Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PSIHOLOGIJA: Metode manipulacije za po─Źetnike

PSIHOLOGIJA: Metode manipulacije za po─Źetnike

manipulacijaPostoji mnogo na─Źina da se poradi na svojoj uvjerljivosti – od toga da radimo na svojim vje┼ítinama komunikacije pa sve do pravih tehnika manipulacije. Postoje tri najjednostavnije metode manipulacije ─Źiji su posrednici psiholo┼íki ─Źimbenici. Evo kako oni djeluju.┬áMetode manipulacije za po─Źetnike

Naravno, ovdje je rije─Ź o njima samo u informativno-edukativnom smislu (da se upozna njihov mehanizam) i preventivnom (da se onemogu─çi njihova upotreba). Mnogi bi se slo┼żili s time da su u pitanju prili─Źno zle metode.

1. Manipuliranje strahom – zapla┼íivanje, pa raspla┼íivanje

Ovu tehniku, koja se s razlogom smatra najpodmukliji od svih, psiholozi zovu “strah pa olak┼íanje” (eng. “fear-then-relief”) tehnikom. Ona se oslanja na manipuliranje ljudskim emocijama. Sastoji se iz toga ┼íto osoba A koja manipulira najprije u─Źini ne┼íto ┼íto je vrlo stresno za neku osobu B (“fear”), a zatim utje─Źe na to da osoba B odahne i shvati da nije u opasnosti (“relief”). Nakon ovih iznenadnih promjena u emocionalnom reagiranju, osoba B biva razoru┼żana, ─Źime postaje manje sposobna za dono┼íenje promi┼íljenih i racionalnih odluka, a postaje i podlo┼żna prihva─çanju razli─Źitih zahtjeva i prijedloga.

Primjer:

Manipuliranje strahom - zapla┼íivanje, pa raspla┼íivanje U knjizi “Znanost socijalnog utjecaja” navodi se nekoliko primjera koji su ispitivali ovu tehniku. U jednom od njih, kupci u tr┼żnom centru bili su prepla┼íeni nakon ┼íto bi im stranac pri┼íao s le─Ĺa i dodirnuo ih po ramenu. Kada bi se okrenuli, shvatili bi da je njihov (navodni) napada─Ź slijep ─Źovjek koji je samo ┼żelio da pita koliko ima sati. Nakon uvi─Ĺanja da opasnosti nema i posljedi─Źnog olak┼íanja, druga osoba – zapravo partner “slijepog” ─Źovjeka – pitao je te iste ljude da li bi kupili i potpisali ─Źestitke za politi─Źku dobrotvornu akciju. Oni koji nisu imali bliski susret sa slijepim ─Źovjekom i iskusili su vo┼żnju na emocionalnom “strah-pa-olak┼íanje” roller-coasteru lak┼íe su pristajali na to u odnosu na ljude iz kontrolne skupine kojima nije manipulirano.

“Strah-pa-olak┼íanje” tehnika naj─Źe┼í─çe je prikazana u klasi─Źnoj igri dobrog i lo┼íeg policajca: najprije vas jedna osoba prestravi, a onda vas druga spasi, nakon ─Źega ste mnogo raspolo┼żeniji za razgovor. Sa ovime se sre─çemo u svakodnevnom ┼żivotu, od tehnika zastra┼íivanja, agenata osiguranja pa sve do onih koji ne biraju sredstva kako bi stigli do svog cilja.

2. Manipuliranje osje─çajem krivnje – dru┼ítvena razmjena

Ovo je strategija kojoj ─Źesto pristupaju profesionalni prevaranti i neeti─Źni marketin┼íki ekonomist koji je je jednostavno zovu dru┼ítvenom razmjenom (eng. “social exchange”). U knjizi “Dinamika persuazije”, opisuje se kao: me─Ĺuljudska strategija utjecaja na druge tako ┼íto osoba A osigurati osobi B nagradu, bila ona psiholo┼íka ili materijalna; zauzvrat, kada osoba A osobi B zatra┼żi ne┼íto za uzvrat, osoba B osje─ça pritisak da popusti pred zahtjevom osobe A.

KRIVNJA

Razmjenjivanje usluga i ─Źinjenje stvari za druge ljude je jedno od osnovnih karakteristika ljudskog dru┼ítva, ali se njima mo┼że manipulirati od strane agresivnih ljudi.

Primjer:

Netko mo┼że vas podsje─ça na to kada vam u pro┼ílosti u─Źinio uslugu i to koristi u svoju korist kada mu ne┼íto treba. U jednom eksperimentu ispitanicima je najprije dana prilika da obmane istra┼żiva─Źa (naravno, da on to, navodno, ne zna), a neki od ispitanika su je prihvatili. Me─Ĺutim, kasnije je svim ispitanicima upu─çen zahtjev da ne┼íto u─Źine, a broj onih koji je na to pristao bio je daleko ve─çi u skupini onih koji su prevarili istra┼żiva─Źe i zbog osje─çaja krivnje ┼żeljeli da se iskupe.


3. Mali pa ve─çi zahtjev – tehnika “nogom u vrata”

Ova tehnika manipulacije vrlo je perfidna, a istovremeno neprimjetna i jednostavna. Koriste─çi metodu “nogom u vrata”, netko vas mo┼że zamoliti da mu u─Źinite malu i jednostavnu uslugu, nakon koje slijedi pravi, po pravilu, ve─çi zahtjev.

Primjer:

NOGA NA VRATIMA Primjer su prosjaci koji vas najprije pitaju koliko ima sati, a tek onda tra┼że novac. Time ┼íto pristanete da im ispunite jedan zahtjev, vjerojatnije je da ─çete pristati i na sljede─çi. Kao kada se upustite u razgovor s ljudima koji vam dolaze na vrata, a time postaje vjerojatnije da ─çete ih, recimo, pustiti da u─Ĺu unutra.

Neka istra┼żivanja pokazuju da – ┼íto je zahtjev neobi─Źniji, to je ve─ça vjerojatnost da ─çe se na njega pristati. U jednom od istra┼żivanja, ispitanike je na ulazu u jedan supermarket zaustavljala ┼żena i molila ih da joj pri─Źuvaju kolica puna namirnica samo “na sekund”. Ona bi objasnila da su klju─Źevi njenog automobila kod njenog mu┼ża koji se izgubio negdje u supermarketu, a s obzirom da kolica imaju pokvaren kota─Ź, jako ih je te┼íko gurati. A ona bi voljela prona─çi svog mu┼ża bez da mora gura te┼íka i pokrvarena kolica. Oni ljudi koji bi najprije pristajali da joj pri─Źuvaju kolica ─Źe┼í─çe su pokazivali spremnost da joj i dalje izlaze u susret.

Kako se obraniti

POZOR MANIPULACIJA Kada je rije─Ź o obrani od neke od ovih tehnika, ne postoji recept. Sama svijest o tome da postoje i poznavanje mehanizama po kojima djeluju mo┼że u─Źiniti da ih ubudu─çe prepoznajemo i da budemo obazrivi. Na primjer, ako nas prvo netko prestra┼íi, a zatim u─Źini da odahnemo, iznenadna emocionalna promjena koja pritom nastaje mo┼że nam upaliti alarm u glavi da je u pitanju tehnika zapla┼íivanja, pa raspla┼íivanja. Budite obazrivi i kada vam netko tra┼żi da mu u─Źinite neku sitnicu, a zatim tra┼żi u─Źiniti jo┼í ne┼íto za njega. To ne zna─Źi da ljudima ne treba pomagati i da bespogovorno treba odbijati sve zahtjeve da nekome pomognemo, ve─ç treba biti svjestan da bi poslije malog zahtjeva lako mogao uslijediti ve─çi. Osje─çaj krivnje je tako─Ĺer sna┼żan motivator da prihva─çamo tu─Ĺe zahtjeve, a psiholo┼íki mehanizam koji ga okida prili─Źno je sna┼żan motivator ljudskog pona┼íanja.

─îak i ako na neki na─Źin pristanemo da budemo izmanipulirani – na primjer, znamo da ─çe uslijediti ve─çi zahtjev nakon manjeg i svjesno prihva─çamo da u─Ĺemo u igru, velika je razlika u tome da li smo svjesni ┼íto se doga─Ĺa ili ne. U svakom slu─Źaju, svatko od nas se sasvim sigurno mo┼że prisjetiti nekih od situacija kada je na svojoj ko┼żi osjetio neku od opisanih tehnika, a sama svijest o tome koji su mehanizmi po srijedi mo┼że u─Źiniti da sljede─çi put ne budemo naivne ┼żrtve manipulacije, ve─ç da imamo kontrolu nad time ┼íto se doga─Ĺa i ne dozvolimo da upadnemo u zamku koja je smi┼íljena vrlo perfidno i ne ostavlja nam mnogo prostora za samostalne akcije.

Recept za obranu, kada bi postojao, mogao bi glasiti: Svijest i oprez, a ne paranoja!
 

 
 
(psihoverzum.com, youtube.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=13868"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,