Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » WEB izumitelj upozorava vlade: INTERNET NEMA PREKIDAČ ZA GAŠENJE

WEB izumitelj upozorava vlade: INTERNET NEMA PREKIDAČ ZA GAŠENJE

tim berners lee WWWTim Berners-Lee, britanski izumitelj World Wide Web-a (WWW), nedavno je upozorio vlade koje pokušavaju blokirati internet da su osuđene na neuspjeh zbog svoje raspršene strukture.

Govoreći, pokazao je koje zemlje koriste web najučinkovitije, Berners-Lee je još dodao da nedostatak globalnog Internet “off-prekidača” znači da autoritarni režimi ne mogu zaustaviti priljev digitalnih podataka.

“Način na koji je Internet osmišljen je kao decentralizirani sustav”, objasnio je on u Londonu.

“U ovom trenutku, zato jer su zemlje povezane međusobno u mnogo različitih načina, ne postoji nikakav prekidač, ne postoji središnje mjesto gdje ga možete isključiti.

“Da bi se mogli isključiti cijelu stvar ili stvarno blokirati, tada bi zemlje i vlade morale zajedno složiti, koordinirati i pretvoriti ga iz decentraliziranog sustava u centraliziran sustav.

“A ako se to ne dogodi, stvarno je važno da se svatko bori protiv te namjere.”

WWW naslovnica 1991Švedska je izašla na vrhu globalne lige tablice, koja je izračunata u World Wide Web Foundation-u pomoću indikatora poput političkog, gospodarskog i društvenog utjecaja na web, povezivanje i korištenje.

SAD je došao u drugi, ispred Velike Britanije, Kanade i Finske. Francuska je došla na 14. mjestu. Jemen  je rangiran na dnu, usko slijede Zimbabve, Burkina Faso i Benin.

Berners-Lee, koji je nagrađen za vrijeme svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Londonu , pokrenuo je prvu web stranicu na Božić 1990. godine.

On je zaslužan za stvaranje World Wide Web-a, koja omogućuje korisnicima pohranu i pristup informacijama putem Interneta.

internet korisnici 2012 1Q

Kina na vrhu po korištenju interneta

Kina tvrdi da je trijumfirala nad SAD u borbi kao najveći svjetski korisnik interneta.

Kina je zauzela razinu sa SAD-om, kao najveći svjetski internet korisnik među populacijom.

Broj korisnika interneta u Kini je  bio 210 milijuna krajem prošle godine, samo 5 milliona manje od SAD-a, prema Kineskom Internet Mrežnom Informcijskom Centru.

No, unatoč sustizanju, kineski internet analitičari i dalje su nezadovoljni postavljajući svoj slijedeći cilj.

Kinesko Ministarstvo informacija  je reklo: “Unatoč brzo povećanju internet populacije, udio korisnika interneta među ukupnom populacijom je još uvijek niži od prosječne globalne razine.”

Udio  je bio 16% posto na kraju 2007., u usporedbi s globalnim prosjekom od 19,1% posto.

“Iako bi Kina mogla prestići Sjedinjene Američke Države u ukupnom stanovništvu, još uvijek zaostaje u veličini svoje internetske industrije, i tamo će biti puno više mogućnosti.”

Internet cenzura je uobičajena u Kini, gdje vlada zapošljava razrađen sustav filtera i na desetke tisuća ljudskih monitora da anketiraju navike surfanja, te da kirurški odstranjuju osjetljiv sadržaj.

Popularne web stranice kao što su BBC, YouTube i Blogger su ponekad dostupne kineskim korisnicima, ali u drugim vremenima su blokirane.

Kineske vlasti su rekle da su otpuštene neke od ograničenja prema stranim web stranicama, omogućujući ljudima da čitaju zapadna izvješća o tibetanskim prosvjedima i prenose ih u medijske napise.
 
(rawstory.com,metro.co.uk/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,