Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » WIKILEAKS OTKRIO: Zna se tko je htio ubiti Tita !

WIKILEAKS OTKRIO: Zna se tko je htio ubiti Tita !

tito wikileaksMe─Ĺu 1,7 milijuna tajnih ameri─Źkih depe┼ía iz sedamdesetih godina pro┼ílog stolje─ça, odnosno oko 10.000 dokumenata Ambasade SAD u Beogradu, posljednjih u nizu koje je objavio WikiLeaks, jeste i ona koja govori o bojazni Vlade Jugoslavije da bi predsjednik Josip Broz Tito mogao biti ubijen u Al┼żiru.

U pozivu upu─çenom direktoru za isto─Źnoeuropska pitanja Bakeru, 21. kolovoza 1973. godine, ┼átrbac, zamjenik jugoslavenskog ┼íefa misije, izrazio je zabrinutost Vlade da bi odre─Ĺeni emigranti, ekstremisti─Źki orijentirani, mogli otputovati u Al┼żir, za vrijeme Summita nesvrstanih, gdje bi mogli izvesti odre─Ĺene aktivnosti protiv Tita, tijekom njegovog boravka u toj zemlji “, navedeno je u depe┼íi.

┼átrbac je ameri─Źkoj vladi prenio zahtjev u kojem se tra┼żi da SAD informiraju tamo┼ínju jugoslavensku ambasadu u slu─Źaju da odre─Ĺeni hrvatski, srpski ili makedonski emigranti, koji imaju prijavljeno boravi┼íte u SAD, a ─Źija se imena nalaze na listi koju je proslijedio Bakeru, otputuju u inozemstvo, neposredno pred samit u Al┼żiru.

“U razgovoru, ┼átrbac je naveo da je Vlada Jugoslavije sli─Źan zahtjev uputila i Kanadi, Francuskoj i drugim zemljama”, stoji u dokumentu.

Naime, on je izjavio da je jugoslavenska ambasada do┼íla do zaklju─Źka da ekstremisti─Źke organizacije u SAD, a koje potje─Źu iz Jugoslavije, nisu odustale od svoje antijugoslovenske borbe. Naglasio je da su neki od primjera emigrantskog djelovanja doveli do zaklju─Źka Ambasade da pripremaju ne┼íto u “narednim danima”.

Naime, u izdanju hrvatskog lista “Danica”, koji datira od 15. kolovoza 1973. godine, objavljenog u Chicagu, nalazi se ─Źlanak koji poziva Hrvate da po┼íalju novac u ┼ípanjolsku Valenciju, kako bi bila omogu─çena financijska podr┼íka emigrantima koji se pripremaju za “Dan X”, ┼íto ┼átrbac interpretira kao dan eventualne Titove smrti.


┼átrbac navodi i ─Źetiri sastanka emigrantskih organizacija koji ─çe biti odr┼żani u bliskoj budu─çnosti, a rije─Ź je o Sjevernoameri─Źkom savjetu za hrvatsku dr┼żavu (NACCS), Ujedinjenim ameri─Źkim Hrvatima (UAC), Srpske narodnoj obrani (SND) te Makedonskoj patriotskoj organizaciji (MPO).

On smatra da je vrlo mogu─çe da ─çe neki od ameri─Źkih kongresmena ili ameri─Źkh politi─Źkih figura prisustvovati ovim sastancima, nakon ─Źega je zamolio ameri─Źku vladu da ne daje slu┼żbeno priznanje ovim organizacijama koje prijete integritetu Jugoslavije.

“Ciljevi NACCS i UAC je uni┼ítenje Jugoslavije i stvaranje separatisti─Źke, Nezavisne hrvatske dr┼żave, SND se zala┼że za raspad Jugoslavije i stvaranje velike Srbije, dok se MPO zala┼że da odvajanje Makedonije od Jugoslavije i pripajanje velikoj Bugarskoj”, navedeno je u depe┼íi.

Baker je na sve ovo odgovorio da ne mo┼że narediti du┼żnosnicima da li posjetiti neki od ovih sastanaka ili ne, ali je naglasio da politika SAD prema Jugoslaviji i dalje ostaje onakva kakvu je izlo┼żio predsjednik Nixon, a to je da SAD podr┼żavaju jedinstvo i teritorijalni integritet Jugoslavije.
 

 
(vestinet.rs, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , ,