Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA » Kaspersky Otkrio Međunarodnu Zavjeru “CRVENI OKTOBAR”

Kaspersky Otkrio Međunarodnu Zavjeru “CRVENI OKTOBAR”

crveni-oktobar-Kaspersky

Tvrtka Kaspersky Lab “otkrila” je operaciju Crveni Oktobar, kampanju napredne cyber špijunaže koja je za cilj imala diplomatske i vladine institucije diljem svijeta. Napadači su razvili jedinstven, veoma prilagodljiv štetni software za krađu podataka i geopolitičkih informacija iz računalnih sustava, mobilnih telefona i mrežne opreme poduzeća.

Ova kampanja je prije svega bila usmjerena ka zemljama u istočnoj Europi, bivšim SSSR republikama i zemljama u središnjoj Aziji, iako je žrtve moguće pronaći svuda, obuhvaćajući zapadnu Europu i Sjevernu Ameriku.

Glavni cilj napadača bio je prikupljanje osjetljivih dokumenata iz ugroženih organizacija, među kojima i geopolitičkih informacija, povjerljivih podataka za pristup tajnim računalnim sustavima, kao i podatke iz osobnih mobilnih uređaja i mrežne opreme.

U listopadu 2012. tim stručnjaka tvrtke Kaspersky Lab pokrenuo je istragu nakon niza napada na računalne mreže koji su za cilj imali međunarodne diplomatske agencije. Mreža velike cyber špijunaže otkrivena je i analizirana tijekom istrage. Prema analitičkom izvješću tvrtke Kaspersky Lab, operacija “Crveni listopad” (Red October), skraćeno “Rocra”, još uvijek je aktivna od siječnja 2013, i traje čak od 2007. godine.

Napredna mreža kampanje “Crveni listopad”: Napadači su bili aktivni još od 2007. godine i pored istraživačkih institucija, energetskih i nuklearnih kompanija, i ciljeva u trgovini i avio-industriji, bili su usmjereni ka diplomatskim i vladinim agencijama iz različitih zemalja diljem svijeta.

Napadači operacije “Crveni listopad” osmislili su vlastiti štetni softver, poznat kao “Rocra”, koji ima svoju jedinstvenu modularnu arhitekturu sastavljenu od štetnih ekstenzija, modula za krađu informacija i špijunskih Trojanaca.

red-october-KasperskyNapadači su često koristili informacije ukradene iz zaraženih mreža kako bi ušli u nove sustave. Primjerice, ukradeni povjerljivi podaci skupljeni su u listu i korišteni kada su napadači morali pogoditi lozinke ili fraze za pristup drugim sustavima.

Da bi kontrolirali mrežu zaraženih računala, napadači su stvorili više od 60 domenskih imena i nekoliko lokacija za hosting servere u različitim zemljama, većinom u Njemačkoj i Rusiji. Analiza zapovjedne i kontrolne (C2) infrastrukture operacije Rocra, koju je obavila tvrtka Kaspersky Lab, pokazuje da je lanac poslužitelja zapravo radio kao posrednik u cilju skrivanja lokacije glavnog kontrolnog poslužitelja.

Podaci ukradene iz zaraženih sustava obuhvaćaju dokumente sa ekstenzijama: txt, csv, eml, doc, VSD, sxw, odt, docx, rtf, pdf, mdb, xls, wab, rst, xps, iau, cif, key, crt, cer, hse, pgp, gpg, xia, xiu, xis, Xio, xig, acidcsa, acidsca, aciddsk, acidpvr, acidppr, acidssa. Konkretno, ekstenzija “acid *” izgleda da se odnosi na tajni softver “Acid Cryptofiler”, korišten od strane više subjekata, od Europske unije do NATO-a.

red-october-Kaspersky-1Širenje virusa

Kako bi zarazili sustave, napadači su slali ciljanim žrtvama fishing email koji je sadržao prilagođeni program s virusom Trojan. Da bi instalirao štetni softver i zarazio sustav, štetni email je sadržao izvršne kodove namještene zbog sigurnosnih propusta unutar paketa Microsoft Office i Microsoft Excel.

Izvršni kodovi iz dokumenata korištenih u imejlovima za fišing stvorili su drugi napadači i bili su upotrebljavani tijekom drugih cyber napada, obuhvaćajući tibetanske aktiviste, kao i vojne i energetske sektore u Aziji. Jedino što su napadači promijenili u dokumentu koji je koristio štetni softver Rocra bila je ugrađena izvršna datoteka, koju su napadači zamijenili vlastitim kodom.

Naime, jedna od naredbi u programu s virusom Trojan mijenjala je zadanu sistemsku kodnu stranu zapovjedne sesije u 1251, što je potrebno prilikom korištenja latiničnih fontova.

Ciljane žrtve i organizacije

Stručnjaci tvrtke Kaspersky Lab koriste dve metode analize meta. Prije svega, koristili su statistiku za otkrivanje iz paketa Kaspersky Security Network (KSN), sigurnosnog servisa zasnovanog na cloudu, koji koriste proizvodi tvrtke Kaspersky Lab za prijavu telemetrije i pruže naprednu zaštitu od prijetnji u obliku crne liste i heurističkih pravila.

KSN je još u 2011. otkrivao izvršni kod korišten u štetnom softveru, što je omogućilo stručnjacima tvrtke Kaspersky Lab potražiti slična otkrića u vezi s operacijom Rocra. Druga metoda koji koristi istraživački tim tvrtke Kaspersky Lab jeste stvaranje “sinkhole” servera kako bi mogli pratiti povezivanje zaraženih strojeva sa C2 poslužiteljima štetnog softvera Rocra.

Podaci dobiveni tijekom analize uz pomoć obje metode osigurali su dva neovisna načina povezivanja i potvrđivanja njihovih saznanja.

red-october-Kaspersky-3KSN statistika: Prema podacima dobivenim iz KSN statistike, otkriveno je nekoliko stotina jedinstvenih inficiranih sustava, s naglaskom na više veleposlanstava, vladinih mreža i organizacija, znanstvenih instituta i konzulata. Prema podacima KSN, većina otkrivenih infekcija se nalazila prije svega u istočnoj Europi, ali su druge infekcije oktrivene u Sjevernoj Americi i zemljama zapadne Europe, kao što su Švicarska i Luksemburg.

Sinkhole statistika: Sinkhole analiza tvrtke Kaspersky Lab provođena je od 2. studenog 2012. do 10. siječnja 2013. Tijekom ovog razdoblja više od 55.000 konekcija sa 250 zaraženih IP adresa registrirano je u 39 zemalja. Većina zaraženih IP konekcija bila je iz Švicarske, slijede Kazahstan i Grčka.

Štetni softver Rocra: jedinstvena arhitektura i funkcionalnost

Napadači su stvorili multifunkcionalnu platformu za napad koja obuhvaća nekoliko ekstenzija i štetnih datoteka namijenjenih brzom prilagođavanju konfiguracijama različitih sustava i skupljanju informacija iz zaraženih strojeva. Ovu platformu posjeduje samo softver Rocra i nije je identificirala kompanija Kaspersky Lab u prethodnim kampanjama cyber špijunaže. Njene značajne karakteristike obuhvaćaju:

Modul “oživljavanja”: Jedinstveni modul koji omogućava napadačima na “ožive” zaražene mašine. Modul je ugrađen kao priključak unutar instalacije paketa Adobe Reader i Microsoft Office i osigurava napadačima siguran način da povrate pristup ciljnom sustavu, ako je glavno tijelo štetnog softvera otkriveno i uklonjeno, ili ako je sustav zakrpan. Kada su C2 serveri ponovno uspostavljeni, napadači šalju specijalizirani dokument (PDF ili Office dokument) na uređaje žrtava putem email-a koji ce ponovo aktivirati štetni softver.

Napredni kriptografski moduli za špijuniranje: Glavni cilj modula za špijuniranje jest krađa informacija. Ovo obuhvaća fajlove iz različitih kriptografskih sustava, poput Acid Cryptofiler, za koji je poznato da ga koriste organizacije NATO, Europska unija, Europski parlament i Europska komisija od ljeta 2011. kako bi osjetljive informacije bile zaštićene.

Mobilni uređaji: Pored ciljanja tradicionalnih radnih stanica, štetni softver je sposoban za krađu podataka iz mobilnih uređaja poput smart telefona (iPhone, Nokia i Windows Mobile). Štetni softver može ukrasti podatke o konfiguraciji iz mrežne opreme poduzeća poput routera i switch-eva, kao i izbrisanih datoteka s prijenosnih diskova.

Identifikacija napadača: Na temelju registracijskih podataka s C2 poslužitelja i brojnih artefakata ostavljenih u izvršnim datotekama štetnog softvera, postoje jaki tehnički dokazi koji pokazuju da napadači dolaze s ruskog govornog područja. Pored toga, izvršni programi koje koriste napadači bili su nepoznati sve do nedavno, i nisu ih identificirali stručnjaci tvrtke Kaspersky Lab analizirajuci dosadašnje cyber špijunske napade.

Za čitanje Rocra izvješća u cijelosti, posjetite Securelist .
 
 
izvor: vestinet.rs/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=12401"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,