Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Masoni » NEŠTO SE SPREMA: Nakon organiziranja skupa Trilateralne komisije, starješine masona svijeta iz Europe, SAD-a, Azije .. stižu u Beograd!

NEŠTO SE SPREMA: Nakon organiziranja skupa Trilateralne komisije, starješine masona svijeta iz Europe, SAD-a, Azije .. stižu u Beograd!

masoni-srbija-balkanRegularna velika loža Srbije jedna je od vodećih ne samo u regiji, nego u čitavoj Europi. Zašto su srpska masonska loža tako jaka? Gdje su tu hrvatski, bosanski i slovenski masoni, spavaju ili se samo drže u tajnosti?

Nakon nedavno održanog skupa Trilatelarne komisije u Beogradu, kako “Novosti” nezvanično saznaju, Regularna velika loža Srbije priprema i Konferenciju velikih majstora Europe u glavnom gradu

U Beograd će u lipnju doći, pored europskih masonskih starješina, i veliki majstori iz SAD, Latinske Amerike, Azije i Australije. Tako će zahvaljujući srpskoj masonima Srbija još jednom biti centar okupljanja najmoćnijih ljudi svijeta

I pored ovog uspjeha, međutim, srpska masonske svađe traju. U želji da osramoti regularno veliku ložu Srbije (RVLS), jedna nepriznata masonska loža iz Beograda tužila je “regularce” Skupštini velikih masonskih majstora svijeta.

I tražila da planetarni masonski parlament ocjeni legitimnost rada najveće obedijencije masona u zemlji. Svjetska skupština masona je, sredinom veljače u Vancouveru, presudila – RVLS, koju vodi veliki majstor Ranko Vujačić, jedina je priznata masonska jurisdikcija u Srbiji.

To je još jedan dokaz koliki ugled Srpska loža uživa u svijetu. RVLS do sada ima 150 međunarodnih priznanja. Po mišljenju stranaca, Regularna velika loža Srbije jedna je od vodećih ne samo u regiji, nego u čitavoj Europi – kaže za “Novosti” veliki majstor Ranko Vujačić, koji je imao izlaganje pred 700 sudionika na Godišnjoj skupštini velikih majstora svijeta u Kanadi.

Do priznanja svjetske masonerije RVLS je stigla, kaže njen starješina, marljivim radom na domaćoj sceni i masonskom diplomacijom na međunarodnoj sceni.

Regularna velika loža Srbije RVLS je postavila sebi ciljeve koji se temelje na tri prioriteta: zbijanje redova i unutarnja konsolidacija; most ka društvu i okolici; pozicioniranje i promocija RVLS kod nas i u svijetu. Članstvo konstatno raste. Imamo oko 1.200 članova u 33 lože diljem Srbije. Imamo lože koje rade na engleskom i njemačkom jeziku. Spremamo otvaranje i masonske lože u Beču, zajedno s našom austrijskim prijateljima – otkriva Vujačić.

U Srbiji ovo bratstvo slobodnih zidara najviše radi na humanitarnom i obrazovnom planu. Masoni iz RVSL su, primjerice, aktivno sudjelovali u saniranju poplava. Predškolskoj ustanovu u Svilajncu darivali su 40.000 eura. Masoni lože “Đorđe Vajfert” pomažu godinama Dom za slijepe i slabovidne …

Svojim radom želimo upoznati naše društvo s pravim masonskim vrijednostima. Da se shvati da smo mi masoni njegov neraskidivi dio, da radimo za dobrobit cijele Srbije. Masonerija mora biti avangarda u društvu. To se pokazalo i u našoj povijesti, u kojoj su mnoge ličnosti bile slobodni zidari.

Mi bismo zato pozdravili inicijativu da se pri Beogradskom sveučilištu osnuje katedra za proučavanje masonerije – kaže veliki majstor RVLS, u kojoj će biti otvorena Masonska akademija kao obrazovna tribina.

Svoj međunarodni ugled RVLS je izradila otvaranjem prema javnosti.

masoni

Prva sjednica Trilatelarne komisije, koju smo organizirali u Beogradu, pokazala je Srbiju kao modernu državu spremnu za dijalog sa svim zemljama svijeta. Dobili smo poziv za slijedeću sjednicu Trilaterale koja će se u travnju održati u Seulu. Tamo će Srbija imati dva svoja predstavnika – otkriva Tahir Hasanović, tajnik za međunarodne odnose RVLS.

KRAGUJEVAC DOBIVA NOVI HRAM

RVLS u Srbiji ima više masonskih hramova. Glavni hram se nalazi u Beogradu, a najmoderniji u Novom Sadu. Otvoren je prošle godine. Trenutno RVLS zida masonski hram u Kragujevcu, koji će biti otvoren početkom proljeća. Izgradnju ovih hramova financiraju slobodni zidari svojim donacijama.

SRPSKI VELIKI OFICIR U VIKTORIJI

Među šest milijuna masona na zemaljskoj kugli ima dosta onih koji su naše gore list. U SAD postoji srpski masonska organizacija ASERB. U Kanadi je aktivno osam srpskih masona. U Australiji imamo velikog časnika u Velikoj loži države Viktorije. A sama RVLS ima u svijetu svoje velike reprezentante, odnosno masonske veleposlanike.

Postavlja se pitanje, gdje su ostale masonske lože po zemljama bivše Jugoslavije?
 

 
 
(novosti,youtube.com/uredio i preveo:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=20278"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Masoni · Tags: , , , , , , , , , , , , ,