Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » Pobjeda interneta: pretres kuce i zapljena imovine MEGAUPLOAD Kim Dotcoma bili su protuzakoniti

Pobjeda interneta: pretres kuce i zapljena imovine MEGAUPLOAD Kim Dotcoma bili su protuzakoniti

Kim-Schmitz-megaupload-zatvorSud na Novom Zelandu je presudio da je policijski pretres kuće osnivača Megauploada, Kim Dotcoma, bio protuzakonit, kao i zapljena njegovih kompjuterskih hard driveova koje je FBI kasnije kopirao i odnio u SAD.

Već se i prije govorilo kako je novozelandska policija prilikom akcije na Dotcomovu imanju napravila proceduralnu pogrešku, a sada je to potvrdio i sud. Zaključeno je kako je nalog za pretres kuće bio preopćenit za tako detaljan pretres i zapljenu imovine, jer u njemu nisu navedeni prekršaji za koje se sumnjiči Kim Dotcom. “U pitanju su bili opći nalozi te su oni, kao takvi, bezvrijedni”, objasnila je sutkinja Helen Winkelmann.

Presuda objavljena u četvrtak od strane sutkinje Helen Winkelmann tvrdi su dokazi u svezi pretresa bili previše nejasni i skromni, i u svezi opsega pretraživanja i predmeta koji su bili oduzeti od strane policije.

“Nije bilo odobrenja za uklanjanje,” rekao je Davison, prozivajućii FBI akciju kao “prekoračenje autoriteta”.

Osim toga, sutkinja je zaključila i kako su informacije koje je FBI skinuo s Dotcomovih kompjutera također uzete nezakonito, jer on nikad nije dao svoj pristanak za to. Stoga je nezavisnom pravnom stručnjaku povjeren zadatak da pregleda zaplijenjeni materijal i procjeni koji se podaci relevantni za istragu, a koji nisu. Podaci koji se ocijene relevantnima bit će predani američkim vlastima, a ostali koji su uzeti protuzakonito bit će vraćeni Kim Dotcomu.

Dotcomov odvjetnik tvrdi kako je na originalnom nalogu stajalo da se kompjuteri i podaci moraju prevesti u SAD, što znači da je FBI u tom slučaju prekoračio svoje ovlasti.

Milijunaš rođen u Njemačkoj je bio optužen za kršenje autorskih prava i povezniah prijevara. On je optužen za ilegalni upload milijune pjesama na svom file-sharing sistemu Megaupload. Dok tužitelji progone “mega zavjeru”,  Dotcom Kim opovrgava optužbe i kaže da njegova web stranica pravna i iznad odbora.
 

 
izvor: www.rt.com, index.hr
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=9630"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , ,