Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, VIJESTI Hrvatska » Kako je Novi Svjetski Poredak uni┼ítio i rascjepio Jugoslaviju !

Kako je Novi Svjetski Poredak uništio i rascjepio Jugoslaviju !

dug jugoslavijeMultietni─Źka socijalisti─Źka Jugoslavija je nekada bila regionalna industrijska sila, dr┼żava ekonomskog uspjeha.

Tijekom dva desetlje─ça prije 1980. godine godi┼ínji bruto proizvod je u Jugoslaviji bilje┼żio rast od 6.1 posto. Zdravstvena za┼ítita je bila besplatna, bilo je pismeno preko 90 posto populacije, a prosje─Źni ┼żivotni vijek stanovni┼ítva se popeo na 71 godinu. Ali nakon desetlje─ça zapadne ekonomske pomo─çi i petogodi┼ínje dezintegracije, ratova, embarga i bojkota, gospodarstvo biv┼íe Jugoslavije je bilo uni┼íteno, a nekada mo─çni industrijski sektor razoren.

Jugoslovenska implozija je dijelom rezultat ameri─Źkih makinacija. Unato─Ź politi─Źkom kursu nesvrstavanja i bogatim trgova─Źkim odnosima s Europskom zajednicom i Sjedinjenim Dr┼żavama, administracija Ronalda Reagana je naciljala jugoslavensku ekonomiju u tajnoj direktivi Nacionalne sigurnosti iz 1984. godine, koja je postala osnova za budu─çu politiku Sjedinjenih Dr┼żava prema Jugoslaviji. Cenzurirana verzija ovog dokumenta je objavljena 1990. godine i iz nje se vidi da je ameri─Źka politika prema Isto─Źnoj Europi, uklju─Źuju─çi i Jugoslaviju, zapravo skup ┼íirokih mjera za promociju “tihe revolucije” u cilju ru┼íenja komunisti─Źkih vlasti i stranaka i potonje reintegriranje “oslobo─Ĺenih” isto─Źnoeuropskih zemalja u tr┼żi┼íno orijentirane ekonomije.

┼áto se ti─Źe Jugoslavije, ovaj proces je iniciran nametanjem zapadnih, na ─Źelu s ameri─Źkim kreditorima, makroekonomskih reformi ─Źija je prva runda po─Źela odmah poslije smrti mar┼íala Tita 1980. godine. Tijekom tog desetlje─ça “Me─Ĺunarodni monetarni fond” i “Svjetska banka” su periodi─Źno prepisivali nove doze njihovog gorkog ekonomskog eliksira s kojim je Jugoslavija lagano dovedena u komatozno stanje.

Od samog po─Źetka ovog procesa programi koje je nametao MMF su ubrzavali dezintegraciju jugoslavenske privrede, ┼íto je dovelo do negativnog gospodarskog rasta od ─Źak deset posto u 1990. godini. Dotada┼ínja dr┼żava blagostanja je kona─Źno razorena sa svim predvidljivim socijalnim posljedicama. U me─Ĺuvremenu je drasti─Źno narastao strani dug dr┼żave, ┼íto je dovelo do pritiska na te─Źaj doma─çe valute i srozavanje standarda gra─Ĺana. Krajem 1989. godine jugoslavenski premijer Ante Markovi─ç se u Washingtonu sastaje s predsjednikom Bushom, kako bi okon─Źao pregovore oko nove financijske pomo─çi Jugoslaviji. Zauzvrat je Jugoslavija┬á morala pristati na jo┼í drasti─Źnije ekonomske reforme, na devalvaciju, zamrzavanje pla─ça, o┼ítre rezove u dr┼żavnoj potro┼ínji i eliminaciju dr┼żavnog i radni─Źkog upravljanja poduze─çima.

Masivne reforme koje su nalo┼żene izvana ubrzo su bile primijenjene, uklju─Źuju─çi i onu za Zapad najva┼żniju – liberalizaciju zakonodavstva, posebno kada su u pitanju strana ulaganja. Ekonomska ┼íok terapija je po─Źela sije─Źnja 1990. godine i to je, pored ostalog, dovelo do realnog pada vrijednosti pla─ça od preko ─Źetrdeset posto. MMF je u potpunosti dr┼żao pod kontrolom jugoslavensku “Centralnu banku”, ┼íto je zna─Źajno smanjilo mogu─çnost socijalnog davanja i realizaciju gospodarskih programa. Reformatori su napre─Źac uspostavili sve neophodne uvjete za kona─Źni slom Jugoslavije koja u tom momentu vi┼íe nije imala federalnu fiskalnu strukturu, a sve federalne politi─Źke institucije su bile smrtno ranjene.


Presijecanjem financijskih arterija izme─Ĺu Beograda i republika, ove reforme su zapravo dale energiju secionisti─Źkim tendencijama koje su se hranile ne samo etni─Źkim podjelama, ve─ç i ekonomskim faktorima. Prora─Źunska kriza stvorena intervencijom MMF-a je osigurala de facto otcjepljenje republika, najprije Slovenije i Hrvatske …

Od Zapada nametnuta neoliberalna makroekonomska rekonstrukcija privrede je odigrala klju─Źnu ulogu u uni┼ítavanju Jugoslavije. Ipak, od po─Źetka rata 1991. godine svjetski mediji su bri┼żno previdjeli ili porekli svoju ulogu u ovom procesu. Odnosno, upravo suprotno, pridru┼żili su se horu hvalospjeva na ra─Źun slobodnog tr┼żi┼íta, kao baze za izgradnju razorene privrede. Socijalni i politi─Źki utjecaj ove ekonomske rekonstrukcije u Jugoslaviji je pa┼żljivo izbrisan iz kolektivne svijesti svih nas. Stvaratelji javnoga mnijenja su uspostavili dogmu da su za raspad Jugoslavije krive etni─Źke i religijske podjele, iako su u stvarnosti te podjele bile samo posljedica daleko dubljih procesa i politi─Źkih lomova. Ta la┼żna svijest nametnuta od mo─çnih kampanja medija nas je sve onemogu─çila da shvatimo zna─Źaj povijesnih zbivanja i promjena, kao i prave uzroke socijalnih konflikta.

Kada je rije─Ź o biv┼íoj Jugoslaviji, ovakve la┼żi su potpuno zamutile osnove ju┼żnoslovenskog ujedinjenja, solidarnost i jedinstvo ovih naroda. Ali, takva la┼żna i izvitoperena svijest postoji diljem svijeta, svuda gdje su uni┼ítene tvornice, radnici bez posla i raskomadani socijalni programi i gdje je jedini mogu─çi recept “gorka ekonomska tebleta” …

Ono ┼íto se dogodilo Jugoslaviji i potom nastavilo se doga─Ĺa njenim nejakim dr┼żavicama proizi┼ílim iz njenog raspada, sigurno odzvanja daleko izvan Balkana. Jugoslavija je ogledalo za sli─Źne gospodarske programe rekonstrukcije i to ne samo u nerazvijenom svijetu, ve─ç i u Sjedinjenim Dr┼żavama, Kanadi i cijeloj zapadnoj Europi. Jugoslavenske reforme su okrutna refleksija modela destruktivne ekonomije u svom najekstremnijem izdanju.

(Ovo su dijelovi teksta profesora doktora Michel Chossudovsky-og koji je proslijedio Projektu “Drugo lice Europe”, alternativni forum Europskog summita, u Madridu 1995. godine)
 

 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=9094"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,