Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ŽIVOTINJE ŠPIJUNI: Nova paranoja ili realnost?

ŽIVOTINJE ŠPIJUNI: Nova paranoja ili realnost?

životinje ŠPIJUNIOtkako je kontraobavještajnom diverzijom Edward Snowdena svijet dobio potvrdu da SAD ima ambiciju i mogućnosti nadgledati što misli, radi, voli i mrzi svaki stanovnik planeta, paranoidni strah – odavno sastavni dio modernih civilizacija – dobio je novu platformu za svoj rast

I u najizoliranijim zabitima planeta vjerojatno je opće mjesto postala misao da računala, telefoni, sateliti, nanotehnološki proizvedene ‘bube’ i kamere – o ljudima da se i ne govori – mogu biti špijuni. Podosta ljudi rastalo se s razumom od misli da svi i sve može biti u službi kontrole koju nad njima provodi neki otuđeni, totalitarni režim, korporacija ili kakav hibrid navedenog. S razvojem tehnologije među dežurne sumnjivce polako dospijevaju i – životinje.

U danima u kojima je odbjegli CIA-in zaposlenik Snowden otkrivao kako su zapadni obavještajci, između ostalog, prisluškivali strane delegacije na londonskom sastanku G20, tiražnim britanskim tabloidima prolunjala je i teorija da bi mačka Freya, kućna ljubimica britanskog ministra financija Georgea Osbornea, mogla biti – kineski špijun. Zašto baš kineski, a ne ruski, turski ili mongolski – nije naznačeno.

Mačka je pobjegla iz doma Osbourneovih 2009. godine, dok njegova stranka još nije bila na vlasti. Nađena je tek poslije dvije godine uličnih lutanja zahvaljujući mikročipu s podacima o vlasniku, nakon čega je postala nešto poput uredske mačke u britanskoj vladi.

Izvori Daily Maila ‘iz vlade’ tvrde da Freya ima pristup nekim vrlo tajnim uredima, pa se odmah zakotrljala još jedna, no ovog puta banalna i polušaljiva – prava tabloidna teorija po kojoj se Freya možda nije izgubila, nego je ukradena. I po kojoj bi, osim mikročipa, u svome tijelu mogla kriti i neke druge sofisticirane uređaje.

Možda su takve izmišljotine puštene da bi se kod manje zahtjevne publike koliko-toliko trivijaliziralo ozbiljno pitanje upletenosti britanskih obavještajnih službi u špijunske skandale neslućenih razmjera. Jer takvi baš ovih dana frcaju u javnost poput metaka iz zapaljenog skladišta eksploziva.

No u cijeloj konstrukciji o Freyi primjetna je i značajna doza paranoidnosti koju se pušta u javnost. Kada to čine neki, medijskim manipulacijama manje vični režimi, onda to obično izaziva podsmjeh. U islamskim zemljama, recimo, u zadnje vrijeme gotovo se uobičajilo sumnjičiti omraženi Izrael za ‘životinjske sabotaže’.

ruski-antitenkovski-pas-drugi-svjetski-rat

Navest ćemo par primjerta korištenja životinja u špijunske i terorističke svrhe.

AKUSTIČNA MAČKA -  navodno je za ovaj projekt potrošeno 20 miliona dolara od strane CIA-e u doba Hladnog rata. Mačku su opremili sa opremom za priskuškivanje, da bi špijunirali Ruse. Na mačkama je rađeno puno operacija, poput ugrađivanja antene u macim rep. I onda je jadnu macu, tijekom prve misije, nakon potrošenih 20 miliona dolara, u ruskom kampu u Washingtonu, pregazio taksi.

PČELE KOJE MOGU NANJUŠITI BOMBE – postoji dokaz i istraživanje da pčele mogu nanjušiti C-4 eksploziv, dinamit, TNT,…itd.

GERBILI (GLODAVCI) – su korišteni jer imaju sposobnost da namiriše povišenje adrenalina preko znoja, npr. kod osoba koje su malo nervozne na aerodromu.To su uvelike koristili Izraelci na svojem aerodromu u Tel Avivu. Problem je nastao, jer gerbili nisu mogli razlikovati povišenje adrenalina i znojenja koj običnih osoba koji se boje letenja, i terorista.

DELFINI – delfini dan danas patroliraju i špijuniraju u moru kraj obale blizu Washingtona, 24 sata dnevno.

MORSKI LAVOVI – su obučavani da stave lisice na noge podvodnog špijuna, uljeza.

ANTITENKOVSKI PSI – oni su uništavali njemačke tenkove u 2. Svjetskom ratu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(tportal.hr, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,