Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » Farmaceutskoj industriji zanimljivi samo – bogati

Farmaceutskoj industriji zanimljivi samo – bogati

lijekovi farmaceutska industrijaFarmaceutska industrija cvate i dalje i na tržište gotovo svakodnevno donosi na stotine novih lijekova – najčešće protiv bolesti koje muče stanovnike razvijenih zemalja. Bolesti siromašnih su potpuno potisnute.

Trenutno u svijetu nešto više od jedne milijarde ljudi prima nedovoljnu medicinsku pomoć. Dok bolesti poput tuberkuloze i kolere uIstraživanja se vrše samo za bolesti razvijenih zemalja zapadnim zemljama već odavno ne šire strah i trepet, one u zemljama u razvoju još uvijek znače gotovo sigurnu smrt. Posebno su djeca pogođena ovim problemom. Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje u svijetu umire oko šest milijuna djece zbog nedovoljne medicinske pomoći.

Jedan od glavnih razloga što je situacija u 2013. još uvijek toliko zastrašujuća svakako leži u visokim cijenama lijekova kao i u politici farmaceutske industrije kojom ova štiti najnovije patente na svom području. „Veliki je problem u tome što su upravo cijene novih lijekova pretjerano visoke. Farmaceutska poduzeća ne otkrivaju točne troškove svojih istraživanja, pa se samim time i cijene lijekova mogu teško kontrolirati“, kaže primjerice Christian Wagner-Ahlfs iz udruge BUKO kojoj pripada više od 120 političkih organizacija čije težište rada se prvenstveno odnosi na probleme vezane uz razvoj i zemlje u razvoju. Tako primjerice i najnovija kampanja udruge BUKO ima za cilj istražiti aktivnosti njemačke farmaceutske industrije u zemljama tzv. Trećeg svijeta.

Visoke cijene lijeko razlog su i velikoj smrtnosti djece „Problem nije samo u farmaceutskoj industriji…“

„Jeftiniji lijekovi ne bi međutim uvelike popravili situaciju u zemljama u razvoju. Mislim da bi ove zemlje trebale same učiniti više. Tamo nije samo problem u manjku jeftinijih lijekova već uopće u infrastrukturi zdravstva – od manjka liječnika, ljekarni, dijagnostičkih instrumenata…“, kaže Norbert Gerbsch, jedan od voditelja Savezne udruge farmaceutske industrije Njemačke. Prema njegovom mišljenju su ovo problemi (kao i glad i pothranjenost u zemljama u razvoju) koje bi trebali zajednički rješavati svi. „Glad i loši životni uvjeti samo još više pogoršavaju situaciju tako da bolesti probavnog trakta, upale pluća i malarija tamo padaju na plodno tlo“, zaključuje Gerbsch.

Dugoročno i skupo

Razvoj jednog lijeka od samog početka istraživanja do njegovog pojavljivanja na tržištu traje u prosjeku između deset do dvanaest godina. Koliki su troškovi koji pri tome nastaju, o tome ne postoje točni podaci. Farmaceutska industrija navodi brojke između 600 do 800 milijuna dolara.

 teblete Međutim, američka organizacija za zaštitu potrošača Public Citizen, tvrdi kako troškovi investicija, istraživanja iznose najviše u prosjeku oko 110 milijuna dolara.

Oni navode kako poduzeća koja proizvode lijekove računaju i gubitke koji nastaju jer se novac ne ulaže u već postojeće lijekove već u nove projekte. „Mora se znati i to da se farmaceutska industrija diljem svijeta financira od novca poreznika.

Troškovi za istraživanja koja se vrše na sveučilištima, pokrivaju razne subvencije“, kaže Christian Wagner-Ahlfs. On isto tako oštro kritizira činjenicu da se farmaceutska industrija u proizvodnji i istraživanju novih lijekova, zanima samo za lijekove protiv tzv. bolesti bogatih. „To znači da bolesti koje u pravilu pogađaju zemlje u razvoju, poput malarije ili tuberkuloze, već desetljećima zapravo više nisu ni bile istraživane a tako niti nove generacije lijekova za njihovo suzbijanje ili izlječenje“, kaže on.

Samim time, zemlje u razvoju će i ubuduće najvjerojatnije za farmaceutsku industriju ostati nezanimljive i neatraktivne. K tome treba pridodati i to da primjerice zemlje poput Indije i Brazila, postaju sve privlačnije. “Porast standarda i bogatstva u ovim zemljama, sa sobom donose i tzv. bolesti civilizacije kao što su dijabetes, bolesti srca, visokog tlaka, pluća i jetre. A s obzirom na veličinu ovih zemalja i brojnost stanovništva, nije teško razumjeti interes farmaceutske industrije u ovim zemljama”, završava Norbert Gerbsch.
 
(dw.de)

Filed under: Novi Svjetski Poredak, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,