učinite malu i jednostavnu uslugu, nakon koje slijedi pravi, po pravilu, veći zahtjev.

Primjer:

NOGA NA VRATIMA Primjer su prosjaci koji vas najprije pitaju koliko ima sati, a tek onda traže novac. Time što pristanete da im ispunite jedan zahtjev, vjerojatnije je da ćete pristati i na sljedeći. Kao kada se upustite u razgovor s ljudima koji vam dolaze na vrata, a time postaje vjerojatnije da ćete ih, recimo, pustiti da uđu unutra.

Neka istraživanja pokazuju da – što je zahtjev neobičniji, to je veća vjerojatnost da će se na njega pristati. U jednom od istraživanja, ispitanike je na ulazu u jedan supermarket zaustavljala žena i molila ih da joj pričuvaju kolica puna namirnica samo “na sekund”. Ona bi objasnila da su ključevi njenog automobila kod njenog muža koji se izgubio negdje u supermarketu, a s obzirom da kolica imaju pokvaren kotač, jako ih je teško gurati. A ona bi voljela pronaći svog muža bez da mora gura teška i pokrvarena kolica. Oni ljudi koji bi najprije pristajali da joj pričuvaju kolica češće su pokazivali spremnost da joj i dalje izlaze u susret.

Kako se obraniti

POZOR MANIPULACIJA Kada je riječ o obrani od neke od ovih tehnika, ne postoji recept. Sama svijest o tome da postoje i poznavanje mehanizama po kojima djeluju može učiniti da ih ubuduće prepoznajemo i da budemo obazrivi. Na primjer, ako nas prvo netko prestraši, a zatim učini da odahnemo, iznenadna emocionalna promjena koja pritom nastaje može nam upaliti alarm u glavi da je u pitanju tehnika zaplašivanja, pa rasplašivanja. Budite obazrivi i kada vam netko traži da mu učinite neku sitnicu, a zatim traži učiniti još nešto za njega. To ne znači da ljudima ne treba pomagati i da bespogovorno treba odbijati sve zahtjeve da nekome pomognemo, već treba biti svjestan da bi poslije malog zahtjeva lako mogao uslijediti veći. Osjećaj krivnje je također snažan motivator da prihvaćamo tuđe zahtjeve, a psihološki mehanizam koji ga okida prilično je snažan motivator ljudskog ponašanja.

Čak i ako na neki način pristanemo da budemo izmanipulirani – na primjer, znamo da će uslijediti veći zahtjev nakon manjeg i svjesno prihvaćamo da uđemo u igru, velika je razlika u tome da li smo svjesni što se događa ili ne. U svakom slučaju, svatko od nas se sasvim sigurno može prisjetiti nekih od situacija kada je na svojoj koži osjetio neku od opisanih tehnika, a sama svijest o tome koji su mehanizmi po srijedi može učiniti da sljedeći put ne budemo naivne žrtve manipulacije, već da imamo kontrolu nad time što se događa i ne dozvolimo da upadnemo u zamku koja je smišljena vrlo perfidno i ne ostavlja nam mnogo prostora za samostalne akcije.

Recept za obranu, kada bi postojao, mogao bi glasiti: Svijest i oprez, a ne paranoja!
 

 
 
(psihoverzum.com, youtube.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=13868"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,