Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Panika u EU, a Hrvatske banke Å¡ute: GrÄka ako proglasi bankrot, vjerovnici ostaju bez 314 milijardi eura

Panika u EU, a Hrvatske banke Å¡ute: GrÄka ako proglasi bankrot, vjerovnici ostaju bez 314 milijardi eura

grÄka-bankrot-MMFZa manje od 72 sata GrÄka bi mogla i formalno proglasiti bankrot koji se zapravo već dogodio na Vijeću ministara financija zemalja eurozone u Luxembourgu

Istina, spas je moguć Äak i u “minutu poslije 12 sati” jer je za ponedjeljak zakazan hitan izvanredni sastanak Europskog vijeća, skup Å¡efova država i vlada koji će odluÄiti o sudbini GrÄke.

MeÄ‘utim, možda će u ponedjeljak već biti kasno jer je iz grÄkih banaka u posljednjih 48 sati povuÄeno viÅ¡e od dvije milijarde eura. Na kontu vlade je ostalo samo 1,4 milijardi, dok srediÅ¡nja banka u Ateni upozorava da se banke u GrÄkoj u ponedjeljak možda neće ni otvoriti.

Ukoliko u ponedjeljak ne bude dogovora, Atena će proglasiti bankrot. U najcrnjem scenariju to znaÄi da vjerovnici ostaju bez oko 317 milijardi eura grÄkog duga, zemlja izlazi iz eurozone, dolazi do potunog sloma bankarskog sustava GrÄke koja bi kao valutu uvela drahmu. Izgledno bi bilo Äak i grÄko napuÅ¡tanje Europske unije.

Ipak, Å¡anse da se to dogodi su, procjenjuje ameriÄka City banka, su oko 40 posto. Usporedbe radi, 2010. godine, kad je dužniÄka kriza i nastupila, Å¡anse da GrÄka napusti eurozonu procijenjene su na 75 posto.

Ovdje je sada rijeÄ o igri “tko će prvi trepnuti”. Problem GrÄke nije nastao sada, već se razvlaÄi joÅ¡ od 1991. kada je tadaÅ¡nji predsjednik Europske komisije Jacques Delors upozorio Atenu da ne petlja s proraÄunom i zaduživanjem. Sad smo doÅ¡li do kraja tog puta.

Sastanak u Luksemburgu se zavrÅ¡io fijaskom, pa će se rjeÅ¡avati posljednji put na razini Å¡efova država i vlada. Naime, sasvim je jasno da GrÄka ne može platiti MeÄ‘unarodnom monetarnom fondu 1,4 milijarde eura tranÅ¡e duga 30. lipnja. Å toviÅ¡e, ako se zbroje tranÅ¡e koje dospijevaju i u srpnju, to je viÅ¡e od sedam milijardi eura.

Zašto Hrvatska šuti?

U Hrvatskoj posluje blizu 30 banaka. Većina ih je u talijanskom vlasništvu.

Vrlo Äudno je da Hrvatska Narodna Banka Å¡uti. To nije dobro za povjerenje klijenata. Kad je rijeÄ o grÄkim bankama, Äak i bankrot u matici ne znaÄi da bi one prestale poslovati u Hrvatskoj.

Ukupna Å¡tednja u hrvatskim bankama krajem travnja dosegla je 240,4 milijardi kuna, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB), Å¡to je gotovo tri posto viÅ¡e nego prije godinu dana, no i otprilike jedan posto manje nego krajem ožujka 2015. godine…. i raste. Hrvatski graÄ‘ani kao da ne Äuju scenario koji se sprema u GrÄkoj i najviÅ¡e od svega vjeruju bankama.

GrÄka ne može vratiti taj novac i MMF će se naplatiti 30. lipnja. Pitanje je sada – ako GrÄka to ne plati, tko hoće? Ne vidim kako politiÄki vlada Sirize može ovo preživjeti jer ona nema podrÅ¡ku graÄ‘ana za izlazak iz eurozone – navodi za “Vijesti” Vladimir Gligorov iz BeÄkog instituta za ekonomske studije.

U suÅ¡tini sve sada ovisi od NjemaÄke i Francuske koje su glavni vjerovnici GrÄke. Teoretski, Äak i da GrÄka proglasi bankrot u ponedjeljak, zemlja može ostati u eurozoni, neÅ¡to poput modela po kojem i Crna Gora danas ima euro.

Ali, to bi znaÄilo da bez Europske srediÅ¡nje banke nema za Grke pristup novcu. To, opet, znaÄi da nema kreditne aktivnosti banaka i zapravo bi funkcionirali kao “keÅ¡ ekonomija”. Vrlo je moguće i da nastupi panika jer GrÄka ima kontinuirani odljev kapitala iz banaka, a sada bi on mogao biti masovan – dodaje Gligorov.

Nijemci gube 80 milijardi eura?

GrÄki steÄaj njemaÄku državu koÅ¡tao bi 80 milijardi eura. Nasuprot tome, izlazak iz eurozone je besplatan, “ne koÅ¡ta niÅ¡ta”, napisao je nedavno predsjednik njemaÄkog Ifo-instituta Hans-Werner Sinn.

Vlada u Berlinu grÄki izlazak iz monetarne unije u meÄ‘uvremenu smatra podnoÅ¡ljivim, prije svega zato Å¡to su druge zemlje u krizi, poput Å panjolske, Portugala i Irske na putu oporavka.

Osim toga, Europska unija i ECB donijele su mjere kojima bi se trebalo sprijeÄiti Å¡irenje krize iz GrÄke na druge Älanice monetarne unije. S jedne strane, to je Europski stabilizacijski mehanizam, fond težak 500 milijardi eura iz kojeg se, u sluÄaju nužde, može pomoći zemljama.

Izlaz bi bio da Europska srediÅ¡nja banka isplati MMF i napravi neki novi politiÄko-ekonomski dogovor s GrÄkom, ali je sada unutar same EU naraslo raspoloženje da se GrÄka pusti u bankrot. Prema rijeÄima struÄnjaka, to za eurozonu ne predstavlja nikakvu posebnu opasnost, ali bi za GrÄku bila katastrofa.

GrÄka već jednom mora shvatiti da se mora proizvoditi i izvoziti. Kraj je životu na dug!

Pierre Moscovici, povjerenik Europske komisije za ekonomska i financijska pitanja, upozorio je na katastrofu ako se ne postigne dogovor. GrÄki ministar financija Janis Varufakis predstavio “nove” ideje, ali one oÄito nisu prihvaćene jer se suÅ¡tinski reforme odgaÄ‘aju i nigdje se ne spominje vraćanje dugova 30. lipnja i u srpnju.

Prosvjedi u Ateni

ViÅ¡e desetaka tisuća ljudi je cijele pretproÅ¡le noći prosvjedovalo pred parlamentom u Ateni uzvikujući da ne žele “staljinistiÄke metode” Tsipras vlade. Uz razvijene zastave Europske unije Grci Å¡alju poruku svojim pregovaraÄima da opcija napuÅ¡tanja eura, a kamoli EU nikako nije na stolu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je imao joÅ¡ jedan telefonski razgovor s premijerom GrÄke Alexis Tsipras tijekom kojega je ponovio da je Komisija “spremna 24 sata, sedam dana u tjednu raditi, ako može pomoći u pronalasku rjeÅ¡enja”.

Ekonomski savjetnici istiÄu da će se Tsiprasova vlada u svakom sluÄaju kajati.

Bankrot na “ciparski naÄin”

Prema grÄkim izvorima, Ateni se sprema scenarij bankrota na “ciparski naÄin”, po kome bi GrÄka ostala u eurozoni, ali bi joj bila uvedena vanjska kontrola kapitala, a u bankama zaplijenjeni depoziti veći od 100.000 eura kako je to uraÄ‘eno prije tri godine s Nikozijom.

Ovaj scenarij zadovoljio bi MMF, ali i EU koja strahuje od posljedica eventualnog izlaska GrÄke iz eurozone Äije razmjere nitko toÄno nije izraÄunao. Malo je, meÄ‘utim, vjerojatno da će vlada u Ateni dopustiti provoÄ‘enje ovog scenarija i to je ono od Äega europska birokracija strahuje.

Ako popuste i prihvate zahtjeve vjerovnika, pogaziti će sve na Äemu su dobili izbore. Ako, pak, ne popuste, zemlja će bankrotirati i možda napustiti eurozonu i EU, Å¡to ne želi grÄki narod.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotaÄić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
 
(vestinet.rs,youtube/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=21625"] PRETHODNI ÄŒLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,