Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Britanski analitičar: Danas smo bliži svjetskom ratu nego 1914

Britanski analitičar: Danas smo bliži svjetskom ratu nego 1914

NATO-ukrajinaAko se izbjegne veliki sukob čeka nas najmanje četvrt stoljeća hladnog rata, predviđa stručnjak Richard Sakwa

Svijet je osuđen na još 25 godina Hladnog rata jer Zapad jednostavno odbija i ignorira ruske interese, poručuje stručnjak za europsku i rusku politiku, Richard Sakwa, koji upire prstom u SAD zbog ovakvog poretka!

Ovaj britanski povjesničar kaže da je jedna od najvećih pogrešaka krajem XX stoljeća napravljena na brodu na Mediteranu, prije 25 godina.

U prosincu 1989. godine, tadašnji američki predsjednik George Bush se sastao sa sovjetskim čelnikom Mihail Gorbačovim na kruzeru kod Malte, nekoliko tjedana nakon pada Berlinskog zida.

“Summit na Malti” je trebao označiti kraj Hladnog rata i epohu napetosti i nepovjerenja. I svi govori su bili pripremljeni u tom duhu.

Po riječima profesora Richarda Sakwe, sa sveučilišta Kent, put od tog summita je doveo Europu na rub novog hladnog rata, to jest, rata s Rusijom. Sakwa, stručnjak za europsku i rusku politiku, upire prstom ka Zapadu.

Bilo je dosta loših poteza. Ali na sastanku na Malti …. Predsjednik Bush se okrenuo ka svojoj suradnici i rekao: “pogledaj, odustali su, pobijedili smo!”.

Gorbačov je tad govorio o uspostavi zajedničkog europskog doma ali su oni (SAD) bili u pobjedničkom raspoloženju – rekao je Sakwa.

Danas, unatoč šokantnom atentatu na opozicionara Nemcova blizu Kremlja, unatoč sve uvjerljivijim dokazima o sudjelovanju Rusije u sukobima u Ukrajini, Sakwa inzistira da Zapad mora vratiti korak unatrag i preispitati svoju strategiju sastanka u Malti, prije nego što bude kasno.

Na kraju, Rusija kao velika sila, nuklerana sila, mora imati riječ. Ne da kažu “uredu je”, de da kažu “predajte se”. Moraju pitaju Ruse koji su problemi, a ne samo da ih demoniziraju. Trijumfalizmu mora doći kraj – rekao je stručnjak.

U svojoj novoj knjizi u kojoj govori o ukrajinskoj krizi, Sakva je dao skicu svoje teme: “da kažemo da je Rusija pobijeđena … Ignorirajući njezine potrebe i postavljanjem NATO granica sve bliže i bliže Moskvi, Europa i SAD si stvorile uvjete za građanski rat u Ukrajini.”

NATO-ekspanzijaProfesor dalje navodi da su Europa i Rusija stavljene u destruktivni, eskalirajući krug nepovjerenja i agresije u kojoj nijednoj strani ne možemo prepisati cijelu krivnju, a opet obje strane misle da nisu napravile grešku.

Atmosfera u Moskvi je da neki ekstremisti, čak i stari liberali i akademici kažu “hajde da riješimo to i da marširamo sve do Kijeva”. Toliko su ljuti i osjećaju se izdano od strane Zapada, a to je vrlo opasno – rekao je Sakwa za Fairfax.

Osuđeni smo na još 25 godina hladnog rata, vjerojatno opasnijeg od pravog Hladnog rata koji bi mogao završiti kao 1914. jer Zapad jednostavno odbija i ignorirati ruske interese – upozorio je Sakwa.

Poenta profesora je da je kaos između Istoka i Zapada potječe iz odluka donesenih u Washingtonu prije 30 godina.

U logici smo kao 1914. godine, u esklatornoj logici. Ideja da ruske trupe umarširaju u Baltičke zemlje do prije nekoliko mjeseci je bila apsurdna. Danas je to već izvjesno. Otišli smo predaleko … – završava svoje viđenje profesor Sakwa.
 

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio i preveo:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,