Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » MEGA ISTRAŽIVANJE: Jedno Gazirano Piće Dnevno Uzrokuje Leukemiju i Limfom

MEGA ISTRAŽIVANJE: Jedno Gazirano Piće Dnevno Uzrokuje Leukemiju i Limfom

gazirano piće aspartamNekoliko isto kao i jedno gazirano piće dnevno može povećati rizik od leukemije kod muškaraca i žena, i za multipli mijelom i Ne-Hodgkin limfom kod muškaraca, pokazalo je najduže mega-istraživanje ikada o aspartamu kao uzroku raka kod ljudi.

 

ASPARTAM -  je IZMET mutirane genentski modificirane GM bakterije Ecoli, koja se uzgaja na hranjivoj podlozi za koju se upotrebljava otpadna voda iz kanalizacije. Da li ste čuli za proizvod  “Aspartam za djecu”?

Važno je napomenuti da je to najopsežnija, dugoročna studija ikad završena na ovoj temi, tako da ima veću težinu od ostalih posljednjih istraživanja koja su pokazala da aspartam ne pokazuje rizik. Zabrinjavajuće, to također može otvoriti vrata za daljnje slične nalaze na drugim vrstama raka u budućim istraživanjima.

Najtemeljitija studija ikada na aspartamu – obrađeno je je preko 2.000.000 ljudskih godina

Za ovu studiju, istraživači su prospektivno analizirali podatke iz Nurses Health Study i Health Professionals Follow-Up Studija za 22-godišnje razdoblje. Ukupno 77.218 žena i 47.810 muškaraca su bili uključeni u istraživanje, za podatke od ukupno 2.278.396 osobnih-godina. Osim veličinom, što čini ovu studiju superiornijom u odnosu na druge posljednje studije je temeljitost s kojom je ocjenjen unos aspartama.

Svake dvije godine, sudionici su dobili detaljni prehrambeni upitnik, a njihova prehrana se pregledavala svake četiri godine. Prethodne studije koje nisu našle vezu sa rakom, su samo procjenjivali unos Aspartama sudionika u jednom vremenskom trenutku, koji bi mogao biti jedan od glavnih slabosti koje utječu na njihovu točnost.

Jedno gazirano piće Light na dan povećava leukemiju, multipli mijelom i non-Hodgkin limfom

Kombinirani rezultati ove nove studije su pokazali da samo jedno od 12 fl oz. limenka (355 ml) dijetno gazirano piće svakodnevno vodi prema:

- 42 % posto većem riziku od leukemije u muškaraca i žena (zajednička analiza)
- 102 % posto većem riziku od multipli mijeloma (u muškaraca samo)
- 31 % posto većem riziku od Ne-Hodgkin limfom-a (u muškaraca samo)

Ovi rezultati su temeljeni na multi-promjenjivom relativnom modelu rizika, i svi su u usporedbi sa sudionicima koji nisu pili dijetno gazirano piće. Nepoznato je zašto samo muškarci piju, veće količine dijetalnih gaziranih pića, no pokazalo je povećani rizik od multipli mijeloma i non-Hodgkin limfoma. Imajte na umu da je dijetno piće najveći prehrambeni izvor aspartama (do sada) u SAD-u svake godine Amerikanci troše ukupno oko 5250 tona aspartama, od čega se oko 86 % posto (4.500 tona) nalazi u prehrambenim gaziranim pićima.

Potvrda prethodno visoko kvalitetnog istraživanja na životinjama

Ovo novo istraživanje pokazuje važnost kvalitete istraživanja. Većina posljednjih studija koji ne pokazuju nikakvu vezu između aspartama i raka, su kritizirani jer previše kratko traju i previše su netočni u procjeni dugoročnog unosa Aspartama. Ova nova studija rješava oba od tih pitanja.

Činjenica je da to što pokazuje pozitivnu vezu s rakom ne bi trebalo čuditi, jer je prethodno najbolje u klasi istraživanje učinjeno na životinjama (900 štakora kroz cijeli njihov životni vijek) pokazao zapanjujuće slične rezultate natrag u 2006. godini: aspartam znatno povećava rizik za limfoma i leukemije kod oba spola – mužjaka i ženki.

Više zabrinjava nastavak mega-istraživanja, koja je započeto sa izloženošću Aspartamu štakora u fetalnom stadiju. Povećani rizici limfoma i leukemije su potvrđeni, a ovaj put su ženke štakora također pokazale značajno povećanje stope raka dojke. To postavlja ključno pitanje: hoće li buduće kvalitetne studije otkriti poveznice na druge vrste raka u kojima je aspartam umiješan kao uzrok (mozak, dojke, prostata, itd.)?

Sve je sada više razloga nego ikad da se u potpunosti izbjegne aspartam u našoj svakodnevnoj prehrani. Za one koji su u iskušenju da se vrate šećernim gaziranim pićima kao “zdravim” alternativama, ova studija je isto tako imala iznenađujuće nalaz: ako muškarci konzumiraju jedno ili više šećerom zaslađeno gazirano piće dnevno, postoji povećanje od 66 % za dobivanje Ne-Hodgkin limfoma (čak i gore nego za dijetno gazirano piće puno aspartama). Možda je najzdravije “gazirano piće”, …. čista voda.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,