Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Državna tiranija: 10 000 hrvatskih internet stranica nestati će s Interneta?

Državna tiranija: 10 000 hrvatskih internet stranica nestati će s Interneta?

Početkom godine Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet započela je postupak revizije registriranih internetskih .hr domena u cilju usklađivanja s novim Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Jedna od novosti koje donosi novi Pravilnik je da sve registrirane besplatne domene više nisu registrirane na neodređeno vrijeme, već korisnik domene jednom godišnje mora potvrditi točnost podataka u Registru .hr domena i tako produžiti registraciju domene na još godinu dana. Ovaj postupak je u potpunosti automatiziran i korisnici domena se na vrijeme putem elektroničke pošte o tome obavještavaju, dok se sam postupak produženja domena radi isključivo putem Interneta.

Unatoč brojnim pokušajima stupanja u kontakt s korisnicima domena, i dalje postoji preko 10 000 .hr domena kod kojih nisu ažurirani podaci o elektroničkoj pošti korisnika domena iako su korisnici dužni redovno ažurirati  podatke u Registru .hr domena. Takvi korisnici ne primaju na vrijeme obavijesti o istjecanju domena pa se domene privremeno deaktiviraju na 15 dana, a nakon isteka ukupno 30 dana neprodužene domene automatski se brišu iz registra. Time web stranice,  komunikacija putem elektroničke pošte, kao i svi drugi internetski servisi unutar te domene prestaju biti javno dostupni.

Još jednom pozivamo sve korisnike .hr domena da pristupe podacima u registru putem web stranice www.dns.hr i provjere svoje podatke i na taj način izbjegnu bilo kakav prekid u radu svojih internetskih servisa.


 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=7832"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,