Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » SLABLJENJE SRCA: Antibakterijski sapun za ruke može oslabiti miÅ¡ićnu aktivnost

SLABLJENJE SRCA: Antibakterijski sapun za ruke može oslabiti mišićnu aktivnost

triclosan takuci sapunTriclosan (triklosan), spoj koji se nalazi u antibakterijskom naÅ¡iroko koriÅ¡tenom tekućem sapunu za ruke  i ostalim proizvodima za osobnu njegu, spreÄava kontrakcije miÅ¡ića na staniÄnoj razini, usporavaju plivanje kod riba i smanjuje miÅ¡ićnu snagu u miÅ¡eva, prema istraživaÄima na SveuÄiliÅ¡ta Kalifornija i SveuÄiliÅ¡ta Colorado.

Rezultati istraživanja i dokazi se pojavljuju u online radovima  National Academy of Sciences iz Sjedinjenih AmeriÄkih Država.

Triclosan (eng. triklosan) se nalazi u gotovo svaÄijem domu i ispunjava svako okruženje”, kazao je Isaac Pessah, profesor i predsjednik Odjela za molekularnu bioznanosti u Å¡koli UC Davis Veterinarskog fakulteta i glavni istraživaÄ studije. “Ovi rezultati pružaju snažne dokaze da je ova kemikalija od interesa za oboje -  ljudsko zdravlje i okoliÅ¡.”

Triklosan se obiÄno nalazi u antibakterijskim proizvodima za osobnu njegu:

sapuni za ruke, dezodoranti, voda za ispiranje usta, pasta za zube, posteljina, odjeća, tepisi, igraÄke i vrećice za smeće.

AmeriÄka agencija za zaÅ¡titu okoliÅ¡a u 1998. je procjenila da se viÅ¡e od 500.000 kilograma triclosana godiÅ¡nje proizvede u Sjedinjenim AmeriÄkim Državama, te da je kemijski prepoznatljiv u vodenim organizmima, u rasponu od algi, riba do dupina, kao i u ljudskom urinu, krvi i majÄinom mlijeku.

Istražitelji su izvrÅ¡ili nekoliko eksperimenata za procjenu uÄinaka triclosan-a na miÅ¡ićnu aktivnosti, koristeći doze sliÄne onima kojima su ljudi i životinje izloženi tijekom svakodnevnog života.

U “in vitro” eksperimenatu, Triclosan umanjuje sposobnost kontrakcije izoliranih stanica srÄanog miÅ¡ića i miÅ¡ićnih vlakana skeleta. Naime, znanstveni tim ocjenjuje uÄinke triclosan-a na molekularnim kanalima u stanicama miÅ¡ića koji kontroliraju protok kalcijevih iona, stvarajući kontrakcije miÅ¡ića.

triclosan sapun miÅ¡ićiU normalnim okolnostima, elektriÄna stimulacija (“uzbuda”) izoliranih miÅ¡ićnih vlakana u eksperimentalnim uvjetima pobuÄ‘uje kontrakcije miÅ¡ića, fenomen poznat kao “spojka uzbude-kontrakcije” koji predstavlja temelj miÅ¡ićnog pokreta, ukljuÄujući i otkucaje srca. No, u nazoÄnosti triclosana, normalna komunikacija izmeÄ‘u dva proteina koji djeluju kao kalcijevi kanali, biva oslabljena, uzrokujući zatajenje skeletnih i srÄanog miÅ¡ića.

TakoÄ‘er je otkriveno da triclosan Å¡teti kontraktilnosti srca i skeletnim miÅ¡ića kod živih životinja. MiÅ¡evi pod narkozom  su imali do 25-postotno smanjenja srÄanih funkcija u roku izlaganja od 20 minuta toj kemikaliji.

“UÄinci triclosan-a na srÄane funkcije su stvarno dramatiÄne,” rekao je Nipavan Chiamvimonvat, profesor kardiovaskularne medicine na UC Davis i koautor studije. “Iako Triclosan nije reguliran kao lijek, ovaj spoj djeluje kao moćan srÄani sedativ u naÅ¡im modelima.”

Osim toga, miševi su imali 18-postotno smanjenje u držanju snage do 60 minuta nakon što su dobili jednu dozu triclosan-a.

“Mi smo bili iznenaÄ‘eni velikim stupnjem kojim miÅ¡ićna aktivnost je oslabljena u vrlo razliÄitim organizmima, kod srÄanog i skeletnih miÅ¡ića”, rekao je Bruce Hammock, koautor studije i profesor na UC Davis Odjela Entomology. “Možete zamisliti životinju kojoj ovise o miÅ¡ićnoj aktivnosti da Äak 10-postotno smanjenje sposobnosti može napraviti pravu razliku u njihovom opstanku.”

UC Davis istraživaÄki tim je prethodno povezao triclosan s drugim potencijalno Å¡tetnim uÄincima na zdravlje, ukljuÄujući i poremećaj spolnog hormona aktivnosti i stanica za signalizaciju u mozgu.

Ispituju se argumenti da triclosan – koji je uveden prije viÅ¡e od 40 godina – je siguran dijelom zato Å¡to se veže na proteine ​​u krvi, i na taj naÄin postaje bioloÅ¡ki nedostupan. Iako se triclosan može vezati na proteine ​​u krvi, ne mora nužno biti kemijski neaktivan, i zapravo može olakÅ¡ati i transport do kritiÄnih organa. Osim toga, neki od sadaÅ¡njih pokusa provedenih u prisutnosti proteina krvi su pokazali da je isto tako doÅ¡lo do ometana miÅ¡ićne aktivnosti.

triclosan sapun srcani misicIpak, Triclosan je prvi put razvijen kako bi se sprijeÄile bakterijske infekcije u bolnicama, njegova uporaba je postala Å¡iroko rasprostranjena u antibakterijskim proizvodima koji se koriste u kući. MeÄ‘utim, prema US Food and Drug Administration, osim njegove upotrebe u nekim pastama za zube kako bi se sprijeÄila upala desni, ne postoje dokazi da triclosan nudi i druge zdravstvene prednosti ili da su antibakterijski sapuni i gelovi za tijelo uÄinkovitiji od obiÄnog sapuna i vode. StruÄnjaci takoÄ‘er izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti razvoja rezistentnih bakterijskih sojeva s prekomjernom uporabom antibakterijskih proizvoda.

FDA preporuka za lijekove bez recepta Savjetodavnog odbora 20. listopad 2005 u priopćenju je izjavila da antibakterijski sapuni i gelovi za tijelo nisu uÄinkovitiji od obiÄnog sapuna i vode u borbi protiv infekcije.

Triclosan može biti koristan u nekim sluÄajevima, meÄ‘utim, on je postao sveprisutna dodana vrijednost i marketinÅ¡ki faktor koji bi zapravo mogao biti viÅ¡e Å¡tetan nego koristan. Na samom kraju, naÅ¡i rezultati su poziv za dramatiÄno smanjenje njegove uporabe.
 

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,