Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » STRAVA U FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI: Polovica lijekova prepisanih u Francuskoj je beskorisna ili opasna

STRAVA U FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI: Polovica lijekova prepisanih u Francuskoj je beskorisna ili opasna

tablete novac lijekoviLiječnici tvrde da država troši novac na nepotrebne lijekove koji su krivi za do 20.000 smrtnih slučajeva godišnje. Farmaceutska industrija je najunosnija, najviše cinična i najmanje etička od svih industrija.

Polovica svih lijekova koji se propisuju od strane liječnika u Francuskoj ili su beskorisni ili potencijalno opasni za pacijente, prema dvojci uglednih liječnika specijalista. Oni krive moćne farmaceutske tvrtke za održavanje ovih lijekoca u prodaji koji samo stvara ogroman trošak u zdravstvenom sustavu i poreznim obveznicima.

Profesor Philippe Even, direktor prestižnog Instituta Necker, i Bernard Debré, liječnik i saborski zastupnik, kažu da bi uklanjanjem onog što oni opisuju kao suvišne i opasne lijekove s popisa onih plaćenih od strane francuske zdravstvene službe, će se uštedjeti i do € 10 milijardi eura godišnje. To bi također spriječilo do 20.000 smrtnih slučajeva povezanih s lijekovima i smanjilo bi bolničke troškove do 100.000 osoba, tvrde oni.

U svojoj knjizi od 900-stranica “Vodič za 4.000 korisnih, beskorisnih ili opasnih lijekova”, Even i Debre ispituju učinkovitost, rizike i troškove farmaceutskih lijekova dostupnih u Francuskoj. Među onima koji su navodno bili “potpuno beskorisni” su statini, piroko konzumirani lijekovi za snižavanje kolesterola. Crna lista od 58 lijekova, za nju liječnici tvrde da su opasni, uključuju i anti-inflamatorike i lijekove propisane za ove bolesti: kardiovaskularna stanja, dijabetes, osteoporoza, kontracepcija, mišićne grčeve i ovisnosti o nikotinu.

Stručna Federacija Medicinskih Industrijalaca su osudili liječničke stavove kao pune zabluda i netočnosti”.

“Ova knjiga pomaže kao alarm onima koji su nepotrebno bolesni od lijekova i rizici koji vode ako prestanu sa tretmanom” rečeno je u njihovoj izjavi.

Christian Lajoux, predsjednik Federacije Industrijalaca je izjavio: “To je opasno i neodgovorno … stotine njihovih primjera nisu ni precizni niti pravilno dokumentirani. Ne smijemo zaboraviti da država izvršava stroge kontrole na lijekovima, a u Francuska ima specijaline agencije odgovorne za zdravlje bolesnika i kontrolu informacije koje se daju pacijentima. “

Profesor Even je rekao za Guardian da se većina lijekova koji se kritiziraju u knjizi su proizvedeni od strane francuskih laboratorija. On je optužio da farmaceutska industrija gura lijekove prema liječnicima koji ih zatim guraju na bolesnike. “Farmaceutska industrija je najunosnija, najviše cinična i najmanje etička od svih industrija”, rekao je on.

“To je kao hobotnica s pipcima koja se infiltrirala u donošenje odluka zdravstvenih tijela, Svjetske zdravstvene organizacije, Vlada, parlamenata, visoke administracije zdravstva, bolnica i medicinske struke.”

“To je to učinjeno s prešutnošću, a povremeno i korupcijom medicinske struke. Nisam samo govorio o lijekovima, već o cijeloj medicini, farmaceutska industrija je ta koja se sada okružuje cijeli liječnički krajobraz u našoj zemlji.”

lijekovi farmaceutska industrijaFrancuzi konzumiraju lijekove vrijedne € 36 milijardi eura svake godine, ili oko 532 € eura na svakog građana koji ima prosječno 47 kutija lijekova u ormaru svake godine. Država pokriva 77% troškova, u Velikoj Britaniji potrošnja na lijekove je oko £ 271 po osobi. “Ipak, u Velikoj Britaniji ljudi imaju isti životni vijek od oko 80 godina i nisu ništa manje zdraviji”, rekao je Even.

Autori su naručeni od strane bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja da napišu izvješće o Medijator aferi, lijeku razvijenom za bolesnika s dijabetesom, ali propisanom kao pomoć u mršavljenju, koji je povezan sa smrtnim slučajevima stotine pacijenata koji su razvili srčane probleme.

Međutim, Even je optužio industriju da ima stav brzog bogaćenja u izradi lijekova te je rekao da je ona zainteresirana samo za jurnjavu prema lakom profitu, “Oni nisu otkrili mnogo u posljednjih 30 godina, ali su multiplicirali proizvodnju, koristeći trikove i laži.”

“Nažalost, nitko od njih nije zainteresiran za izradu lijekova za rijetka stanja ili, recimo, za zarazne bolesti u zemljama bez novca, jer to nije veliko tržište. Niti su zainteresirani za razvoj lijekova za stanja kao što su Alzheimerova bolest ili Parkinsonova bolest, jer to je previše teško i ne postoji brzi profit.”

“Farmaceutska industrija je postala zainteresirana samo za neposredne, u kratkoročne dobitke. Na Wall Street-u, farmaceutska industrija je treća nakon naftne industrije i bankarstva, te se svake godine povećava za 20%. Ona je naime unosnija od rudarske industrije dijamanata.”

Upitan da objasni ovisnost o lijekovima francuskog naroda koje je očito, Even je rekao: “U posljednjih 40 godina pacijenti su rekli da su im lijekovi potrebni, tako da su ih oni sami tražili. Danas imamo liječnike koji žele dati ljudima lijekove i bolesnim odobama koje ne traže lijekove. Nema ničeg objektivnog ili realnog u tome. “

On je dodao: “Nema ništa revolucionarno u ovoj knjizi. Ovo je sve poznato već neko vrijeme.”
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: Featured, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,