Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » ZAŠTO FARMACEUTI OVO SKRIVAJU OD VAS: Magnezij djeluje bolje od lijekova za liječenje depresije

ZAŠTO FARMACEUTI OVO SKRIVAJU OD VAS: Magnezij djeluje bolje od lijekova za liječenje depresije

mg-lijekŽivjeti s depresijom toliko je izazovno da mnoge ljude privlači ideja “brzog izliječenja” u obliku antidepresiva

Iako je njihova učinkovitost u najboljem slučaju upitna, postoje još dva velika razloga zbog kojih se mnogi pacijenti odlučuju da ih ne uzimaju: skupi su i imaju niz opasnih nuspojava.

Međutim, studije sve više ukazuju na vrijednu prirodnu alternativu u obliku magnezija.

Ideja da lako dostupan mineral koji se nalazi u mnogim namirnicama može pomoći ostvariti stvarni napredak u liječenju depresije odlična je vijest za 350 milijuna ljudi širom svijeta za koje se vjeruje da trpe zbog depresije.

Moderni antidepresivi imaju neke od nuspojava koje biste mogli vidjeti kod drugih popularnih lijekova, kao što su mučnina, nesanica, debljanje, umor, zatvor i seksualni problemi.

Međutim, jedna nuspojava vas totalno odbija od uzimanja ovih lijekova: samoubilačke ideje (i, za neke ljude, izvršenje te nuspojave). Pomislili biste da antidepresivi imaju suprotan učinak, ali tužna je istina da je prijetnja toliko stvarna.

Iako smo vidjeli prilično puno obećavajućih prirodnih alternativa posljednjih godina, magnezij se pojavljuje kao jedan od najboljih.

Nekoliko studija pokazalo je njegove antidepresivne učinke, a nedavna klinička studija koja je bila kontrolirana placebom dala je neke od najjačih dokaza koji mogu napraviti revoluciju u liječenju depresije.

U istraživanju je sudjelovalo 126 muškaraca i žena čija je prosječna dob bila 52. godine.

Svi su imali dijagnosticiranu blagu do umjerenu depresiju i imali su sve simptome u vrijeme ispitivanja. Neki su pacijenti dobili 248 miligrama magnezija dnevno u razdoblju od šest tjedana. Njihovi simptomi depresije su ocijenjeni tijekom dva tjedna.

Istraživači su otkrili da su oni koji su uzimali dodatak magnezijevog klorida primijetili klinički značajno poboljšanje u rezultatima smanjenja depresije i anksioznosti.

Popularni upitnik Health Questonnaire-9 (PHQ-9) korišten je za utvrđivanje rezultata depresije. Oni koji su uzimali magnezij doživjeli su poboljšavnje njihovih rezultata za 6 bodova, dok se uobičajeni antidepresivi smatraju učinkovitim kada se ovaj rezultat poboljša za samo 5 bodova.

Pored toga, prosječno privrženost dodacima magnezija kod pacijenata iznosila je 83 posto – što je puno više nego u odnosu na uobičajene antidepresive – a 61 posto sudionika reklo je da će taj dodatak ubuduće ponovo koristiti.

Ovi rezultati vrijede podjednako kod muškaraca i žena, bez obzira na njihovu dob, početnu razinu magnezija i ozbiljnost depresije i upotrebu drugih antidepresiva.

Učinci su bili vidljivi za samo dva tjedna, što je potaknulo istraživače da zaključe da je magnezij učinkovit i da djeluje brzo.

Najbolje od svega, pacijenti su tako dobro podnijeli magnezij u ovom istraživanju, što znači da pacijente nije trebati pažljivo nadzirati zbog toksičnosti koju imaju farmaceutski antidepresivi.

Studija pokazuje da oni koji pate od teške depresije mogu naći olakšanje prehrambenim u dodacima. Međutim, također je moguće dobiti ovaj mineral iz hrane.

Listnasto, tamno zeleno povrće često je bogato magnezijem, pa razmislite o povećanju unosa hrane poput kelja, špinata i blitve. Ovo je zdrav i niskokaloričan način da osigurate da dobijete više ovog važnog minerala.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,