Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ┼áokantna Pri─Źa o Tome Kako je Aspartam Postao Legalan

┼áokantna Pri─Źa o Tome Kako je Aspartam Postao Legalan

povijest-aspartamJeste li znali da je Aspartam dvaput zabranjen od strane FDA? Kako je ovaj proizvod sada legalan?

Gorko-slatki argument o tome da li je Aspartam siguran ili nije na dulje vrijeme. Na jednoj strani imamo medicinske dokaze koji sugeriraju da bismo ga trebali izbjegavati, DOK na drugoj strani smo se oslonili na FDA odobrenje kojim se sugerira da je to sigurno.

No op─çenito se ─Źini da je to faktor kojem mnogi i dalje daju povjerenje, mislio sam da bi mogli pogledati u pri─Źu o aspartamu i saznati kako je do┼ílo do toga da bude prihva─çen kao siguran od strane FDA. Vi mislite da bi se ne┼íto tako na┼íiroko koristilo i tako dobro prihvatilo kroz nevinu pri─Źu koja je dovela do prihva─çanja. Zamislite nekoga tko ─çe otkriti sasvim druga─Źiju pri─Źu nakon ─Źitanja ovog ─Źlanka.

Sve po─Źinje sredinom 1960-ih sa tvrtkom koja se zOVE G.D. Searle. Jedan od njihovih kemi─Źara je slu─Źajno stvorio aspartam dok je poku┼íavao stvoriti lijek za ulkus ┼żeluca. Searle je odlu─Źio provesti aspartam kroz proces testiranja koja su na kraju dovela do njenog odobrenja od strane FDA. Nedugo nakon toga, ozbiljani zdravstveni probleMi su se po─Źeli javljati i G.D. Searle dolazi pod vatru zbog svojih testova koje su proveli. Pokazalo se da su proces testiranja aspartama provodili najgori istra┼żiVA─îI ikada vi─Ĺeni, i da je u stvari proizvod bio nesiguran za kori┼ítenje.

Aspartam izaziva prvu kaznenu istragu o proizvo─Ĺa─Źu koja je provedena od strane FDA u 1977. Do 1980 FDA je zabranila aspartam u uporabi nakon ┼íto su tri nezavisna znanstvenika prou─Źavala zasla─Ĺiva─Ź. Utvr─Ĺeno je da je jedan od glavnih u─Źinaka na zdravlje bila i jest visoka vjerojatnost izazivanja tumora mozga. U tom trenutku je jasno da aspartam nije bio sposoban se koristiti u prehrani i zabranjen je, ali ne za dugo.

Rane 1981. godine predsjednik G.D. Searle-a Donald Rumsfeld (koji je biv┼íi ministar obrane .. iznena─Ĺenje iznena─Ĺenje) je obe─çao da ─çe odobriti aspartam. 21 sije─Źnja 1981, dan nakon inauguracije Ronald Reagan-a, Searle je preuzeo korake kako bi ponovno primijeni odobrenje za uporabu aspartama od strane FDA. Ronald Reagan-ov novi povjerenik FDA Arthur Hayes Hull, Jr., imenovanovao je 5 osoba u Znanstvenom povjerenstvu za ocjenu odbora upita odluke. Nije trebalo dugo da vije─çe odlu─Źi 3-2 u korist odr┼żavanja zabrane aspartama. Hull tada odlu─Źio imenovati 6. ─Źlana odbora, koji je stvorio neodlu─Źeno glasovanje, 3-3. Hull je tada odlu─Źio osobno razbiti izjedna─Źeno glasovanje i odobriti uporabu aspartama. Hull je kasnije napustio FDA pod izgovorom za neprili─Źnost, kratko je slu┼żio kao oficir u New York Medical College, a zatim je uzeo poziciju sa Burston-Marsteller. Bursto-Marstella je ┼íef odnosa s javno┼í─çu tvrtki -┬á Monsanto i G.D. Searle. Od tog vremena on nikada nije javno govorio o aspartamu.

U tom trenutku je bilo jasno da je aspartam nevjerojatno nesiguran. Pitate se koliko su korupcija i novac sura─Ĺivali sa imenima kao ┼íto su Rumsfeld, Reagana i Hull uklju─Źeni u legalizaciju aspartama. Godine 1985. godine, Monsanto odlu─Źio za kupnju patenta aspartam do G.D. Searle. Sjetite se da je tada Arthur Hull imao vezu sa Monsantom. Monsanto se nije, ─Źini se, previ┼íe bavio posljednjim izazovima i ru┼żnim imid┼żem aspartama na temelju njegove pro┼ílosti.

Od tada, aspartam je pod velikim napadima od strane znanstvenika, lije─Źnika, kemi─Źara i potro┼ía─Źa u svezi svoje sigurnosti i neurotoksi─Źnih svojstva. Temelji sveobuhvatnih istra┼żivanja su zavr┼íila i pokazala da aspartam izaziva vi┼íe od 90 ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka, leukemije, glavobolje, napadaja, fibromijalgije, i epilepsije, ako spomenemo samo neke od bolesti.

Kronologija legalizacije Aspartama:

Prosinac 1965, – Dok je radio na lijeku za ulkus, James Schlatter, kemi─Źar G.D. Searle-a, slu─Źajno je otkrio aspartam, tvar koja je 180 puta sla─Ĺa od ┼íe─çera, ali nema kalorija.

Prolje─çe 1967. – Searle po─Źinje sigurnosne testove u svezi aspartama koji su bili potrebni za podno┼íenje zahtjeva za odobrenje FDA prehrambenih aditiva.

Jesen 1967. – Dr. Harold Waisman, biokemi─Źar na sveu─Źili┼ítu u Wisconsinu, provodi sigurnosne testove aspartama na dojen─Źadi majmunima u ime Searle Dru┼ítva. Od sedam majmuna koji su se hranili aspartam pomije┼íana s mlijekom, jednom umire, a pet drugih imaju napadaje.

Studeni 1970. – Ciklamat, vladaju─çi niskokalori─Źni umjetni zasla─Ĺiva─Ź – je povu─Źen sa tr┼żi┼íta nakon ┼íto su ga neki znanstvenici┬á povezali sa rakom. Pra┼íina se podigla i oko sigurnosti saharina, jo┼í jedinog drugog umjetnog sladila na tr┼żi┼ítu, ostavljaju─çi ┼íiroki otvoreni put za aspartam.

18. prosinac 1970. -┬á Rukovoditelji tvrtka Searle nokautirali su “Strategiju FDA, stavljaju─çi FDA u pozitivni okvir u svezi aspartama.”

Prolje─çe 1971. – neuroznanstvenik dr. Ivan Olney (─Źiji je pionirski rad s monosodium glutamatom bio odgovoran za to ┼íto je uklonjen iz dje─Źje hrane) obavje┼ítava G.D.Searle da njegova istra┼żivanja pokazuju da aspartamska kiselina (jedan od sastojaka aspartam) uzrokuje rupe u mozgu mladun─Źadi mi┼íeva. Jedan od vlastitih istra┼żiva─Źa Searle-a je potvrdio pronalaske dr. Olney-a┬á u sli─Źnom istra┼żivanju.

Velja─Źa 1973. – Nakon ┼íto je proveo nekoliko desetaka milijuna dolara sigurnosnih provjera, kompanija G.D. Searle se prijavljuje za odobrenje FDA i podnosi preko 100 studija koje tvrde i podr┼żavaju sigurnost aspartama.

5. o┼żujak 1973. – Jedan od prvih znanstvenika FDA pregledavaju─çi podatke o sigurnosti aspartama navodi da su “informacije (po Searleu) neadekvatne da bi omogu─çile procjenu potencijalne toksi─Źnosti aspartama”, u svom izvje┼í─çu navode─çi da G.D.Searle nije siguran u ispravnost aspartama, i da su daljnja klini─Źka ispitivanja potrebna.

Svibanj 1974. – odvjetnik, Jim Turner (zastupnik potro┼ía─Źa koji je bio pobornik i odgovorni za skidanje ciklamata sa tr┼żi┼íta) sastao se s predstavnicima Searle-a da bi raspravili o studiji dr. Olney-a iz 1971. godine, koja je pokazala da aspartamska kiselina uzrokuje rupe u mozgu mladun─Źadi mi┼íeva.

26. srpanj 1974. – FDA odobrava potporu aspartama za svoju prvu ograni─Źenu uporabu u suhoj hrani.

Kolovoz 1974. – Jim Turner i dr. Ivan Olney podnose prve prigovore protiv odobrenja Aspartama.

24. o┼żujak 1976. – Turner i Olney je peticija aktivira FDA istragu o laboratorijskim praksama aspartama od proizvo─Ĺa─Źa, G.D. Searle. Istraga pronalazi da je testiranje procedure Searle-a umjeto, puno neto─Źnosti i “izmanipuliranih” podataka o ispitivanju. Istra┼żitelji prijavljuju da “nikada nisu vidjeli ni┼íta lo┼íe kao ┼íto je testiranje Searle-a”.


10. sije─Źanj 1977. – FDA slu┼żbeno tra┼żi ameri─Źko odvjetni┼ítvo da po─Źne postupak velike porote da ispita da li bi optu┼żnica trebala biti podnesena protiv Searle-a za svjesno pogre┼íne nalaze i “prikrivanje materijalnih ─Źinjenica i davanja la┼żnih izjava” u testovima sigurnosti aspartama. Ovo je prvi put u povijesti FDA da su zatra┼żili kriminalisti─Źku obradu nekog proizvo─Ĺa─Źa hrane.

26. sije─Źanj 1977. – Dok je velika porota u tijeku, Sidley & Austin – odvjetni─Źko dru┼ítvo koje zastupa Searle, po─Źinje posao pregovora sa Samuel Skinner-om, ameri─Źkim odvjetnikom zadu┼żenim za istragu.

8. o┼żujak 1977. – G.D. Searle unajmljuje istaknutog Washingtonskog insajdera Donald Rumsfeld-a kao novog predsjednik uprave koji ─çe poku┼íati preokrenuti situaciju u njihovu korist. Biv┼íi ─Źlan Kongresa i tajnik obrane u administraciji predsjednika Ford-a, Rumsfeld donosi nekoliko svojih Washingtonskih kolega u top menad┼żment kompanije.

1. srpanj 1977. – Samuel Skinner ostavlja dr┼żavno odvjetni┼ítvo i uzima posao obrane kompanije Searle. (Vidi 26. sije─Źnja)

1. kolovoz 1977. – Bresslerovo izvje┼í─çe koje su sastavili FDA istra┼żitelji, a na ─Źelu sa Jerome Bressler-om, je pu┼íteno u javnost. Izvje┼ítaj nalazi da je 98 od 196 ┼żivotinja umro tijekom jedne od Searle-ovih studija, a nisu napravili obdukcije, u nekim slu─Źajevima ─Źak i┬á vi┼íe od jedne godine nakon smrti. Mnoge druge pogre┼íke i nedosljednosti su zabilje┼żene. Na primjer, ┼ítakor je bio prijavljen ┼żiv, onda mrtav, onda ┼żiv, onda opet mrtav, polipi maternice i neoplazme jajnika su prona─Ĺeni kod ┼żivotinja, ali nisu prijavljeni ili dijagnosticirani u Searle izvje┼í─çima.

8. prosinac 1977. – Povla─Źenje Ameri─Źkog dr┼żavnog odvjetnika Skinner-a┬á i njegova ostavka, smrznula je istragu velike porote u svezi Searle-a tako dugo dok izjava ograni─Źenja optu┼żbi vezanih na aspartam nije nestala. Istraga Velike porote je povu─Źena.

1. lipanj 1979. – FDA osniva Javni odbor za Istragu (PBOI) koji ─çe odlu─Źivati ÔÇőÔÇőo sigurnosnim pitanjima koje se ti─Źu NutraSweet-a.

30. rujan 1980. – Javni odbor zaklju─Źuje da NutraSweet ne bi trebao biti odobren u tijeku daljnje istrage tumora mozga kod ┼żivotinja. Odbor navodi da “nije predstavljen dokaz o razumnoj sigurnosti da je aspartam siguran za uporabu kao dodatak hrani.”

Sije─Źanj 1981. – Donald Rumsfeld, predsjednik uprave Searle-a, navodi da ─çe napraviti veliki pritisak da se aspartam odobri u roku od godinu. Rumsfeld ka┼że da ─çe iskoristiti svoju politi─Źke veze u Washingtonu, radije nego znanstvenim sredstvima, kako bi bili sigurni da ─çe biti odobren.

21. sije─Źanj 1981. – Ronald Reagan je polo┼żio prisegu kao predsjednik Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava. Reaganov tranzicijski tim, koji uklju─Źuje Donald Rumsfeld-a, predsjednika uprave G.D. Searle-a, odabire dr. Arthur Hull Hayes Jr. da bude novi povjerenik FDA.

O┼żujak, 1981. – FDA povjereni─Źka komisija je osnovana kako bi pregledala pitanja postavljena od strane javne uprave.

19. svibanj 1981. – Tri od ┼íest znanstvenika FDA koji su bili odgovorni za preispitivanje pitanja tumora na mozgu, dr. Robert Condon, dr. Satya Dubey, i dr. Douglas Park, savjetovali su protiv odobrenja NutraSweet-a, navode─çi da su Searle-ovi testovi nepouzdani i ne odgovaraju kako bi se utvrdila sigurnost aspartama.

15. srpanj 1981. – U jednom od svojih prvih slu┼żbenih akata, dr. Arthur Hayes Jr., novi povjerenik FDA, odobrava upit javnog odbora, ignoriraju─çi preporuke vlastitog unutarnjeg FDA tima i odobrava NutraSweet za suhe proizvode. Hayes ka┼że da se aspartam pokazao u biti siguran za svoje predlo┼żene koristi i ka┼że da je samo nekoliko spojeva izdr┼żalo takvo detaljno testiranje i ponovo pomno ispitivanje.

15. listopad 1982. – FDA je objavila da je Searle podnio peticiju da aspartam bude odobreni kao zasla─Ĺiva─Ź u gaziranim pi─çima i ostalim teku─çinama.

1. srpanj 1983. – Udruga Nacionalnih bezalkoholnih pi─ça (NSDA) poziva FDA da odgodi odobrenje uporabe aspartama u gaziranim pi─çima u tijeku daljnjeg testiranja jer je aspartam vrlo nestabilan u teku─çem obliku. Kada je teku─çi aspartam pohranjen na temperaturama iznad 85 stupnjeva celzijusa, on se razbija u DKP i formaldehid, oba poznata kao toksini.

8. srpanj 1983. – Udruga Nacionalnih bezalkoholnih pi─ça izra─Ĺuje prigovor na kona─Źnu presudu koji dopu┼íta kori┼ítenje aspartama u gaziranim pi─çima i sirup bazama i zahtjeva raspravu o prigovorima. Udruga ka┼że da Searle nije dala odgovornu sigurnost da u aspartam i njegovi degradiraju─çi proizvodi sigurni za kori┼ítenje u bezalkoholnim pi─çima.

8. kolovoz 1983. – Odvjetnik potro┼ía─Źa, Jim Turner sa Instituta Nutricionisti─Źke Zajednice┬á i dr. Woodrow Monte, Arizona State┬á Ravnatelj Univerziteta Prehrambenih znanosti i prehrambenih laboratorijima, podnose tu┼żbu uz pomo─ç FDA protive─çi se odobrenju aspartama na temelju nerije┼íenih pitanja sigurnosti.

Rujan, 1983. – FDA Povjerenik Hayes je podnio ostavku pod valom nesuglasica oko njegove neovla┼ítene vo┼żnje na brodu General Foods-a. (General Foods je glavni klijent NutraSweet-a) Burson-Marsteller, Searle-ova tvrtka za odnose s javno┼í─çu (koja tako─Ĺer zastupa nekoliko glavnih klijenata NutraSweet-a), odmah anga┼żira Hayesa kao vi┼íeg znanstvenog savjetnika.

Jesen 1983. – Prvi gazirana pi─ça koja sadr┼że aspartam se prodaju u javnoj potro┼ínji.

Studeni 1984. – Centar za kontrolu bolesti (CDC) “Procjena pritu┼żbi potro┼ía─Źa vezanih uz kori┼ítenje aspartama.” (Sa┼żetak B. Mullarkey)

3. studenog 1987. – SAD ro─Źi┼íte, “NutraSweet: Zabrinutosti zdravlja i sigurnost “, Odbor za rad i ljudske resurse, senator Howard Metzenbaum, predsjednik.

Od tada, aspartam je legalan i sva vrata su mu otvorena u svijetu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(minds.com, youtube.com/uredio: nsp)
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,