Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » PARADOKS: U bogatim zemljama najviÅ¡e se umire od raka, a ne u siromaÅ¡nim

PARADOKS: U bogatim zemljama najviše se umire od raka, a ne u siromašnim

lijecnik-operacijaSrÄane bolesti viÅ¡e nisu vodeći uzrok smrti u bogatim zemljama, sada je to karcinom koji bi mogao postati najveći svjetski ubojica u samo nekoliko desetljeća ako se nastave sadaÅ¡nji trendovi, upozorili su znanstvenici

Objavljujući otkrića dviju velikih studija u medicinskom Äasopisu The Lancet, znanstvenici su izjavili da su iznijeli dokaze nove globalne “epidemioloÅ¡ke tranzicije” izmeÄ‘u razliÄitih vrsta kroniÄnih bolesti.

Dok kardiovaskularne bolesti ostaju, zasad, vodeći uzrok mortaliteta diljem svijeta meÄ‘u ljudima u srednjim godinama, i na njih otpada 40 posto svih smrti, to viÅ¡e nije sluÄaj u zemljama s visokih prihodima gdje rak sada ubija dvostruko viÅ¡e ljudi od srÄanih bolesti, pokazali su rezultati studija.

“NaÅ¡ rad otkrio je da je rak bio drugi najÄešći uzrok smrti u svijetu 2017. i da je na njega otpalo 26 posto svih smrti. No dok stopa srÄanih bolesti nastavlja padati, karcinom bi mogao postati vodeći uzrok smrti diljem svijeta u samo nekoliko desetljeća”, rekao je Gilles Dagenais, profesor sa SveuÄiliÅ¡ta Laval u Quebecu u Kanadi, koji je bio jedan od voditelja tog rada.

NajÄešći uzroci smrti su visoki krvni tlak, loÅ¡a prehrana i puÅ¡enje

Od oko 55 milijuna umrlih u svijetu 2017. godine, rekli su znanstvenici, oko 17,7 milijuna umrlo je od kardiovaskularnih bolesti.

U pozadini otprilike 70 posto tih bolesti su visoki krvni tlak, visoki kolesterol, loÅ¡a prehrana i puÅ¡enje – Äimbenici na koje se može utjecati. U zemljama s visokim dohotkom lijeÄenje visokog kolesterola i tlaka lijekovima pomoglo je u smanjenju stopa oboljelih od srÄanih bolesti u posljednjih nekoliko desetljeća.

Dagenaisov tim rekao je da njihova otkrića sugeriraju da bi uzrok veće stope smrti od srÄanih bolesti u siromaÅ¡nijim zemljama mogla biti slabija kvaliteta zdravstvene skrbi.

Istraživanje je pokazalo da su stope prve hospitalizacije i koriÅ¡tenja lijekova za srÄane bolesti puno niže u siromaÅ¡nijim zemljama i onim sa srednjim dohotkom nego u bogatim državama. Ovo istraživanje dio je urbane i ruralne epidemioloÅ¡ke (PURE) studije, objavljene u Lancetu i predstavljene na ESC kongresu u Parizu.

Među analiziranim zemljama bile su Argentina, Bangladeš, Brazil, Čile, Filipini, Indija, Iran, JAR, Kanada, Kina, Kolumbija, Malezija, Pakistan, Poljska, Saudijska Arabija, Švedska, Tanzanija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Zimbabve.


(index.hr)

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,