Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Britanski analiti─Źar: Danas smo bli┼żi svjetskom ratu nego 1914

Britanski analiti─Źar: Danas smo bli┼żi svjetskom ratu nego 1914

NATO-ukrajinaAko se izbjegne veliki sukob ─Źeka nas najmanje ─Źetvrt stolje─ça hladnog rata, predvi─Ĺa stru─Źnjak Richard Sakwa

Svijet je osu─Ĺen na jo┼í 25 godina Hladnog rata jer Zapad jednostavno odbija i ignorira ruske interese, poru─Źuje stru─Źnjak za europsku i rusku politiku, Richard Sakwa, koji upire prstom u SAD zbog ovakvog poretka!

Ovaj britanski povjesni─Źar ka┼że da je jedna od najve─çih pogre┼íaka krajem XX stolje─ça napravljena na brodu na Mediteranu, prije 25 godina.

U prosincu 1989. godine, tada┼ínji ameri─Źki predsjednik George Bush se sastao sa sovjetskim ─Źelnikom Mihail Gorba─Źovim na kruzeru kod Malte, nekoliko tjedana nakon pada Berlinskog zida.

“Summit na Malti” je trebao ozna─Źiti kraj Hladnog rata i epohu napetosti i nepovjerenja. I svi govori su bili pripremljeni u tom duhu.

Po rije─Źima profesora Richarda Sakwe, sa sveu─Źili┼íta Kent, put od tog summita je doveo Europu na rub novog hladnog rata, to jest, rata s Rusijom. Sakwa, stru─Źnjak za europsku i rusku politiku, upire prstom ka Zapadu.

Bilo je dosta lo┼íih poteza. Ali na sastanku na Malti …. Predsjednik Bush se okrenuo ka svojoj suradnici i rekao: “pogledaj, odustali su, pobijedili smo!”.

Gorba─Źov je tad govorio o uspostavi zajedni─Źkog europskog doma ali su oni (SAD) bili u pobjedni─Źkom raspolo┼żenju – rekao je Sakwa.

Danas, unato─Ź ┼íokantnom atentatu na opozicionara Nemcova blizu Kremlja, unato─Ź sve uvjerljivijim dokazima o sudjelovanju Rusije u sukobima u Ukrajini, Sakwa inzistira da Zapad mora vratiti korak unatrag i preispitati svoju strategiju sastanka u Malti, prije nego ┼íto bude kasno.

Na kraju, Rusija kao velika sila, nuklerana sila, mora imati rije─Ź. Ne da ka┼żu “uredu je”, de da ka┼żu “predajte se”. Moraju pitaju Ruse koji su problemi, a ne samo da ih demoniziraju. Trijumfalizmu mora do─çi kraj – rekao je stru─Źnjak.


U svojoj novoj knjizi u kojoj govori o ukrajinskoj krizi, Sakva je dao skicu svoje teme: “da ka┼żemo da je Rusija pobije─Ĺena … Ignoriraju─çi njezine potrebe i postavljanjem NATO granica sve bli┼że i bli┼że Moskvi, Europa i SAD si stvorile uvjete za gra─Ĺanski rat u Ukrajini.”

NATO-ekspanzijaProfesor dalje navodi da su Europa i Rusija stavljene u destruktivni, eskaliraju─çi krug nepovjerenja i agresije u kojoj nijednoj strani ne mo┼żemo prepisati cijelu krivnju, a opet obje strane misle da nisu napravile gre┼íku.

Atmosfera u Moskvi je da neki ekstremisti, ─Źak i stari liberali i akademici ka┼żu “hajde da rije┼íimo to i da mar┼íiramo sve do Kijeva”. Toliko su ljuti i osje─çaju se izdano od strane Zapada, a to je vrlo opasno – rekao je Sakwa za Fairfax.

Osu─Ĺeni smo na jo┼í 25 godina hladnog rata, vjerojatno opasnijeg od pravog Hladnog rata koji bi mogao zavr┼íiti kao 1914. jer Zapad jednostavno odbija i ignorirati ruske interese – upozorio je Sakwa.

Poenta profesora je da je kaos izme─Ĺu Istoka i Zapada potje─Źe iz odluka donesenih u Washingtonu prije 30 godina.

U logici smo kao 1914. godine, u esklatornoj logici. Ideja da ruske trupe umar┼íiraju u Balti─Źke zemlje do prije nekoliko mjeseci je bila apsurdna. Danas je to ve─ç izvjesno. Oti┼íli smo predaleko … – zavr┼íava svoje vi─Ĺenje profesor Sakwa.
 

 
(webtribune.rs,youtube.com/uredio i preveo:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,