Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, TEORIJE ZAVJERE » ORU┼ŻJE KOJE TO NIJE: Teorija zavjere o HAARP-u je glupost? To su METEOROLO┼áKE STANICE !

ORU┼ŻJE KOJE TO NIJE: Teorija zavjere o HAARP-u je glupost? To su METEOROLO┼áKE STANICE !

HAARP_Jicamarca_PeruUragan Sandy u SAD-u, tsunami u Japanu ili erupcija vulkana Eyjafjoll na Islandu – mogu li se te prirodne katastrofe objasniti ─Źovjekovim svjesnim djelovanjem? Odnosno, mo┼że li te kataklizme namjerno aktivirati vojska iz politi─Źkih razloga, pita se Le Monde

Godinama su ove teorije zavjere, koje su se velikodu┼íno prenosile putem interneta, sugerirale da se klimom mo┼że manipulirati kao djelom strate┼íkih ili takti─Źkih ratova.
Ove tvrdnje imaju vi┼íe veze s alarmisti─Źkom ekstrapolacijom raznih interesnih skupina nego sa stvarnim vojnim operacijama, ali jedna stvar je istinita: pojam klimatskog ratovanja odavno je dio vojnog ┼żargona.

U SAD-u od 1950-ih slu┼żbena izvje┼í─ça priznaju vojnu korisnost tehnika klimatskih promjena. ‘Intervencija u atmosferska i klimatska pitanja… odvijat ─çe se na skali koju je te┼íko zamisliti u ovom trenutku… Ovo ─çe spojiti odnose svakog naroda s drugim narodom, i to vi┼íe nego prijetnje nuklearnog rata ili bilo kojeg drugog rata’, rekao je ameri─Źki matemati─Źar John von Neumann na vrhuncu hladnog rata 1955.

Izme─Ĺu 1967. i 1972, za vrijeme Vijetnamskog rata, u operaciji Popaj zrakoplovi su u oblake ubacili jodide srebra ─Źiji bi elektri─Źni naboj povukao kapljice vode iz oblaka. Ideja je bila da se tako potakne ki┼ía i produ┼żi sezona monsuna kako bi se usporilo kretanje neprijateljskih vojnika kroz Ho ┼ái Min.
 

Na rubu znanosti 07.01.2013 – HAARP


 
Kako su se SAD i Rusija natjecali u znanstvenoj utrci tko ─çe biti prvi koji ─çe kontrolirati klimu, UN je odlu─Źio stvoriti pravni okvir. 1977. godine konvencija Enmod, koju je ratificirala Op─ça skup┼ítina UN-a, zabranila je vojno ili bilo koje drugo neprijateljsko kori┼ítenje tehnika modifikacije okoli┼ía. Usmjerena je na ‘bilo koju tehniku promjene – putem namjernog manipuliranja prirodnih procesa – dinamika, sastav ili struktura Zemlje, uklju─Źuju─çi i njenu biotu, litosferu, hidrosferu i atmosferu, ili svemir’, pi┼íe Le Monde.

Oru┼żje za masovno uni┼ítenje

Premda su znanstveni ─Źasopisi postali oskudniji, istra┼żivanje se nastavlja. Dok je SAD prolazio kroz ‘revoluciju u vojnim poslovima’ s ciljem prilago─Ĺavanja oru┼żanih snaga za misije 21. stolje─ça, novi veliki projekt se rodio: Program aktivnog auroralnog istra┼żivanja visoke frekvencije (High Frequency Active Auroral Research Program), tako─Ĺer poznat kao HAARP program. Radi se o vojnom i istra┼żiva─Źkom programu pri kojem se rabe visokofrekventni radiovalovi za istra┼żivanje gornjih dijelova Zemljine atmosfere, a druga svrha mu je istra┼żivanje ┼íirenja radiovalova, komunikacije i navigacije.

1990. US Air Force i ameri─Źka mornarica po─Źeli su graditi istra┼żiva─Źke stanice sastavljene od 180 antena i 360 radijskih oda┼íilja─Źa na stranicama Ministarstva obrane na Aljaski. Cilj je bio razumjeti slo┼żeni mehanizam koji ─Źini ionosferu, podru─Źje visoke atmosfere i prou─Źiti njen utjecaj na komunikaciju s velike udaljenosti.


Za teoreti─Źare zavjere, HAARP je vi┼íe od toga, pi┼íe Le Monde.

HAARP-radar-Engleska‘S vojnog gledi┼íta, HAARP je oru┼żje za masovno uni┼ítenje koje djeluje iz vanjske atmosfere i koje je sposobno destabilizirati poljoprivredne i ekolo┼íke sustave diljem svijeta’, kao i ‘spaliti zrakoplove na nebu’, pi┼íe Michel Chossudovski na web stranici teorija zavjere Mondialisation.ca.

Kako stvaranje HAARP-a datira iz razdoblja hladnog rata, kada su ameri─Źke i sovjetske podmornice ronile dubokim morima i kada im je bio potreban bolji komunikacijski sustav, ciljevi su redefinirani nakon pada SSSR-a, stoji u studiji objavljenoj u znanstvenom ─Źasopisu Nature.

SAD je isprva HAARP mislio koristiti kako bi prou─Źio na─Źine blokiranja eksplozije nuklearnog projektila u atmosferi. 2006, me─Ĺutim, skupina znanstvenika je zaklju─Źila da je bilo koji poku┼íaj bavljenja nuklearnim zra─Źenjem nerealan i da mo┼że izazvati blokadu visokofrekventnih radiovalova, ┼íto bi moglo poremetiti komunikaciju i navigaciju. Nakon nekoliko promjena, HAARP se sada fokusira na prou─Źavanje znanstvenih fenomena u ionosferi, poput aurore ili radijacija solarnih erupcija.

Poku┼íaj manipuliranja klimom je lukav i opasan, ─Źak i za civilnu uporabu, ┼íto se naziva geoin┼żenjeringom, kada znanstvenici izmijene energetsku ravnote┼żu Zemlje u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Ken Caldeira, stru─Źnjak za atmosferu na Institutu Carnegie u Washingtonu, ka┼że da jo┼í uvijek nemaju dovoljno znanja o klimi kako bi mogli znati kako utjecati na nju s jednog mjesta bez utjecaja na drugo.

‘Bilo bi te┼íko ozlijediti svog neprijatelja bez da nanesemo ┼ítetu sebi ili svom savezniku’, upozorava Caldeira.

Alan Robock
sa Sveu─Źili┼íta Rutgers iz New Jerseyja tako─Ĺer napominje da poku┼íaji manipuliranja klimom ostavljaju trag.

‘Ostat ─çe dokaz u stratosferi koji ─çemo mo─çi vidjeti putem satelita, poput malih vulkanskih erupcija ili dezintegrativnih oblaka’, zaklju─Źuje on.

‘Ukratko, pravo klimatsko oru┼żje ne postoji’, rekao je Robock.
 
 
(tportal.hr, stevenblack.wordpress.com, youtube.com/ uredio: nsp)
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=12320"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,