Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! » Kurkuma: Ovaj drevni super začin može ponuditi neusporediva ljekovita svojstva

Kurkuma: Ovaj drevni super začin može ponuditi neusporediva ljekovita svojstva

kurkuma-zdjelicaMnogi smatraju da je kurkuma (Curcuma longa) najmoćnija biljka na planeti

Drugi čak mogu tvrditi da bi ona mogla biti najučinkovitiji dodatak prehrani u povijesti.

Takve tvrdnje nisu neutemeljene. Ovaj drevni super začin koristi se u Indiji tisućama godina ne samo zbog egzotičnog ukusa, već i zbog ljekovitih svojstava.

Godine istraživanja provedene su u istraživanju nevjerojatnih zdravstvenih koristi ove biljke, što je kurkumu učinilo jednom od najproučavanijih biljaka botaničara u modernoj znanosti.

Ove zdravstvene beneficije iznova i iznova su potpomognute znanstvenim dokazima, posebno onih koji su vezani za jedan od njegovih najpoznatijih ljekovitih spojeva – kurkumina.

Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume, a posjeduje snažna antioksidativna svojstva koja se bore protiv oksidativnog stresa i promiču opće zdravlje. Ovaj prirodni spoj odgovoran je za mnoge snažne zdravstvene prednosti kurkume.

Zdravstvene prednosti konzumiranja kurkume

Kurkuma se često dodaje curryju i drugim začinima, ali ona je puno više od običnog začina.

Mnogi ljudi često uzimaju kurkumu zbog različitih svojstava koja djeluju na zdravlje. Ako još niste isprobali kurkumu, evo nekoliko dobrih razloga zašto biste trebali početi uključivati ovu moćnu biljku u svoju prehranu:

Kurkuma je prepuna neophodnih vitamina, minerala i još puno toga. Kada je riječ o prehrambenom sadržaju, kurkuma je izvrstan izvor esencijalnih hranjivih sastojaka i minerala, poput željeza, cinka, kalcija, kalija, mangana, fosfora, kurkuminoida i vitamina B1, B2, B3 i C.

Kurkuma održava zdravu i blistavu kožu. Kurkuma se često može naći kao sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima. Može pružiti mnoštvo korisnih hranjivih sastojaka koji potiču održavanje zdrave i blistave kože. Možete isprobati kurkuminu masku za lice da biste dobili prirodni sjaj vaše kože.

Kurkuma održava zdrave kosti i zglobove. Prema nedavnim istraživanjima, kurkuma bogata kurkuminoidima može održati zdrave kosti i zglobove.

Kurkuma može podržati vaše razumne ciljeve mršavljenja ako ih prati zdrava prehrana i tjelovježba. Kurkuma održava zdrav probavni sustav i metabolizam.
Kada ju kombinirate sa zdravim načinom života i dodate ju u vašu prehranu može vam pomoći da postignete svoje ciljeve u svezi sa dobivanjem zdrave tjelesne težine.

Kurkuma održava zdravu razinu kolesterola koji je već u normalnim granicama. Redovito možete uzimati čaj od kurkume ili od njezinih dodataka koji će vam pomoći da održavate zdravu razinu kolesterola u tijelu koja je već u normalnom rasponu.

Kurkuma podržava prirodno uklanjanje toksičnih elemenata iz tijela. Kurkuma je prirodni detoksikator i može podržati prirodnu sposobnost vašeg tijela da očisti toksine.

Kurkuma može podići raspoloženje i smanjiti razdražljivost. Kada jedete vašu omiljenu hranu, to vas može učiniti puno pozitivnijim, ali kurkuma može učiniti i korak dalje. Istraživanja su pokazala da kurkumin može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti razdražljivost. Ovaj aktivni sastojak također vam može pomoći da se opustite, smirite svoje emocije, umirite napetost i ublažite nemir.

Što se tiče crnog papra, 5% papra čini aktivni fenolni spoj piperin. Možda ne zvuči mnogo, ali ako kurkumi dodate prstohvat crnog papra, on može značajno povećati bioraspoloživost kurkumina.

Piperin ima dvostruko djelovanje na kurkumin. Prvo, kurkumin olakšava prolazak kroz crijevne zidove i u krvotok. Istodobno, pomaže usporiti razgradnju kurkumina u jetri, uvelike poboljšavajući i zadržavajući svoju ukupnu moć kurkumina kada dođe u vaš vaš krvotok. Možete iskoristiti potencijal ove kombinacije.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,