Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » Koja je vaša arterijska dob? Snizite krvni tlak prirodnim putem da biste produžili život

Koja je vaša arterijska dob? Snizite krvni tlak prirodnim putem da biste produžili život

zila-krvVaše arterije počinju stariti od dana kada ste se rodili, ali to ne znači da su stare koliko i vaša stvarna životna dob

Vaš životni stil i prehrana utječu na starenje arterija.

Kad vam arterije ostare, na stijenkama arterija se formira plak. To smanjuje fleksibilnost arterija, uzrokujući da se one ukoče i povećava pritisak unutar arterija. Oni opterećuju srce i mogu dovesti do zatajenja srca ako se ne liječi.

Kako se nakuplja plak, smanjuje se i protok krvi. Ako djelić plaka počne plutati, kretat će se nizvodno i na kraju će zapeti u najmanjoj krvnoj žili. To može blokirati dotok krvi u organ koji opskrbljuje, što će dovesti do srčanog udara kada uđe u srce ili moždanog udara kada dođe u mozak.

Starenje arterija uzrokuje visoki krvni tlak

Upala, oksidativni stres i imunološka disfunkcija također uzrokuju starenje arterija. Sva ova tri mehanizma utječu na sposobnost arterija da stvaraju dušikov oksid, što je važno za održavanje normalnih, zdravih arterija.

Dušikov oksid također igra ulogu u održavanju normalnog krvnog tlaka. Stoga, kad ima malo dušikovog oksida oskudno, povećava se krvni tlak.Nakon toga visoki krvni tlak oštećuje unutrašnje stijenke arterija. Kao rezultat toga, proizvodnja dušikovog oksida smanjuje se i arterije se ne mogu proširiti kako bi trebale.

Snižavanje krvnog tlaka

Dovoljne razine dušikovog oksida pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka. Da biste povećali proizvodnju dušikovog oksida u tijelu, najbolje je jesti povrće poput brokule, kupusa, celera, salate i špinata.

Jedenje ovog povrća povećava prehrambene nitrate i omogućuje tijelu da stvara više dušičnog oksida. Studija objavljena u časopisu Hypertension otkrila je da ovo povrće ima učinak snižavanja krvnog tlaka.

Čuvanje usta čistima, (ali ne previše čistima) također može sniziti krvni tlak.

Bakterije iz usta kemijski mijenjaju nitrate u nitrite, koji se na kraju pretvaraju u dušikov oksid. Umjereno čišćenje usta – u kojima se korisne bakterije ne uklanjaju – može poboljšati proizvodnju dušičnog oksida i zauzvrat sniziti krvni tlak.

U studiji objavljenoj u časopisu Free Radical Biology and Medicine, istraživači su otkrili da su sudionici koji su koristili jako sredstvo za ispiranje usta doživjeli porast krvnog tlaka za 26 milimetara žive (mmHg).

Vježbanje barem 30 minuta svaki dan jedan je od najboljih načina za sniženje visokog krvnog tlaka. Ono čini vaše srce snažnijim i učinkovitijim u pumpanju krvi, što smanjuje krvni tlak u arterijama.

Drugi način za snižavanje visokog krvnog tlaka je smanjivanje unosa soli. Unos soli povezan je s visokom razinom krvnog tlaka. Istraživanje sugerira da smanjenje potrošnje soli za 10 ili 20 posto može napraviti razliku.

Dodavanje probiotika u vašu prehranu može poboljšati vaš krvni tlak.

Probiotici su korisne bakterije koje se nalaze u jogurtu i drugim fermentiranim namirnicama poput kimčija i kefira. Pregledom istraživanja iz 2014. godine utvrđeno je da su oni koji su konzumirali probiotike imali umjereno sniženje razine krvnog tlaka.

Važno je i pronaći način za opuštanje. Previše stresa može vam povisiti krvni tlak, i kratkoročno i dugoročno. Radite nešto u čemu uživate. To bi mogla biti joga, meditacija ili provoditi vrijeme sa svojim ljubimcima.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,