Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, Uncategorized, VIJESTI IZ SVIJETA » TIHI RAT JE POČEO: Američki dronovi nadlijeću Iran, ali se ne vraćaju svi u bazu

TIHI RAT JE POČEO: Američki dronovi nadlijeću Iran, ali se ne vraćaju svi u bazu

američki dron Scan EagleGotovo godinu dana od dana kada je Iran šokirao svijet obarajući ratni američki dron koji je letio preko njihovog zračnog prostora, Iran je objavio hvatanje drugog američkog drona.

Ovaj dron, vrste Boeing ScanEagle, je bio zarobljen “posljednjih nekoliko dana” preko iranskog teritorija  od strane pomorske jedinice Islamske revolucionarne garde, prema državnoj novinskoj agenciji Fars.

Ovo je dron najnovije kršenje iranskog zračnog prostora od strane američkih nadzornih strojeva tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Prema Reutersu:

U studenom, Sjedinjene Američke Države su izjavile da su iranski vojni zrakoplovi pucali na američke nadzorne dronove koji su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru. Iran je rekao da je zrakoplov ušao u njihov zračni prostor, i rekao da će odgovoriti “odlučno” na bilo kojim stranim posezanjima u svom zračnom prostoru.

Također se prošlog mjeseca, iranski veleposlanik Mohammad Khazaee žalio pri Ujedinjenim narodima, piše glavni tajnik Ban Ki-moon, u svezi ponovljenih američkih kršenja iranskog zračnog prostora, opisujući ih kao “nezakonita i provokativna djela”.

Khazaee je tvrdio da su SAD-ove mašine ušle u južni Iran sedam puta u listopadu oko mjesta Bushehru gdje se nalazi iranska nuklearna elektrana .

Boeing ScanEagle nije tako sofisticiran kao top tajna krilati šišmiš – RQ-170 Sentinel skriveni dron zarobljen prošle godine. To je u osnovi 3-metarski napredni model aviona koji je opisan kao mala, jeftina, dugo izdržljiva bespilotna letjelica.

Evo video kako ScanEagle radi:
 

 
Prema Wikipediji “ScanEagle nosi stabilizirani elektro-optičku i / ili infracrvenu kameru na sistemu lagane inercijske stabilizirane kupole integrirane s komunikacijskim sustavom dosega više od 100 km, dok je izdržljivost leta od 20 + sati. ScanEagle ima  3 metra  raspon krila i može letjeti do 75 čvorova (139 km / h), s prosječnom brzini krstarenja od 60 čvorova (111 km / h). Model D opreme zrakoplova ima kameru veće rezolucije, prilagodbeni model C komunikacije i novi video sustav. “

Mornarica je negirala da je SAD dron bio zarobljen od strane Irana, tako da je Iran objavio video koji je to dokazao. Mornarica kaže da su ga iranci “izvadili iz mora”, ali i dalje kaže kako su svi njihovi dronovi uračunljivi i sigurni.
 

 
 
izvor: activistpost.com, youtube.com/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=11791"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: SVIJET U RATU, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, Uncategorized, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,