Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, VIJESTI IZ SVIJETA » Korak dalje prema policijskoj državi: Velika Britanija privatizira policiju

Korak dalje prema policijskoj državi: Velika Britanija privatizira policiju

privatizacija policije EngleskaU ROKU od pet godina, privatne kompanije upravljat će velikim dijelom britanskih policijskih usluga, smatra David Taylor-Smith, šef G4S-a – najveće svjetske sigurnosne kompanije – za Britaniju i Afriku.

On očekuje kako će policijske snage diljem države pribjeći sličnim ugovorima koji su u procesu završetka u West Midlandsu i Surreyu, a koji bi mogli rezultirati praksom da privatne kompanija preuzmu odgovornost za brojne policijske zadatke, od istrage zločina, prijevoza osumnjičenika do
upravljanja obavještajnim aparatom.

Taylor-Smith je svoju prognozu plasirao nakon što se ispostavilo da još deset lokalnih policija razmišlja o outsourcingu nekih poslova. Tako bi privatne firme odsad mogle upravljati pritvorima i policijskim IT sistemima. Taylor-Smith, čija se tvrtka natječe za 1,5 milijardi funti težak posao s policijom u West Midlandsu i Surreyu, očekuje da u narednih pet godina velik broj policijskih snaga u zemlji poduzme sličan korak.

Unosan biznis

“Veći dio javnosti će vidjeti bolje obavljen policijski posao na ulicama, a zapravo ih nije briga tko vodi posao, tko uplaćuje plaće ili licencira vatrena oružja. Ljude nije briga”, kaže Taylor-Smith, prenosi Guardian. Kompanija G4S već je dobro unovčila takav stav. Firma će se brinuti za osiguranje na Olimpijskim igrama, ima 657.000 zaposlenika u 125 zemalja, te je jedan od najvećih privatnih poslodavaca na svijetu.

G4S već upravlja sa šest zatvora u Velikoj Britaniji, a u travnju je počela raditi na 200 milijuna funti teškom ugovoru kojeg je dobila od policije u Lincolnshireu, gdje će dizajnirati, izgraditi i voditi policijsku postaju. Iako Taylor-Smith tvrdi kako će policija na ovaj način postati efikasnija, policajci su zabrinuti zbog upliva privatnika u njihov resor. U svibnju jer preko 20.000 policajaca izašlo na ulice kako bi izrazilo svoje strahove vezane uz plaće, radne uvjete i privatizaciju policije. Policijski savez je službeno poručio kako njihovu službu potkopava ljigava privatizacija.

Što motivira privatni sektor?

Za Unite, sindikat koji predstavlja većinu policajaca, ovo je zastrašujuća mogućnost. “Ovdje ne govorimo o stražnjem uredu. Govorimo o privatizaciji temeljnih dijelova policijske službe diljem zemlje, uključujući kriminalno istraživanje, forenziku, pritvore i mnoge druge policijske zadatke”, kazao je Peter Allenson.

Taylor-Smith pak tvrdi kako smatra “uvredljivim i patronizirajućim” tezu da samo javni sektor ima ekskluzivno pravo na etičnost, duh i moralnost. “To je besmisleno. Nije točna teza da su svi u privatnom sektoru motivirani isključivo stvaranjem profita”, zaključuje Taylor-Smith.
 

 
izvor: index.hr, guardian.co.uk
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=9622"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Novi Svjetski Poredak, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , ,