Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » WEB izumitelj upozorava vlade: INTERNET NEMA PREKIDA─î ZA GA┼áENJE

WEB izumitelj upozorava vlade: INTERNET NEMA PREKIDAČ ZA GAŠENJE

tim berners lee WWWTim Berners-Lee, britanski izumitelj World Wide Web-a (WWW), nedavno je upozorio vlade koje poku┼íavaju blokirati internet da su osu─Ĺene na neuspjeh zbog svoje raspr┼íene strukture.

Govore─çi, pokazao je koje zemlje koriste web naju─Źinkovitije, Berners-Lee je jo┼í dodao da nedostatak globalnog Internet “off-prekida─Źa” zna─Źi da autoritarni re┼żimi ne mogu zaustaviti priljev digitalnih podataka.

“Na─Źin na koji je Internet osmi┼íljen je kao decentralizirani sustav”, objasnio je on u Londonu.

“U ovom trenutku, zato jer su zemlje povezane me─Ĺusobno u mnogo razli─Źitih na─Źina, ne postoji nikakav prekida─Ź, ne postoji sredi┼ínje mjesto gdje ga mo┼żete isklju─Źiti.

“Da bi se mogli isklju─Źiti cijelu stvar ili stvarno blokirati, tada bi zemlje i vlade morale zajedno slo┼żiti, koordinirati i pretvoriti ga iz decentraliziranog sustava u centraliziran sustav.

“A ako se to ne dogodi, stvarno je va┼żno da se svatko bori protiv te namjere.”

WWW naslovnica 1991┼ávedska je iza┼íla na vrhu globalne lige tablice, koja je izra─Źunata u World Wide Web Foundation-u pomo─çu indikatora poput politi─Źkog, gospodarskog i dru┼ítvenog utjecaja na web, povezivanje i kori┼ítenje.

SAD je došao u drugi, ispred Velike Britanije, Kanade i Finske. Francuska je došla na 14. mjestu. Jemen  je rangiran na dnu, usko slijede Zimbabve, Burkina Faso i Benin.

Berners-Lee, koji je nagra─Ĺen za vrijeme sve─Źanosti otvaranja Olimpijskih igara u Londonu , pokrenuo je prvu web stranicu na Bo┼żi─ç 1990. godine.

On je zaslu┼żan za stvaranje World Wide Web-a, koja omogu─çuje korisnicima pohranu i pristup informacijama putem Interneta.


internet korisnici 2012 1Q

Kina na vrhu po korištenju interneta

Kina tvrdi da je trijumfirala nad SAD u borbi kao najve─çi svjetski korisnik interneta.

Kina je zauzela razinu sa SAD-om, kao najve─çi svjetski internet korisnik me─Ĺu populacijom.

Broj korisnika interneta u Kini je┬á bio 210 milijuna krajem pro┼íle godine, samo 5 milliona manje od SAD-a, prema Kineskom Internet Mre┼żnom Informcijskom Centru.

No, unato─Ź sustizanju, kineski internet analiti─Źari i dalje su nezadovoljni postavljaju─çi svoj slijede─çi cilj.

Kinesko Ministarstvo informacija┬á je reklo: “Unato─Ź brzo pove─çanju internet populacije, udio korisnika interneta me─Ĺu ukupnom populacijom je jo┼í uvijek ni┼żi od prosje─Źne globalne razine.”

Udio  je bio 16% posto na kraju 2007., u usporedbi s globalnim prosjekom od 19,1% posto.

“Iako bi Kina mogla presti─çi Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave u ukupnom stanovni┼ítvu, jo┼í uvijek zaostaje u veli─Źini svoje internetske industrije, i tamo ─çe biti puno vi┼íe mogu─çnosti.”

Internet cenzura je uobi─Źajena u Kini, gdje vlada zapo┼íljava razra─Ĺen sustav filtera i na desetke tisu─ça ljudskih monitora da anketiraju navike surfanja, te da kirur┼íki odstranjuju osjetljiv sadr┼żaj.

Popularne web stranice kao što su BBC, YouTube i Blogger su ponekad dostupne kineskim korisnicima, ali u drugim vremenima su blokirane.

Kineske vlasti su rekle da su otpu┼ítene neke od ograni─Źenja prema stranim web stranicama, omogu─çuju─çi ljudima da ─Źitaju zapadna izvje┼í─ça o tibetanskim prosvjedima i prenose ih u medijske napise.
 
(rawstory.com,metro.co.uk/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,