Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » SLABLJENJE SRCA: Antibakterijski sapun za ruke može oslabiti mišićnu aktivnost

SLABLJENJE SRCA: Antibakterijski sapun za ruke može oslabiti mišićnu aktivnost

triclosan takuci sapunTriclosan (triklosan), spoj koji se nalazi u antibakterijskom naširoko korištenom tekućem sapunu za ruke  i ostalim proizvodima za osobnu njegu, sprečava kontrakcije mišića na staničnoj razini, usporavaju plivanje kod riba i smanjuje mišićnu snagu u miševa, prema istraživačima na Sveučilišta Kalifornija i Sveučilišta Colorado.

Rezultati istraživanja i dokazi se pojavljuju u online radovima  National Academy of Sciences iz Sjedinjenih Američkih Država.

Triclosan (eng. triklosan) se nalazi u gotovo svačijem domu i ispunjava svako okruženje”, kazao je Isaac Pessah, profesor i predsjednik Odjela za molekularnu bioznanosti u školi UC Davis Veterinarskog fakulteta i glavni istraživač studije. “Ovi rezultati pružaju snažne dokaze da je ova kemikalija od interesa za oboje -  ljudsko zdravlje i okoliš.”

Triklosan se obično nalazi u antibakterijskim proizvodima za osobnu njegu:

sapuni za ruke, dezodoranti, voda za ispiranje usta, pasta za zube, posteljina, odjeća, tepisi, igračke i vrećice za smeće.

Američka agencija za zaštitu okoliša u 1998. je procjenila da se više od 500.000 kilograma triclosana godišnje proizvede u Sjedinjenim Američkim Državama, te da je kemijski prepoznatljiv u vodenim organizmima, u rasponu od algi, riba do dupina, kao i u ljudskom urinu, krvi i majčinom mlijeku.

Istražitelji su izvršili nekoliko eksperimenata za procjenu učinaka triclosan-a na mišićnu aktivnosti, koristeći doze slične onima kojima su ljudi i životinje izloženi tijekom svakodnevnog života.

U “in vitro” eksperimenatu, Triclosan umanjuje sposobnost kontrakcije izoliranih stanica srčanog mišića i mišićnih vlakana skeleta. Naime, znanstveni tim ocjenjuje učinke triclosan-a na molekularnim kanalima u stanicama mišića koji kontroliraju protok kalcijevih iona, stvarajući kontrakcije mišića.

triclosan sapun mišićiU normalnim okolnostima, električna stimulacija (“uzbuda”) izoliranih mišićnih vlakana u eksperimentalnim uvjetima pobuđuje kontrakcije mišića, fenomen poznat kao “spojka uzbude-kontrakcije” koji predstavlja temelj mišićnog pokreta, uključujući i otkucaje srca. No, u nazočnosti triclosana, normalna komunikacija između dva proteina koji djeluju kao kalcijevi kanali, biva oslabljena, uzrokujući zatajenje skeletnih i srčanog mišića.

Također je otkriveno da triclosan šteti kontraktilnosti srca i skeletnim mišića kod živih životinja. Miševi pod narkozom  su imali do 25-postotno smanjenja srčanih funkcija u roku izlaganja od 20 minuta toj kemikaliji.


“Učinci triclosan-a na srčane funkcije su stvarno dramatične,” rekao je Nipavan Chiamvimonvat, profesor kardiovaskularne medicine na UC Davis i koautor studije. “Iako Triclosan nije reguliran kao lijek, ovaj spoj djeluje kao moćan srčani sedativ u našim modelima.”

Osim toga, miševi su imali 18-postotno smanjenje u držanju snage do 60 minuta nakon što su dobili jednu dozu triclosan-a.

“Mi smo bili iznenađeni velikim stupnjem kojim mišićna aktivnost je oslabljena u vrlo različitim organizmima, kod srčanog i skeletnih mišića”, rekao je Bruce Hammock, koautor studije i profesor na UC Davis Odjela Entomology. “Možete zamisliti životinju kojoj ovise o mišićnoj aktivnosti da čak 10-postotno smanjenje sposobnosti može napraviti pravu razliku u njihovom opstanku.”

UC Davis istraživački tim je prethodno povezao triclosan s drugim potencijalno štetnim učincima na zdravlje, uključujući i poremećaj spolnog hormona aktivnosti i stanica za signalizaciju u mozgu.

Ispituju se argumenti da triclosan – koji je uveden prije više od 40 godina – je siguran dijelom zato što se veže na proteine ​​u krvi, i na taj način postaje biološki nedostupan. Iako se triclosan može vezati na proteine ​​u krvi, ne mora nužno biti kemijski neaktivan, i zapravo može olakšati i transport do kritičnih organa. Osim toga, neki od sadašnjih pokusa provedenih u prisutnosti proteina krvi su pokazali da je isto tako došlo do ometana mišićne aktivnosti.

triclosan sapun srcani misicIpak, Triclosan je prvi put razvijen kako bi se spriječile bakterijske infekcije u bolnicama, njegova uporaba je postala široko rasprostranjena u antibakterijskim proizvodima koji se koriste u kući. Međutim, prema US Food and Drug Administration, osim njegove upotrebe u nekim pastama za zube kako bi se spriječila upala desni, ne postoje dokazi da triclosan nudi i druge zdravstvene prednosti ili da su antibakterijski sapuni i gelovi za tijelo učinkovitiji od običnog sapuna i vode. Stručnjaci također izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti razvoja rezistentnih bakterijskih sojeva s prekomjernom uporabom antibakterijskih proizvoda.

FDA preporuka za lijekove bez recepta Savjetodavnog odbora 20. listopad 2005 u priopćenju je izjavila da antibakterijski sapuni i gelovi za tijelo nisu učinkovitiji od običnog sapuna i vode u borbi protiv infekcije.

Triclosan može biti koristan u nekim slučajevima, međutim, on je postao sveprisutna dodana vrijednost i marketinški faktor koji bi zapravo mogao biti više štetan nego koristan. Na samom kraju, naši rezultati su poziv za dramatično smanjenje njegove uporabe.
 

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,