Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » FBI po─Źinje instalaciju 1 milijardu dolara vrijednog sustava za prepoznavanje lica diljem Amerike

FBI po─Źinje instalaciju 1 milijardu dolara vrijednog sustava za prepoznavanje lica diljem Amerike

prepoznavanje licaOsobni znakovi koje stje─Źete ro─Ĺenjem ─çe uskoro biti prokleti: FBI je slu┼żbeno po─Źeo provoditi projekt┬á prepoznavanja lica – zadnja rije─Ź tehnike – koja ─çe pomo─çi u njihovom nastojanju da akumuliraju i arhiviraju podatke o svakom amerikancu po cijeni od milijardu dolara.

Federal Bureau of Investigation (FBI)┬á je dosegao prekretnicu u razvoju svog Next Generation Identification (NGI) programa Identifikacije Slijede─çe Generacije, a sada provodi obavje┼ítajnu bazu neidentificiranog lokalnog stanovni┼ítva ┼íirom zemlje, javlja New Scientist u ─Źlanku ovog tjedna.

FBI je prvi predstavio je projekt natrag u 2005. godini, obja┼ínjavaju─çi da je Ministarstvo pravosu─Ĺa u jednom┬á od dokumenta (pdf) u kolovozu 2006. navelo da ─çe njihov novi sustav na kraju┬á poslu┼żiti kao nadogradnja na trenutni Integrirani automatizirani Fingerprint Identification System (IAFIS)┬á (Sistem Identifikacije Otisaka prstiju) koji vodi evidenciju gra─Ĺana s dosjeom diljem Amerike.

FBI prepoznavanje lica“NGI Program je kompilacija inicijativa koje ─çe ili pobolj┼íati ili pro┼íiriti postoje─çe biometrijske identifikacijske usluge”, objasnio je upravitelj Ministarstva pravosu─Ĺa u tom trenutku, dodaju─çi da┬á “─çe projekt ugostiti pove─çanu obradu informacija i zahtjeve dijeljenja┬á u prilog za borbu protiv terorizma. “

“NGI program je tu da se smanji teroristi─Źku i kriminalnu aktivnost pobolj┼íanjem i pro┼íirenjem biometrijske identifikacije i kaznene povijesti informacijske usluge kroz istra┼żivanje, procjenu i provedbu napredne tehnologije u sklopu IAFIS okru┼żenju.”

Agencija inzistira, “Kao rezultat NGI inicijative, FBI ─çe biti u mogu─çnosti pru┼żiti usluge kako bi se pobolj┼íala interoperabilnost izme─Ĺu interesnih grupa na svim razinama vlasti, uklju─Źuju─çi na lokalne, dr┼żavne, savezne i me─Ĺunarodne partnere.” Pri tome kao takva, Vlada sada ide naprijed s povezivanjem baze podataka slike i osobnih podataka od bilo koga u svojim bazama podataka s odjelima ┼íirom svijeta zahvaljuju─çi tehnologiji koja ─Źini otisak pra─çenje da izgleda kao dje─Źja igra.

Tijekom┬á prezentacije 2010. godine ( pdf ) od strane FBI Biometrijskog Centra inteligencije, agencija identificirala za┼íto tehnologiju prepoznavanja lica treba prigrliti. Naime, FBI je rekao da se tehnologija mo┼że┬á koristiti za “identificiranju predmeta u javnim bazama podataka”, kao i “vo─Ĺenje automatiziranog nadzora na mjestima pra─çenja “ i “pra─çenje osobnih pokreta”, ┼íto zna─Źi NGI je vi┼íe nego samo baza podataka┬á pomije┼íana s otiscima prstiju – FBI je priznao da je to njihova namjera s tehnologijom tra┼żiti samo kriminalce, ali uklju─Źuje i spektakularne nadzorne sposobnosti. Sve zajedno, to je ne─Źuven sustav izvan okvira znanstvene fantastike.

New Scientist izvje┼ítava da je studija 2010. godine pokazala da tehnologija koju koristi NGI je to─Źna 92% vremena u identificiranju osumnji─Źenih iz baze osumnji─Źenika od 1.600.000 odoba. Sustav je testiran na temelju su─Ĺenja u dr┼żavi Michigan ranije ove godine, a ve─ç je odobren za pilot projekt u Washingtonu, Floridi i Sjevernoj Karolini. Prema ovotjednoj New Scientist izvje┼í─çu, puna implementacija programa je po─Źela i FBI o─Źekuje da ─çe njegova infrastruktura biti na svojim mjestima i funkcionalna diljem Sjedinjenih Dr┼żava do 2014. godine.

Jim Harper, direktor informacijske politike u Institutu Cato, dodaje da istra┼żitelji uspore─Ĺuju prepoznavanja lica sa slikama koje su dostupne na dru┼ítvenim mre┼żama kako bi se izgraditi ve─çe profile. Prepoznavanja lica “je to─Źnije s Googlea ili Facebooka, jer ─çe imati pola tuceta do desetak slika pojedinca, dok FBI ima jednu ili dvije slike u bazi podataka osumnji─Źenika”, ka┼że on.

“Kada netko ima va┼í ÔÇőÔÇőotisak lica, oni mogu dobiti va┼íe ime, oni mogu prona─çi va┼í socijalno mre┼żni ra─Źun – nakon toga vas mogu pratiti na ulici, u trgovinama koje posje─çujete, i dr┼żavnim zgradama u koje ulazite. “

“Prepoznavanje lica, kao i druge informacijske tehnologije, mogu biti izvor oba koristi i tro┼íkova za dru┼ítvo i pojedine njegovih ─Źlanova,”┬á

“Me─Ĺutim, kombinacija prepoznavanja lica, podataka sa dru┼ítvenih mre┼ża┬á i baza podataka mo┼że zna─Źajno ugroziti na┼íe trenutne pojmove i o─Źekivanja privatnost i anonimnosti.”

 

 
izvor: infowars.com, youtube.com
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=10592"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]

Filed under: Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,