Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Švedska izbacuje drevnu i srednjovjekovnu povijest iz školskog kurikuluma u korist LGBT, transrodnosti i postmodernizma u društvu

Švedska izbacuje drevnu i srednjovjekovnu povijest iz školskog kurikuluma u korist LGBT, transrodnosti i postmodernizma u društvu

svedska-razredŠvedske državne škole mogle bi izbaciti drevnu i srednjovjekovnu povijest iz kurikuluma kako bi napravile mjesta za postmodernizam i “demokratske vrijednosti”, prema kontroverznom novom prijedlogu koji je naljutio mnoge Šveđane

Povijest „drevnih civilizacija, od prapovijesti do oko 1700. godine“ izostala je u predloženom novom nastavnom programu za švedske državne škole u korist usredotočenosti na modernu povijest i društvene znanosti, rekla je Anna Westerholm, voditeljica odjela za nastavni program Švedske nacionalne agencije za obrazovanje za portal Svenska Dagbladet u četvrtak.

“Rasporedi zbijenih sati ne ostavljaju mjesta za to, zato izbacujemo te predmete”, rekla je.

Povijest je već de-prioretizirana kroz „opsežno brisanje”, prema portalu SVD i formativna razdoblja poput Rimskog carstva i vikinškog doba sada će biti uklonjeni zajedno u korist temama kao što su imigracija, okoliš i klima, izazivanje normi, “Kritička teorija”, demokratske vrijednosti i “rodne uloge”.

Naglasak će biti na “postmodernističkom pogledu” na društvo, a ne na klasičnu filozofsku tradiciju, izvještava SvD, a sati povijesti će se fokusirati na zapadnjački kolonijalizam, nacionalizam i trgovinu robljem.

Westerholm je zaključila da pokušaj ubacivanja previše programa povijesti u školski kurikulum često prisiljava nastavnike da prekinu nastavu prije nego što su uopće uspjeli preći u Drugi svjetski rat – što znači da učenici propuštaju saznati nešto i o poslijeratnom razdoblju.

Pored toga, nastavnici i učenici žalili su se da su kriteriji za ocjenjivanje “komplicirano protumačeni” i “dugi i složeni.”

“Boli i nas promjena programa iz povijesti”, suosjećala je Westerholm, inzistirajući da je agencija napravila prilično temeljit pregled načina na koji se sadržaj i sati podudaraju” i otkrila da uklanjanje drevne i srednjovjekovne povijesti “najmanje boli.”

Ideja je potaknula profesore i obrazovne stručnjake na akciju. Profesor povijesti Dick Harrison, obraćajući se Aftonbladetu, ideju je nazvao “bizarnom i zbunjujućom”, dok je kritičarka književnosti Dagens Nyheter Maria Schottenius ovu ideju nazvala “ludom” i upozorila da će to uskratiti učenicima povezanosti s njihovom baštinom.

“Ako ne znate drevnu povijest, ne možete ni poštovati budućnost” – rekla je za SvD znanstvenica društvenih znanosti i drevne kulture Jenny Wallensten sa Švedskog instituta u Ateni, nazivajući novi prijedlog “apsurdnim.”

“Brisanje antike iz nastave povijesti? Jako loše”, tvitnuo je bivši ministar obrazovanja Jan Bjorklund dodajući da je “isti prijedlog došao i kad sam bio ministar, ali sam ga zaustavio.”


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,