Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NIZAK IQ: Istra┼żiva─Źi uspostaviti vezu izme─Ĺu rasizma, predrasuda, gluposti i siroma┼ítva

NIZAK IQ: Istra┼żiva─Źi uspostaviti vezu izme─Ĺu rasizma, predrasuda, gluposti i siroma┼ítva

IQ-vs-rasizamSam Harris, Gordon Hodson i Michael A. Busseri sa Brock Sveu─Źili┼íta su vam dali razlog za najgore kori┼ítenje statistike u izvornom radu.

Njihov rad pod imenom “Pametni Umovi i Tamni Stavovi: Smanjena kognitivna sposobnosti predvi─Ĺa ve─çe predrasude kroz ekstremno desni─Źarske ideologije i smanjeni me─Ĺu-grupni kontakt” objavljen u Psychological Science naslovljen u medijima kao Niski kvocijent inteligencije i konzervativna uvjerenja su povezana sa predrasudama.

Kako su dokazali da su idioti i konzervativci rasisti? Okupili su dvije velike skupine podataka iz Velike Britanije, podaci jednog istra┼żivanja koje je zapo─Źeto 1958 (NCDS), a drugo 1970 (BCS), oko 16.000 osoba ukupno, otprilike je bio jednak broj mu┼íkaraca i ┼żena. Ispitivane su skupine ljudi kad su imali 11 i 10 godina o njihovoj “inteligenciji”, oni zatim se istra┼żivanje vratilo na te pojedince kada su ve─ç imali 33 i 30 godina, te ih anketiralo o njihovim┬á “socijalno konzervativnim ideologijama i rasizmu”.

Nalazi uzetih iz brojnih istra┼żiva─Źkih projekata sna┼żno ukazuju na to da ─çe predrasude, rasizam i netolerancija vi┼íe vjerojatno biti prisutne kod osoba s ve─çom kognitivnom krutosti, manje kognitivnom fleksibilnosti i ni┼żom integrativnom kompleksnosti, i manjim koeficjentom iteligencije IQ.

Unato─Ź svojim va┼żnim implikacijama za me─Ĺuljudske odnosa i pona┼íanja, kognitivne sposobnosti su u velikoj mjeri zanemarene kao obja┼ínjenje predrasuda.

Predlo┼żili smo i testirali posredovni model u kojima ni┼że kognitivne sposobnosti predvi─Ĺaju ve─çe predrasude, u─Źinak posredovanja kroz ekstremno desni─Źarske ideologije (socijalni konzervativizam, desni─Źarski autoritarizam) i ni┼że razine kontakta sa ostalim skupinama.

U analizi dviju velikih anketa, nacionalni reprezentativni uzorak setova podataka (N = 15874) u Velikoj Britaniji, otkriio je da ni┼ża op─çenita inteligencija IQ u djetinjstvu predvi─Ĺa ve─çi rasizam kod odrasle dobi, a ovaj u─Źinak je uglavnom provodi preko konzervativne ideologije.

Sekundarna analiza dijela skupa podataka u Americi potvrdila je prediktivni utjecaj lo┼íih apstraktnih vje┼ítina rasu─Ĺivanja kroz anti-homoseksualne predrasude, odnos na koji djelomi─Źno imaju utjecaj oba – autoritarnost i niske razine me─Ĺu-grupnih kontakata. Sve analize se kontroliraju za obrazovanje i socioekonomski status.

Na┼íi rezultati ukazuju na to da kognitivne sposobnosti imaju klju─Źnu ulogu, iako se podcjenjuje uloga u predrasudama. Stoga, preporu─Źamo poja─Źani fokus na kognitivne sposobnosti u istra┼żivanju o predrasudama i boljoj integraciji kognitivne sposobnosti u modelima predrasuda.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(wmbriggs.com, pss.sagepub.com,ucanews.com,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,