Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI Hrvatska, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » Zemlje EU zabranile cjepivo protiv gripe, a Vlada ga je za novac testirala na djeci!

Zemlje EU zabranile cjepivo protiv gripe, a Vlada ga je za novac testirala na djeci!

hdz-milinović-cjepivoNovartis je u Hrvatskoj na djeci u dobi od tri do sedamnaest godina prije nekoliko godina testirao svoje novo cjepivo protiv gripe, a tu uznemirujuću informaciju, koju su objavili strani stručni časopisi, hrvatske institucije pokušavale su godinama sakriti, kao što pokušavaju skriti i zdravstvene tegobe nastale kao posljedice cijepljenja kod sve više hrvatskih građana.

Novartisovo cjepivo protiv gripe Aggripal i Fluad, čijim su se podvarijantama godinama cijepili i građani Hrvatske, zabranjeno je ovih dana u Italiji, Švicarskoj i Austriji. Na stotine tisuća neiskorištenih doza spalit će u posebnim spalionicama jer ‘vakcine pokazuju manjkove kvalitete koji su potencijalno opasni po javno zdravlje“, ističe talijansko Ministarstvo zdravstva.

Hrvatske institucije taje informacije o posljedicama cijepljenja

Ta vijest svojevrsna je satisfakcija godinama ‘gaženom’ imunologu dr. sc. Srećko Sladoljevu i novinarki Nataša Škaričić koji su još 2009. godine upozoravali na moguće opasnosti od nedovoljno provjerenog Novartisovog cjepiva protiv gripe, koje je Hrvatska kupila i za njega preuzela svu odgovornost, premda je bilo jasno da je nedovoljno provjereno i potencijalno opasno.

U međuvremenu, HZZO je odabrao novog proizvođača cjepiva, što znači da Novartisove doze ove sezone neće u Hrvatskoj biti u upotrebi. No, problem je negdje drugdje. Novartis je u Hrvatskoj na djeci u dobi od tri do sedamnaest godina prije nekoliko godina testirao svoje novo cjepivo protiv gripe, a tu uznemirujuću informaciju, koju su objavili strani stručni časopisi, hrvatske institucije pokušavale su godinama sakriti, kao što pokušavaju skriti i zdravstvene tegobe nastale kao posljedice cijepljenja kod sve više hrvatskih građana.

Tisuće beba u BiH umrlo zbog cjepiva, a Hrvatska taji da ga ispituje na vlastitoj djeci!

Škaričić: Bivši ministar Milinović morao je odgovarati za skandal

- Vijest o povlačenju cjepiva Novartisa u susjednim zemljama zatekla me nakon što sam izašla iz studija HTV-a gdje se snimala emisija 8. kat posvećena cjepivu protiv gripe. Predstavnik Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode u toj je emisiji ponovio kako je HALMED istražio pet slučajeva teške nuspojave koja se zove Guillain Barreov sindrom, od kojeg je u Hrvatskoj nakon ovog cjepiva oboljelo osmero ljudi. HALMED je, međutim, unatoč toj uznemirujućoj činjenici zaključio da je cjepivo sigurno za uporabu. Vijest iz Italije zvuči sasvim drugačije i daje nadu da regulatorna tijela u nekim državama ipak rade svoj posao.

Očito je da je uz ovo cjepivo vezano previše ozbiljnih problema. U povodu vijesti iz Italije, ponavljam ono što sam sto puta kazala – činjenica da je Imunološki zavod u Zagrebu, dakle država Hrvatska, 2009. godine potpisala ugovor kojim je suspendirana pravna odgovornost Novartisa u slučaju nuspojava i neučinkovitosti cjepiva, trebala je biti predmet daleko veće rasprave nego smo je imali i ozbiljne istrage DORH-a. Također, radi zataškavanja te vijesti u javnosti, istog je trena trebala doći u pitanje politička sudbina tadašnjeg ministra Darka Milinovića, jer je osobno, u najmanju ruku, prekršio Zakon o zaštiti prava pacijenata koji kaže da pacijent treba primiti punu informaciju o svim postupcima liječenja – napominje Nataša Škaričić, novinarka koja je prva 2009. godine otkrila tu aferu, te koja ističe da je u tom slučaju cijeloj hrvatskoj javnosti uskraćena užasno važna informacija.

I hrvatski liječnici bi morali prijavljivati svaki poklon, kao što to rade u SAD-u!

- Zamislite neki banalniji slučaj, da Hrvatska uveze kontingent automobila za svoje građane i potpiše ugovor s Mercedesom u kojemu stoji da Mercedes neće pravno odgovarati ako automobili nemaju kočnice! Potpisujem da je ugovor s Novartisom nezapamćen primjer izigravanja interesa javnosti u korist jedne korporacije i da je nevjerojatno da zbog toga nitko nije odgovarao – dodaje Škaričić, te primjećuje da su Amerikanci izglasali Physician Payment Sunshine Act po kojemu će svi liječnici od iduće godine morati na internetu objaviti svaki poklon ili honorar kojeg će im uplatiti farmaceutska industrija, a koji je veći od 100 dolara, dok bi se takav zakon kod nas, kako reče, proglasio udarcem na privatnost.

- Nema te dosjetke koja im neće sinuti u trenutku kada se pokuša riješiti kriminal ili pitanje sukoba interesa, kao što je to u slučaju suradnje s farmaceutima – zaključuje Škaričić.

Slično razmišlja i dr. sc. Srećko Sladoljev, godinama proganjani hrvatski imunolog, čiji je jedini grijeh to što je ustrajno govorio istinu ne razmišljajući o tome hoće li ta istina biti po volji onima koji su, glumeći da vode brigu o zdravlju hrvatskih građana, ‘lovili u mutnom’.

Sladoljev: Za razliku od talijanskih institucija, HALMED se nije proslavio

- Ispada da smo Nataša Škaričić i ja bili brži od javnih servisa Italije i Švicarske. No, oni su ipak nešto učinili za svoje građane usprkos, figurativno rečeno, ‘sukobu interesa’. Naime, proizvodni pogoni spomenutih cjepiva su u Italiji, a Novartis je švicarska tvrtka! Naš javni servis (HALMED) financiran javnim novcem za zdravstvo, nije se proslavio. O teškim nuspojavama cjepiva doznali su iz novina, a zatim tvrdo branili stav kako je ‘omjer dobrog i lošeg kod cjepiva ipak prevladao u korist dobrog’ – napominje Srećko Sladoljev, koji na pitanje ‘Je li moguće da su i prijašnja cjepiva bila štetna’, odgovara pozitivno.

- Agripal i Fluad su tradicionalna sezonska cjepiva proizvedena po strogo normiranoj recepturi. U cjepivima se smio promijeniti jedino koktel cijepnih sojeva prema očekivanjima za ovogodišnju sezonu gripe. Sve drugo pretpostavljalo je izradu nove kliničke studije za što nije bilo vremena. Dvojim da bi u tom slučaju cjepiva mogla zadržati isto komercijalno ime – kaže Sladoljev, kojemu je država Hrvatska na vrlo zanimljiv način zahvalila što je svojim upozorenjima velik broj građana spasio od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zahvalili mu novim upozorenjem pred izvanredni otkaz?!

- Kako su mi zahvalili? Nakon pravomoćne presude i povratka na posao, nakon što se pokazalo da sam u većini stvari imao pravo, ‘zaradio’ sam novo upozorenje pred izvanredni otkaz. Optužbe Uprave da se lažno predstavljam, krivo tituliram, neovlašteno govorim u ime Zavoda, Novi sindikat je odbacio. Jedini sam zaposlenik Zavoda kome je Uprava smanjila plaću, umjesto ureda kako pristoji šefu odjela, dobio sam prolaznu sobu koju dijelim s još dvojicom, umjesto garderobnog ormarića imam zajedničku vješalicu, nisu mi isplaćene zaostale plaće… U usporedbi s drugim prijavljivačima korupcije, mogu reći da sam jako dobro prošao. Ne žalim se – ističe dr. Sladoljev, te ponavlja da je Novartisovo pokusno cjepivo ispitivano u Hrvatskoj na uzrastu do 16 godina, što je dobna skupina koja se inače ne cijepi.

- Testiranje lijekova i cjepiva uvijek je opasno. Da nije, ne bi se ni testirali – zaključuje Sladoljev. Zanimljivo je da njegove tvrdnje danas potvrđuje i bivši HDZ-ov ministar zdravstva dr. Andrija Herbang.

Hebrang: Zarede na cjepivima su enormne, pa je nužan oprez

- Svako cijepljenje je zadiranje u imunološki sustav, o kojem mi ne znamo ništa! Velika je to svinjarija. Svako novo cjepivo, naime, zahtjeva mnogo godina testiranja, kako bi sa sigurnošću znali da nema štetnih nuspojava. No, budući da je u igri enormna zarada, farmaceutske industrije sve češće u uporabu guraju nedovoljno provjerena i potencijalno opasna cjepiva. Bolje da vam ni ne pričam što su Hrvatskoj sve u ratu nudili. Bili smo siromašni, pa su nam dječja cjepiva nudili upola cijene. Nismo to htjeli prihvatiti, no vlasti u susjednoj Bosni i Hercegovini su se, moguće je, uhvatile na tu udicu – kaže Herbrang, osvrćući se na zabranu Novartisova cjepiva protiv gripe, ali i na informaciju da je mnogo djece u Bosni i Hercegovini u prošlom desetljeću najvjerojatnije umrlo od posljedica nedovoljno ispitanog cjepiva protiv Hepatitisa B.

- Toliko je danas cjepiva koja nisu dovoljno isprobana i kojima se ne znaju moguće posljedice, da je nužno biti vrlo oprezan. Zarade na cjepivima su enormne, zbog čega je potencijalna opasnost od neželjenih štetnih posljedica još i veća – zaključuje dr. Andrija Hebrang.

Ministarstvo zdravlja: Novartis nam je platio ispitivanje cjepiva na djeci

Na pitanja: ‘Tko je dozvolio Novartisu da radi ispitivanje cjepiva na hrvatskoj djeci ako se zna da se toj populaciji cijepljenje protiv gripe ne preporuča’, ‘Tko će biti odgovoran ako djeca budu imale štetne posljedice’, ‘Koji su stručnjaci od strane hrvatskih institucija sudjelovali u u ispitivanju cjepiva Novartisa na djeci’, te ‘Kome je i koliko Novartis platio da provodi studiju novog cjepiva na djevojčicama i dječacima, odgovorni u Ministarstvu zdravlja odgovorili su priopćenjem u kojem se više bave spornim tekstom o bebama u BiH u kojem smo problematizirali tragediju s cjepivom u susjednoj BiH, nego pitanjima koja smo im postavili.

Priopćenje Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske objavljujemo u cijelosti:

Ministarstvo zdravlja najoštrije osuđuje neistinite tvrdnje iznesene tih dana na portalu Dnevno.hr putem senzacionalističkog naslova: ‘Tisuće beba u BiH umrlo zbog cjepiva, a Hrvatska taji da ga ispituje na vlastitoj djeci!’

Naslov sugerira da se u dvije države radi o istovjetnom cjepivu, koje navodno uzrokuje smrt tisuće novorođenčadi u Bosni i Hercegovini, a nedavno se ispitivalo na djeci u Republici Hrvatskoj.

Slijedom navedenog, smatramo potrebnim razjasniti činjenice vezane uz iznesene tvrdnje te pojasniti da se radi o dvije različite indikacije i o dva različita cjepiva, protiv hepatitisa B i protiv gripe, kao i o njihovoj primjeni u dva različita konteksta, u sklopu redovnog programa cijepljenja u Bosni i Hercegovini i u sklopu kliničkog ispitivanja cjepiva u Republici Hrvatskoj. Jedina poveznica dvije različite priče je isti proizvođač cjepiva, tvrtka Novartis.

U Republici Hrvatskoj nisu provođena niti su u tijeku klinička ispitivanja cjepiva protiv hepatitisa B.

U listopadu 2007. godine u Republici Hrvatskoj je od strane Ministarstva zdravlja, uz prethodno pozitivno mišljenje Središnjeg etičkog povjerenstva, odobreno kliničko ispitivanje kojim se uspoređivala učinkovitost trovalentnog pojedinačnog cjepiva protiv gripe proizvedenog na staničnoj kulturi u usporedbi sa cjepivom koje je proizvedeno na bazi jaja (Fluvirin®), proizvođača Novartis), u zdrave djece i adolescenata starosti 3 do 17 godina, s ciljem razvoja učinkovitog cjepiva za populaciju koja je alergična na jaja. Predmetno kliničko ispitivanje provodilo se u više centara u SAD-u, Finskoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi i Rumunjskoj. Kliničko ispitivanje u Hrvatskoj se provodilo u razdoblju od listopada 2007. do srpnja 2008. godine.

Obavijest o završetku ispitivanja zaprimljena je u siječnju 2009. godine, bez prijavljenog ijednog ozbiljnog neželjenog događaja tijekom ispitivanja, niti naknadno. Naime, tijekom i nakon provođenja kliničkog ispitivanja provodi se intenzivan nadzor nad svim nuspojavama u ispitivanju, a takvo praćenje provodi hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Do sada nisu dojavljeni niti zabilježeni nikakvi problemi u pogledu sigurnosti primijenjenog cjepiva u ovom ispitivanju.

Odgovornost za potencijalne štetne učinke lijeka, odnosno cjepiva, ukoliko do njih dođe, snosi proizvođač lijeka, naručitelj ispitivanja, odnosno, kada je lijek (cjepivo) registrirano, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka (cjepiva) u promet, u konkretnom slučaju tvrtka Novartis.

U navedenom kliničkom ispitivanju sudjelovali su liječnici Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba kao i liječnici više specijalističkih pedijatrijskih ordinacija u Republici Hrvatskoj. Kliničko ispitivanje je provedeno sukladno pravilima dobre kliničke prakse, pri čemu je plaćanje naknade zdravstvenim ustanovama u kojima se ispitivanje provodilo regulirano ugovorom između naručitelja ispitivanja, zdravstvene ustanove i glavnog ispitivača, sukladno uobičajenoj praksi u ostalim državama.

Temeljem informacije o povlačenju cjepiva Agrippal (Fluimun) i Fluad, proizvođača Novartis, s tržišta Italije i Švicarske, ispitali smo navedeno i ustanovili da nijedna doza spornih cjepiva ove godine nije , niti će biti uvezena i distribuirana u Republici Hrvatskoj. Cjepiva koja su ispitivana u kliničkom ispitivanju koje se provodilo prije pet godina u Hrvatskoj također nisu bila predmet povlačenja. Slijedom navedenog nema razloga za zabrinutost građana naše zemlje.’, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.
 
 
izvor: dnevno.hr/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=13515"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI Hrvatska, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,