Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Jabuke i breskve najotrovnije: Voće i povrće sadrže pesticide koji mogu biti pogubni po vas!

Jabuke i breskve najotrovnije: Voće i povrće sadrže pesticide koji mogu biti pogubni po vas!

jabuke-breskveOdlučili ste da slijediti savjete liječnika o zdravoj prehrani i kupili ste jabuke, breskve ili celer? Razmislite dobro! Voće i povrće sadrže pesticide koji mogu biti pogubni po vas!

Prema rezultatima istraživanja koje je provelo američko neprofitno ekološko udruženje EWG (Environmental Working Group), jabuka ima najviše pesticida, a u stopu je slijede breskve, jagode, grožđe, celer, špinat i slatka paprika. Posebno zabrinjavajuć podatak je da se ostaci pesticida ne mogu potpuno ukloniti ni temeljnim pranjem.

Većina modernih poljoprivrednika koristi bar neku vrstu kemikalija, ali vrlo je važno da se koriste samo dozvoljeni pesticidi – kažu nutricionisti..

Konvencionalna metoda uzgoja voća i povrća koristi na stotine pesticida kako bi se uništile štetočine i povećao prinos.

Međutim, znanstvenici su mnoge povezali s većom stopom karcinoma, dok se za druge tek otkriva eventualno štetno djelovanje.

Definitivno postoji veza između pesticida i kancerogenih agensa, ali u kojoj mjeri ove kemikalije utječu na nastanak raka još nije utvrđeno. Sigurno je da pesticidi koji se nalaze u hrani u izvjesnoj mjeri utječu na razvoj raka – kaže Slobodan Čikarić, onkolog i predsjednik Društva za borbu protiv raka.

Na osnovnu definiranog plana monitoringa, i mi vršimo uzorkovanje voća i povrća koje se nalazi na tržištu. U prošloj godini 16 pošiljaka iz Turske – limuna, mandarina, naranči i nara – imalo je ostatke sredstava za zaštitu bilja iznad dopuštenih granica, pa je vraćeno, au domaćoj proizvodnji ta sredstva su nađena u uzorcima jabuka, šljiva, grožđa, paprike, krastavaca, malina i špinata.

pesticidi
 
(kurir.rs/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,