Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI Hrvatska, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » Zemlje EU zabranile cjepivo protiv gripe, a Vlada ga je za novac testirala na djeci!

Zemlje EU zabranile cjepivo protiv gripe, a Vlada ga je za novac testirala na djeci!

hdz-milinovi─ç-cjepivoNovartis je u Hrvatskoj na djeci u dobi od tri do sedamnaest godina prije nekoliko godina testirao svoje novo cjepivo protiv gripe, a tu uznemiruju─çu informaciju, koju su objavili strani stru─Źni ─Źasopisi, hrvatske institucije poku┼íavale su godinama sakriti, kao ┼íto poku┼íavaju skriti i zdravstvene tegobe nastale kao posljedice cijepljenja kod sve vi┼íe hrvatskih gra─Ĺana.

Novartisovo cjepivo protiv gripe Aggripal i Fluad, ─Źijim su se podvarijantama godinama cijepili i gra─Ĺani Hrvatske, zabranjeno je ovih dana u Italiji, ┼ávicarskoj i Austriji. Na stotine tisu─ça neiskori┼ítenih doza spalit ─çe u posebnim spalionicama jer ‘vakcine pokazuju manjkove kvalitete koji su potencijalno opasni po javno zdravljeÔÇť, isti─Źe talijansko Ministarstvo zdravstva.

Hrvatske institucije taje informacije o posljedicama cijepljenja

Ta vijest svojevrsna je satisfakcija godinama ‘ga┼żenom’ imunologu dr. sc. Sre─çko Sladoljevu i novinarki Nata┼ía ┼ákari─Źi─ç koji su jo┼í 2009. godine upozoravali na mogu─çe opasnosti od nedovoljno provjerenog Novartisovog cjepiva protiv gripe, koje je Hrvatska kupila i za njega preuzela svu odgovornost, premda je bilo jasno da je nedovoljno provjereno i potencijalno opasno.

U me─Ĺuvremenu, HZZO je odabrao novog proizvo─Ĺa─Źa cjepiva, ┼íto zna─Źi da Novartisove doze ove sezone ne─çe u Hrvatskoj biti u upotrebi. No, problem je negdje drugdje. Novartis je u Hrvatskoj na djeci u dobi od tri do sedamnaest godina prije nekoliko godina testirao svoje novo cjepivo protiv gripe, a tu uznemiruju─çu informaciju, koju su objavili strani stru─Źni ─Źasopisi, hrvatske institucije poku┼íavale su godinama sakriti, kao ┼íto poku┼íavaju skriti i zdravstvene tegobe nastale kao posljedice cijepljenja kod sve vi┼íe hrvatskih gra─Ĺana.

Tisu─çe beba u BiH umrlo zbog cjepiva, a Hrvatska taji da ga ispituje na vlastitoj djeci!

┼ákari─Źi─ç: Biv┼íi ministar Milinovi─ç morao je odgovarati za skandal

- Vijest o povla─Źenju cjepiva Novartisa u susjednim zemljama zatekla me nakon ┼íto sam iza┼íla iz studija HTV-a gdje se snimala emisija 8. kat posve─çena cjepivu protiv gripe. Predstavnik Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode u toj je emisiji ponovio kako je HALMED istra┼żio pet slu─Źajeva te┼íke nuspojave koja se zove Guillain Barreov sindrom, od kojeg je u Hrvatskoj nakon ovog cjepiva oboljelo osmero ljudi. HALMED je, me─Ĺutim, unato─Ź toj uznemiruju─çoj ─Źinjenici zaklju─Źio da je cjepivo sigurno za uporabu. Vijest iz Italije zvu─Źi sasvim druga─Źije i daje nadu da regulatorna tijela u nekim dr┼żavama ipak rade svoj posao.

O─Źito je da je uz ovo cjepivo vezano previ┼íe ozbiljnih problema. U povodu vijesti iz Italije, ponavljam ono ┼íto sam sto puta kazala ÔÇô ─Źinjenica da je Imunolo┼íki zavod u Zagrebu, dakle dr┼żava Hrvatska, 2009. godine potpisala ugovor kojim je suspendirana pravna odgovornost Novartisa u slu─Źaju nuspojava i neu─Źinkovitosti cjepiva, trebala je biti predmet daleko ve─çe rasprave nego smo je imali i ozbiljne istrage DORH-a. Tako─Ĺer, radi zata┼íkavanja te vijesti u javnosti, istog je trena trebala do─çi u pitanje politi─Źka sudbina tada┼ínjeg ministra Darka Milinovi─ça, jer je osobno, u najmanju ruku, prekr┼íio Zakon o za┼ítiti prava pacijenata koji ka┼że da pacijent treba primiti punu informaciju o svim postupcima lije─Źenja – napominje Nata┼ía ┼ákari─Źi─ç, novinarka koja je prva 2009. godine otkrila tu aferu, te koja isti─Źe da je u tom slu─Źaju cijeloj hrvatskoj javnosti uskra─çena u┼żasno va┼żna informacija.

I hrvatski lije─Źnici bi morali prijavljivati svaki poklon, kao ┼íto to rade u SAD-u!

- Zamislite neki banalniji slu─Źaj, da Hrvatska uveze kontingent automobila za svoje gra─Ĺane i potpi┼íe ugovor s Mercedesom u kojemu stoji da Mercedes ne─çe pravno odgovarati ako automobili nemaju ko─Źnice! Potpisujem da je ugovor s Novartisom nezapam─çen primjer izigravanja interesa javnosti u korist jedne korporacije i da je nevjerojatno da zbog toga nitko nije odgovarao ÔÇô dodaje ┼ákari─Źi─ç, te primje─çuje da su Amerikanci izglasali Physician Payment Sunshine Act po kojemu ─çe svi lije─Źnici od idu─çe godine morati na internetu objaviti svaki poklon ili honorar kojeg ─çe im uplatiti farmaceutska industrija, a koji je ve─çi od 100 dolara, dok bi se takav zakon kod nas, kako re─Źe, proglasio udarcem na privatnost.

- Nema te dosjetke koja im ne─çe sinuti u trenutku kada se poku┼ía rije┼íiti kriminal ili pitanje sukoba interesa, kao ┼íto je to u slu─Źaju suradnje s farmaceutima ÔÇô zaklju─Źuje ┼ákari─Źi─ç.

Sli─Źno razmi┼ílja i dr. sc. Sre─çko Sladoljev, godinama proganjani hrvatski imunolog, ─Źiji je jedini grijeh to ┼íto je ustrajno govorio istinu ne razmi┼íljaju─çi o tome ho─çe li ta istina biti po volji onima koji su, glume─çi da vode brigu o zdravlju hrvatskih gra─Ĺana, ‘lovili u mutnom’.

Sladoljev: Za razliku od talijanskih institucija, HALMED se nije proslavio

- Ispada da smo Nata┼ía ┼ákari─Źi─ç i ja bili br┼żi od javnih servisa Italije i ┼ávicarske. No, oni su ipak ne┼íto u─Źinili za svoje gra─Ĺane usprkos, figurativno re─Źeno, ‘sukobu interesa’. Naime, proizvodni pogoni spomenutih cjepiva su u Italiji, a Novartis je ┼ívicarska tvrtka! Na┼í javni servis (HALMED) financiran javnim novcem za zdravstvo, nije se proslavio. O te┼íkim nuspojavama cjepiva doznali su iz novina, a zatim tvrdo branili stav kako je ‘omjer dobrog i lo┼íeg kod cjepiva ipak prevladao u korist dobrog’ ÔÇô napominje Sre─çko Sladoljev, koji na pitanje ‘Je li mogu─çe da su i prija┼ínja cjepiva bila ┼ítetna’, odgovara pozitivno.

- Agripal i Fluad su tradicionalna sezonska cjepiva proizvedena po strogo normiranoj recepturi. U cjepivima se smio promijeniti jedino koktel cijepnih sojeva prema o─Źekivanjima za ovogodi┼ínju sezonu gripe. Sve drugo pretpostavljalo je izradu nove klini─Źke studije za ┼íto nije bilo vremena. Dvojim da bi u tom slu─Źaju cjepiva mogla zadr┼żati isto komercijalno ime ÔÇô ka┼że Sladoljev, kojemu je dr┼żava Hrvatska na vrlo zanimljiv na─Źin zahvalila ┼íto je svojim upozorenjima velik broj gra─Ĺana spasio od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zahvalili mu novim upozorenjem pred izvanredni otkaz?!

- Kako su mi zahvalili? Nakon pravomo─çne presude i povratka na posao, nakon ┼íto se pokazalo da sam u ve─çini stvari imao pravo, ‘zaradio’ sam novo upozorenje pred izvanredni otkaz. Optu┼żbe Uprave da se la┼żno predstavljam, krivo tituliram, neovla┼íteno govorim u ime Zavoda, Novi sindikat je odbacio. Jedini sam zaposlenik Zavoda kome je Uprava smanjila pla─çu, umjesto ureda kako pristoji ┼íefu odjela, dobio sam prolaznu sobu koju dijelim s jo┼í dvojicom, umjesto garderobnog ormari─ça imam zajedni─Źku vje┼íalicu, nisu mi ispla─çene zaostale pla─çe… U usporedbi s drugim prijavljiva─Źima korupcije, mogu re─çi da sam jako dobro pro┼íao. Ne ┼żalim se ÔÇô isti─Źe dr. Sladoljev, te ponavlja da je Novartisovo pokusno cjepivo ispitivano u Hrvatskoj na uzrastu do 16 godina, ┼íto je dobna skupina koja se ina─Źe ne cijepi.


- Testiranje lijekova i cjepiva uvijek je opasno. Da nije, ne bi se ni testirali ÔÇô zaklju─Źuje Sladoljev. Zanimljivo je da njegove tvrdnje danas potvr─Ĺuje i biv┼íi HDZ-ov ministar zdravstva dr. Andrija Herbang.

Hebrang: Zarede na cjepivima su enormne, pa je nu┼żan oprez

- Svako cijepljenje je zadiranje u imunolo┼íki sustav, o kojem mi ne znamo ni┼íta! Velika je to svinjarija. Svako novo cjepivo, naime, zahtjeva mnogo godina testiranja, kako bi sa sigurno┼í─çu znali da nema ┼ítetnih nuspojava. No, budu─çi da je u igri enormna zarada, farmaceutske industrije sve ─Źe┼í─çe u uporabu guraju nedovoljno provjerena i potencijalno opasna cjepiva. Bolje da vam ni ne pri─Źam ┼íto su Hrvatskoj sve u ratu nudili. Bili smo siroma┼íni, pa su nam dje─Źja cjepiva nudili upola cijene. Nismo to htjeli prihvatiti, no vlasti u susjednoj Bosni i Hercegovini su se, mogu─çe je, uhvatile na tu udicu ÔÇô ka┼że Herbrang, osvr─çu─çi se na zabranu Novartisova cjepiva protiv gripe, ali i na informaciju da je mnogo djece u Bosni i Hercegovini u pro┼ílom desetlje─çu najvjerojatnije umrlo od posljedica nedovoljno ispitanog cjepiva protiv Hepatitisa B.

- Toliko je danas cjepiva koja nisu dovoljno isprobana i kojima se ne znaju mogu─çe posljedice, da je nu┼żno biti vrlo oprezan. Zarade na cjepivima su enormne, zbog ─Źega je potencijalna opasnost od ne┼żeljenih ┼ítetnih posljedica jo┼í i ve─ça ÔÇô zaklju─Źuje dr. Andrija Hebrang.

Ministarstvo zdravlja: Novartis nam je platio ispitivanje cjepiva na djeci

Na pitanja: ‘Tko je dozvolio Novartisu da radi ispitivanje cjepiva na hrvatskoj djeci ako se zna da se toj populaciji cijepljenje protiv gripe ne preporu─Źa’, ‘Tko ─çe biti odgovoran ako djeca budu imale ┼ítetne posljedice’, ‘Koji su stru─Źnjaci od strane hrvatskih institucija sudjelovali u u ispitivanju cjepiva Novartisa na djeci’, te ‘Kome je i koliko Novartis platio da provodi studiju novog cjepiva na djevoj─Źicama i dje─Źacima, odgovorni u Ministarstvu zdravlja odgovorili su priop─çenjem u kojem se vi┼íe bave spornim tekstom o bebama u BiH u kojem smo problematizirali tragediju s cjepivom u susjednoj BiH, nego pitanjima koja smo im postavili.

Priop─çenje Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske objavljujemo u cijelosti:

Ministarstvo zdravlja najo┼ítrije osu─Ĺuje neistinite tvrdnje iznesene tih dana na portalu Dnevno.hr putem senzacionalisti─Źkog naslova: ‘Tisu─çe beba u BiH umrlo zbog cjepiva, a Hrvatska taji da ga ispituje na vlastitoj djeci!’

Naslov sugerira da se u dvije dr┼żave radi o istovjetnom cjepivu, koje navodno uzrokuje smrt tisu─çe novoro─Ĺen─Źadi u Bosni i Hercegovini, a nedavno se ispitivalo na djeci u Republici Hrvatskoj.

Slijedom navedenog, smatramo potrebnim razjasniti ─Źinjenice vezane uz iznesene tvrdnje te pojasniti da se radi o dvije razli─Źite indikacije i o dva razli─Źita cjepiva, protiv hepatitisa B i protiv gripe, kao i o njihovoj primjeni u dva razli─Źita konteksta, u sklopu redovnog programa cijepljenja u Bosni i Hercegovini i u sklopu klini─Źkog ispitivanja cjepiva u Republici Hrvatskoj. Jedina poveznica dvije razli─Źite pri─Źe je isti proizvo─Ĺa─Ź cjepiva, tvrtka Novartis.

U Republici Hrvatskoj nisu provo─Ĺena niti su u tijeku klini─Źka ispitivanja cjepiva protiv hepatitisa B.

U listopadu 2007. godine u Republici Hrvatskoj je od strane Ministarstva zdravlja, uz prethodno pozitivno mi┼íljenje Sredi┼ínjeg eti─Źkog povjerenstva, odobreno klini─Źko ispitivanje kojim se uspore─Ĺivala u─Źinkovitost trovalentnog pojedina─Źnog cjepiva protiv gripe proizvedenog na stani─Źnoj kulturi u usporedbi sa cjepivom koje je proizvedeno na bazi jaja (Fluvirin┬«), proizvo─Ĺa─Źa Novartis), u zdrave djece i adolescenata starosti 3 do 17 godina, s ciljem razvoja u─Źinkovitog cjepiva za populaciju koja je alergi─Źna na jaja. Predmetno klini─Źko ispitivanje provodilo se u vi┼íe centara u SAD-u, Finskoj, Ma─Ĺarskoj, Italiji, Litvi i Rumunjskoj. Klini─Źko ispitivanje u Hrvatskoj se provodilo u razdoblju od listopada 2007. do srpnja 2008. godine.

Obavijest o zavr┼íetku ispitivanja zaprimljena je u sije─Źnju 2009. godine, bez prijavljenog ijednog ozbiljnog ne┼żeljenog doga─Ĺaja tijekom ispitivanja, niti naknadno. Naime, tijekom i nakon provo─Ĺenja klini─Źkog ispitivanja provodi se intenzivan nadzor nad svim nuspojavama u ispitivanju, a takvo pra─çenje provodi hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Do sada nisu dojavljeni niti zabilje┼żeni nikakvi problemi u pogledu sigurnosti primijenjenog cjepiva u ovom ispitivanju.

Odgovornost za potencijalne ┼ítetne u─Źinke lijeka, odnosno cjepiva, ukoliko do njih do─Ĺe, snosi proizvo─Ĺa─Ź lijeka, naru─Źitelj ispitivanja, odnosno, kada je lijek (cjepivo) registrirano, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka (cjepiva) u promet, u konkretnom slu─Źaju tvrtka Novartis.

U navedenom klini─Źkom ispitivanju sudjelovali su lije─Źnici Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba kao i lije─Źnici vi┼íe specijalisti─Źkih pedijatrijskih ordinacija u Republici Hrvatskoj. Klini─Źko ispitivanje je provedeno sukladno pravilima dobre klini─Źke prakse, pri ─Źemu je pla─çanje naknade zdravstvenim ustanovama u kojima se ispitivanje provodilo regulirano ugovorom izme─Ĺu naru─Źitelja ispitivanja, zdravstvene ustanove i glavnog ispitiva─Źa, sukladno uobi─Źajenoj praksi u ostalim dr┼żavama.

Temeljem informacije o povla─Źenju cjepiva Agrippal (Fluimun) i Fluad, proizvo─Ĺa─Źa Novartis, s tr┼żi┼íta Italije i ┼ávicarske, ispitali smo navedeno i ustanovili da nijedna doza spornih cjepiva ove godine nije , niti ─çe biti uvezena i distribuirana u Republici Hrvatskoj. Cjepiva koja su ispitivana u klini─Źkom ispitivanju koje se provodilo prije pet godina u Hrvatskoj tako─Ĺer nisu bila predmet povla─Źenja. Slijedom navedenog nema razloga za zabrinutost gra─Ĺana na┼íe zemlje.’, stoji u priop─çenju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.
 
 
izvor: dnevno.hr/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=13515"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI Hrvatska, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,