Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Bizarne teorije o nastanku piramida (koje ne uključuju izvanzemaljce)

Bizarne teorije o nastanku piramida (koje ne uključuju izvanzemaljce)

piramide_egipatKako su drevni Egipćani sagradili piramide, zagonetka je koja desetljećima zaokuplja znanstvenike

Stari Egipćani sagradili su ih da bi zaradili strahopoštovanje naroda, no pritom nisu ni slutili da će u dalekoj budućnosti njihove piramide inspirirati stotine tisuća teorija o tome kako su i zašto nastale

Neke od tih teorija nemaju nikakvog smisla, neke imaju i vrlo su ozbiljne, a neke su, ako ništa drugo, zabavne. No, većina “novijih” teorija o nastanku i ulozi piramida nikako ne može odoljeti tome da barem malo ne spomene izvanzemaljce. Evo nekih od njih kojima je to uspjelo. 

Svrha gradnje piramida je bila “skladištenje žitarica”

Faraoni su, kako opisuju mnogi povjesničari, vrlo ozbiljno shvaćali proročanstvo o “sedam debelih i sedam mršavih krava” odnosno o tome da nakon plodnog razdoblja dolazi razdoblje suše. Da bi svoj narod spasili od gladi, egipatski su vladari pažljivo raspolagali svojim dobrima, pa su skladištili velike količine žitarica da bi se osigurali za razdoblja suše.

Prema ovoj teoriji, kada su prostori predviđeni za skladištenje postali nedovoljni, na scenu su stupile piramide. Ova je teorija popularizirana u knjizi “Zapisi Johna Mandevillea”, koja je bila hit u 14. stoljeću, a u kojoj, između ostaloga, autor navodi:

“Pričat ću vam o nečemu što sam vidio kraj Nila. To su ogromne hale za skladištenje žitarica, sagrađene od velikih kamenih blokova. Dvije su uistinu ogromne, a ostale su nešto manje. Svaka ima mali ulaz sa strane, a unutrašnjost je prepuna zmija. Kruže priče da su to grobnice vladara, ali to nije istina. Da jesu, ne bi bile prazne i ne bi bile toliko velike”.

Veliku piramidu sagradio je Noa

Britanac John Taylor 1859. godine izdao je knjigu “Velika piramida: Zašto je sagrađena i tko ju je sagradio” u kojoj je iznio rezultate svojih istraživanja. Bio je zadivljen načinom gradnje piramide i zaključio je da je jedini čovjek dorastao tom zadatku bio – Noa. Njegova teorija nije naišla na odobravanje kolega znanstvenika.

Sotona je naredio gradnju Velike piramide

Vođa ranih Jehovinih svjedoka, Joseph T. Rutherford zvan “Sudac”, odlučno je tvrdio da je Velika piramida djelo samog Sotone.

“Očito je da piramida u Gizi nije djelo našeg Boga, već su je sagradili, ne samo nju nego i sve ostale, egipatski vladari po naredbi Sotone. Sotona je, prilikom gradnje, u kamene blokove sakrio svoje znanje da bi tako vladao ljudima. Vrijeme je da od Boga zatražimo oprost što smo toliko vremena posvetili istraživanju tih Vražjih građevina”, zaključio je Sudac.

Piramide su izvorno bile brda

Jedna teorija iz 1884. godine, objavljena u časopisu Fort Wayne Journal-Gazette, navodi da su piramide zapravo nastale na brdima.

“Piramide su zapravo izolirane prirodne uzvisine koje su izrezane tako da izgledaju kako izgledaju. To su ništa drugo nego kamenolomi koji su posebno obrađeni da bi izgledali kao spomenici”, stoji, između ostaloga, u članku.

Piramide su sagrađene pomoću levitacije

Levitacija se često spominjala u kontekstu piramida i zajednička je mnogim teorijama. Fizičar Edgar Cayce tvrdio je da su ljudi koji su gradili piramide posjedovali snažne mentalne moći, između ostaloga i moć levitacije koja im je pomogla u gradnji piramida.

Ovu je temu istraživao i Andrew Collins, autor knjige “Bogovi Edena: Izgubljeno nasljeđe Egipta i geneza civilizacija” koji je u jednom odlomku naveo i priču iz usmene predaje koja opisuje “magične komade papirusa koji su postavljani između kamenih blokova i koji su prenosili sposobnost lebdenja”. Collins, pak, zaključuje da su stari Egipćani pomicali kamenje pomoću “zvučnih vibracija”.

Piramide se poklapaju s položajem sazviježđa Oriona

Mnoge se teorije oslanjaju na činjenicu da se položaj piramida poklapa s položajem zvijezda. To poklapanje znanstvenici objašnjavaju vjerovanjem starih Egipćana da će tako duh njihovih mrtvih vladara lakše pronaći put prema nebu.

No, Robert Bauval u svojoj knjizi “Tajne Oriona” ide korak dalje od vjerovanja pa tvrdi da je korelacija između lokacija triju najvećih piramida i triju zvijezda pojasa Oriona jasna, no da bi ovo podudaranje bilo moguće piramide su trebale biti sagrađene prije 12.000 godina. 

Njegova je teorija postala veoma popularna, iako su je neki poznati astronomi opovrgavali.

“Bauvalova teorija ne poklapa se s novijim mjerenjima. Po njemu, Mliječni put se poklapao s tokom Nila. Ali moramo imati na umu da je riječni tok varirao, i nikako ne možemo sa sigurnošću utvrditi kako je Nil tekao u vrijeme gradnje piramida”, navodi Anthony Fairall, profesor astronomije u Cape Townu.

Mnoge teorije, pa i one suvremene, često navode i posebnu moć koju piramide imaju. Između ostaloga, neke od njih tvrde da piramide imaju moć iscjeljenja i regeneracije, što se vjerojatno povezuje s činjenicom da su mumije pronađene u piramidama izuzetno dobro očuvane.

Ova je tvrdnja bila posebno popularna 70-tih godina i mnogi su je znanstvenici istraživali. Iako nije znanstveno dokazano da piramide zaista imaju iscjeliteljske moći, sigurno je to da je njihov oblik po mnogočemu poseban i da se temelji na preciznim znanstvenim mjerenjima, a posebno na matematičkim zakonima i astronomiji.
 

 
(index, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , ,