Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » BANKARI IZGUBILI KONTROLU NAD VLADOM: Pobjeda ljeviÄara u GrÄkoj uzdrmat će Europu

BANKARI IZGUBILI KONTROLU NAD VLADOM: Pobjeda ljeviÄara u GrÄkoj uzdrmat će Europu

syriza-grckaEuropa mora Ciprasu dati Å¡ansu da zavrÅ¡i noćnu moru GrÄke. Da li su ljeviÄari i socijalisti jedini koji mogu izvući zemlje iz kriza? Da li desniÄarski kapitalizam gubi na snazi? Ili su samo bankari izgubili kontrolu nad Vladom…

Aleksis Cipras, predsjednik Syrize, novi je premijer GrÄke. Bit će prvi europski voÄ‘a koji je izabran zbog eksplicitnog obećanja da će promijeniti politiku Å¡tednje koja je na snazi od 2010. Naravno, mnogi će ga upozoravati da zaboravi na obećanja i ponaÅ¡a se “odgovorno”.

GrÄka je, naime, 2010. sklopila sporazum s MeÄ‘unarodnim monetarnim fondom kojim je dobila zajam koji će je spasiti od bankrota, a zauzvrat je pristala na asketizam i reforme. To je nevjerojatan dokument, u najgorem mogućem smislu, piÅ¡e kolumnist New York Timesa Paul Krugman.

EU Trojka pod geslom praktiÄnosti i realistiÄnosti Grke je bacila na koljena i oni su posljednjih godina skupo plaćali zablude elite. Već kad je potpisala ugovor GrÄka je bila u recesiji, projekcije su pokazivale da je ugovor gotovo beznaÄajan i da će se država već 2012. oporaviti. ÄŒak se predviÄ‘alo i smanjivanje nezaposlenosti.

Nezaposlenost 28 posto

No, kad se sporazum poÄeo provoditi on je postao ekonomska i ljudska noćna mora. Svake godine GrÄka je sve dublje tonula, a dno je dosegla u 2014.

Nezaposlenost je 28 posto, a u državi je nezaposlenih mladih Äak 60 posto.

Što je pošlo po zlu, objašnjava Krugman. Često se govori da Atena nije ispunila obećanja i nije smanjila troškove. Ništa ne može biti dalje od istine. Država je napravila strašne rezove u javnim službama, ukinula brojne državne službe i ukinula socijalne olakšice. Ipak, to Grcima nije ništa pomoglo.

Originalne projekcije su bile tako optimistiÄne jer su se tvrdoglavi dužnosnici zanosili fantastiÄnim brojkama. I Europska komisija i Europska centralna banka su htjele vjerovati u bajku tvrdeći da će uniÅ¡tavanje radnih mjesta i smanjivanje troÅ¡kova potaknuti privatni sektor. MMF je bio oprezniji, ali je isto podcijenio Å¡tetu koju Å¡tednja radi, piÅ¡e New York Times.

Na kraju, da je Trojka stvarno bila realna, trebala je reagirati nakon dvije godine kad je vidjela da traži nemoguće. MMF nema niti jedan povijesni primjer sliÄan grÄkom u kojem je s namjerom da se otplati kredit putem Å¡tednje država proÅ¡la bez golemog duga i inflacije.

EU izgubila kredibilitet

Sad je kad Cipras pobijedio, europskim dužnosnicima će biti savjetovano da preskoÄe lekcije tražeći od njega odgovornost i provedbu sporazuma. ÄŒinjenica je da su oni izgubili svoj kredibilitet, program koji su nametnuli GrÄkoj nikad nije imao smisla i nije bilo Å¡anse da uspije.

Najveći problem sa Syrizom može biti da ona nije dovoljno radikalna. OsloboÄ‘enje duga i smanjenje Å¡tednje možda neće biti dovoljni za oporavak. Nejasno je Å¡to grÄka Vlada uopće može napraviti osim da napusti euro, Å¡to graÄ‘ani joÅ¡ nisu spremni.

AmeriÄki kolumnist zakljuÄuje da je Cipras tražeći promjenu puno realistiÄniji od dužnosnika koji žele nastavak agonije. Ostatak Europe mora Ciprasu dati Å¡ansu da zavrÅ¡i noćnu moru svoje države.

Zapadni mediji ocijenili su veÄeras u prvim reagiranjima da će pobjeda ljeviÄarske stranke Syriza u GrÄkoj uzdrmati Europu do korijena, ali potresti i globalna tržiÅ¡ta

Pobjeda Syriza predstavlja odluku naroda odbaciti stroge mjere štednje, koju treba poštivati, navodi britanski The Guardian i ocjenjuje da će ta pobjeda uzdrmati do korijena Europu.

PodsjetivÅ¡i da su Grci Å¡est godina prosvjedovali protiv krute discipline eurozone, londonski dnevnik istiÄe da su graÄ‘ani, posebno srednja klasa, konaÄno izgubili strpljenje i odbacili politiku strogih mjera Å¡tednje vlade premijera Antonisa Samarasa i opredijelili se za ljevicu.

“Posljedica toga jest da proÅ¡lost viÅ¡e ne može služiti kao pokazatelj budućnosti, bar ne u GrÄkoj, a možda ni u drugim dijelovima Europe”, piÅ¡e u uvodniku.

Budući premijer Aleksis Cipras, Äelnik Syrize, dobio je mandat provesti ogromne promjene i ublaži dosadaÅ¡nje mjere.

“Pitanje i za GrÄku i za Europu jeste Å¡to će se sada dogoditi. Nitko joÅ¡ nema odgovor na to “, piÅ¡e u tekstu.

Prema The Guardian, glavno pitanje biti će da li nova vlada u Ateni i meÄ‘unarodni vjerovnici mogu naći zajedniÄki interes za postizanje dogovora koji će zadovoljiti i Grke i ostatak eurozone, posebno NjemaÄku, a da pri tom ne izazove efekt domina diljem zone eura ako i druge zemlje potraže sliÄna rjeÅ¡enja.

Takav ishod najviÅ¡e će ovisiti od NjemaÄke, koja se i dalje pretvara da eurozona može uspjeti jedino ako nastavi s fiskalnom ispravnošću, koja je zapravo i izazvala politiÄki potres u GrÄkoj, ocjenjuje list.

Za njemaÄku kancelarku Angelu Merkel to neće biti nimalo lako, ali ako u GrÄkoj i ostatku eurozone ne doÄ‘e do porasta potroÅ¡nje, cijela Europa mogla bi se suÄeliti s ovakvim ili joÅ¡ gorim izazovima, upozorava The Guardian.

“Novi poÄetak nije potreban samo GrÄkoj, već cijeloj zoni eura. Vrijeme je da sjever poÄne sluÅ¡ati poruke koje stižu s juga”, zakljuÄuje dnevnik u uvodniku.

I zapadne agencije ukazuju na to da je pobjeda Syrize zabrinula meÄ‘unarodne kreditore poÅ¡to bi mogla oznaÄiti preokret u Europi, gdje populistiÄke stranke i u nekim drugim zemljama najavljuju kampanje protiv mjera Å¡tednje, kao i dovesti u pitanje opstanak GrÄke u zoni eura.

Reuters navodi da će Cipras biti prvi premijer neke Älanice eurozone koji se otvoreno protivi uvjetima koje su EU i MMF nametih tijekom ekonomske krize.

“Njegova oÄekivana pobjeda povećava izglede i za skori ulazak u klinÄ s vladom njemaÄke kancelarke Angele Merkel, a mogla bi dovesti u pitanje i distribuciju naredne tranÅ¡e viÅ¡e od sedam milijardi eura meÄ‘unarodne pomoći GrÄkoj”, ocjenjuje britanska agencija.

Slogan Cipras kampanje “Nada se vraća!” OÄito je privukao biraÄe, iznurene od mjera Å¡tednje poslije Å¡est godina krize koja je rezultirala porastom stope nezaposlenosti na 25 posto i straha milijuna Grka od siromaÅ¡tva.

Associated Press (AP) ocjenjuje da bi pobjeda Syrize mogla izazvati potrese na globalnim tržiÅ¡tima i dovesti u pitanje ostanak GrÄke u eurozoni. Cipras je, kako podsjeća ameriÄka agencija, obećao pregovore o uvjetima pomoći GrÄkoj i najavio da će tražiti otpis velikog dijela duga od 240 milijardi eura.

On je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, ukljuÄujući smanjenje mirovina i minimalnih plaća, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuÅ¡tanja u javnom sektoru.

Ukoliko nova vlada u Ateni ne naÄ‘e rjeÅ¡enje u dogovoru s kreditorima, GrÄka bi mogla suoÄiti s bankrotom, ocjenjuje AP.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda*

 

 
 
(vestinet,index,youtube.com/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=19838"] PRETHODNI ÄŒLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,