Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kako se filmovima, reklamama i glazbom šalju skrivene poruke koje kontroliraju mase

Kako se filmovima, reklamama i glazbom šalju skrivene poruke koje kontroliraju mase

manipulacija-pranje-mozga-hollywoodIdeja da netko može vas kontrolira filmovima, glazbom ili reklamama je zastrašujuća. Nema osobe koja se ne plaši “ispiranja mozga”, pa zato i ne čude teorije o skupinama koje skrivenim slikama i riječima pokušavaju kontrolirati mase

Sve to još manje čudi kad se zna da podsvjesne poruke zaista postoje i da se koriste. Pitanje je samo da li su učinkovite.

Strah od korištenja masovnih medija za ispiranje mozga javio se pedesetih godina, s razvojem televizije, konzumerizma i vizualnog oglašavanja.

Rađanje ideje

Teorije o podsvjesnim porukama i kontroli ljudi nisu nastale slučajno, već zasluga za to pripada istraživaču marketinga Jamesu Vickeryu.

U rujnu 1957. on je tijekom prikazivanja filma u kinu više puta pustio dvije poruke: “Jedi kokice” i “Pij Coca-Colu”. One su trajale djelić sekunde i nitko ih nije primijetio, ali je Vickery priopćio da je zahvaljujući njima prodaja kokica skočila za 57,1 posto, a prodaja “coca-cole” za 18,1 posto.

Ove tvrdnje su izazvale strah među ljudima. Unatoč tome što je dokazano da su Vickeryjeve tvrdnje o skoku prodaje netočne, jer je on sam priznao da je rezultate izmislio, strah od novog vida marketinga je postao ključan u mnogim teorijama zavjere – piše Frank Mason u enciklopediji “Teorije zavjere u američkoj povijesti”.

Naravno, glasine o uspjehu podsvjesnih poruka nije bilo moguće zaustaviti.

Autor knjige “Vrlog novog svijeta” Aldous Huxley smatrao je da su podsvjesne poruke dokaz da se distopijski svijet o kojem je pisao rađa, jer poništavaju slobodnu volju.

Naravno, CIA je odmah željela da vijeti da li je tehnika uspješna, pa je provela slične eksperimente, a marketinške i TV kuće nastavile su ispitivati podsvjesne poruke – piše Simon Lee u knjizi “Kontrola uma: Ispiranje mozga, hipnoza i mentalizam”.

Pod kontrolom CIA-e

Publicista Alex Konstantin tvrdi da su podsvjesne poruke bile samo početak, a da je CIA pokretanjem programa “Ptica rugalica” (“Mockingbird”) riješila da pomoću njih kontrolira medije, filmove i glazbu.

Ideja o programu nastala je u vrijeme Hladnog rata, kad je CIA počela sistemsku infiltraciju u medije. Pokrenuta je ideja o SAD kao supersili, pa je čak trećina proračuna CIA pedesetih godina korištena za globalnu propagandu.

U Hollywoodu, mozgu Zvijeri, CIA je zarila svoje pandže u filmsku industriju. Većina gledatelja nije ni svjesna koliki učinak na njihove stavove imaju ovi mediji. Medijska i filmska propaganda čine pravi psihološki rat – piše on.

Konstantin kaže da je još Gebels tvrdio da su filmovi najbolji način da se utječe na mase i njihove stavove.

Više od marketinga

Kad je Wilson Brian Key 1973. objavio knjigu “Podsvjesno zavođenje”, priča o ovom vidu kontrole masa je dostigla vrhunac.

Nije moguće gledati televiziju ili slušati radio, a izbjeći napade podsvjesnim porukama. Sada znamo, bez ikakve sumnje, da podsvjesne stimulacije prodaju proizvode. Seks je najčešće korištena riječ u ovom vidu marketinga.

Ova jednostavna riječ može se naći u skoro svakoj reklami, skoro svakom filmu … – piše on.

Ipak, mnogi vjeruju da se podsvjesne poruke koriste za mnogo više od marketinga.

Hollywood je čarobni štapić. Stvari ili ideje koje se inače čine bizarnim, vulgarnim, nepoželjnim i nemogućim ubacuju se u fantastične filmove. Kad publika gleda te filmove, umovi su otvoreni za sugestije i proces uvjetovanja počinje.

Ovi filmovi su osmišljeni da programiraju prosječne osobe tako da zastrašujući koncepti vremenom postanu nešto što se smatra normalnim napretkom, da ih pripreme za ono što se prvo predstavlja kao distopijske društvo, a zatim se čini neizbježnim i normalnim – piše publicista Alan Watt.

Kao takve filmove on navodi “Matrix”, “Ekvilibrijum”, “Oni žive”, “Igre gladi” …

Specijalna dozvola
PORUKA UBICI BTK

Podsvjesne poruke su službeno zabranjene, ali je stanica KAKE TV u Kanzasu 1978. godine dobila specijalnu dozvolu da pusti jednu. Zbog terora takozvanog BTK ubojice, u vijestima su pustili crtež naočala i kratku rečenicu: “Sada pozovi šefa policije”.

Kako pričaju policajci i reporteri, pretpostavljalo se da će crtež naočala koje je ostavio pored ubijene Nancy Fox izazvati grižnju savjest i natjerati ubojicu da se preda. Pokušaj nije dao nikakav rezultat.

Robert Bornstein
BLAG UTJECAJ

Robert Bornstein je u časopisu Journal of mind and behavior 1989. godine objavio članak “Podsvjesne poruke kao oruđe propagande”. Nakon detaljne analize, zaključio je da podsvjesni marketing može prenijeti poruke koje želi, ali da je njihov utjecaj na ljude, u najboljem slučaju, blag. One zaobilaze svijest i nema otpor prema njima, pa mogu biti donekle uspješne pomoću drugih metoda.

Poruke u pjesmama

Postoje teorije da se u pojedinim pjesmama kriju skrivene poruke kad se ploča pusti unatrag. Ovo su neke od njih:
– Beatles, “Revolution 9″ – “Napali me, mrtvi čovječe
– Led Zeppelin, “Stairway to Heaven” – Navodno se čuje: “Ovo je za mog slatkog Sotonu
– Eagles, “Hotel California” – Navodno se čuje: “Da, Sotona je stvorio vlastitu religiju
– Michael Jackson, “Do not Stop til You Get Enough” – Navodno se čuje: “Priključi se mornarici. Pridruži se mornarici
– Britney Spears, “Hit Me Baby One More Time” – Navodno se čuje: “Spavaj sa mnom, nisam premlada
 

 
(kurir.rs,youtube/priredoi:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,