Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, PREPPERS » Život u samoći: UÅ¡ao u Å¡umu, sa sobom je ponio samo osnovne stvari za kampiranje i 27 godina iz nje nije izaÅ¡ao

Život u samoći: Ušao u šumu, sa sobom je ponio samo osnovne stvari za kampiranje i 27 godina iz nje nije izašao

suma-maineGotovo tri desetljeća s nikim nije razgovarao, nikoga nije vidio, a većinu vremena nije radio ništa

Goddine 1986., tada 20-godiÅ¡nji Christopher Knight odvezao se u jednu Å¡umu u ruralnom dijelu ameriÄke države Maine.

Ostavio je svoj auto, sa sobom je ponio samo osnovne stvari za kampiranje, ušetao u šumu i iz nje nije izašao 27 godina.

Nakon Å¡to se namjerno zagubio u Å¡umi naÅ¡ao je dio koji će postati njegov dom – mala Äistina u gustoj Å¡umi oko jezera North Pond. RaÅ¡irio je ceradu izmeÄ‘u drveća, namjestio mali najlonski Å¡ator i smjestio se.

Bio je skroz skriven od svijeta, unatoÄ Äinjenici da je zapravo boravio sam nekoliko minuta hoda od jedne od stotina ostalih malih ljetnih kućica koje su bile razbacane uz jezero.

RaÅ¡irio je ceradu izmeÄ‘u drveća, namjestio mali najlonski Å¡ator i smjestio se. Bio je skroz skriven od svijeta, unatoÄ Äinjenici da je zapravo boravio sam nekoliko minuta hoda od jedne od stotina ostalih malih ljetnih kućica koje su bile razbacane uz jezero.

Knight je preživljavao tako Å¡to je provaljivao u kućice i lokalne centre iz kojih je krao zalihe. Uvijek je uzimao samo ono Å¡to mu je trebalo – hranu, plin za kuhanje, baterije i knjige.

PokuÅ¡avao je stalno raditi Å¡to manje Å¡tete, ali veliki broj provala – viÅ¡e od tisuću tijekom svih tih godina – uznemirio je vlasnike kućica, pa su alarmirali policiju, koja je postavila zamku i uhvatila Knighta na djelu.

Pisac Mike Finkel posjetio je Knighta u zatvoru kada je pisao knjigu o njemu i njegovom bijegu od svijeta, “The Stranger in the Woods: The Extraordinary Story of the Last True Hermit”. Prvo ga je pitao najoÄitije – zaÅ¡to je okrenuo leÄ‘a svijeta i otiÅ¡ao kako bi živio potpuno sam.

“Chris Knight je rekao da se osjećao jako neugodno stalno okružen ljudima. Mislio sam da mu se neÅ¡to dogodilo Å¡to je izazvalo taj osjećaj.”

Pitao sam ga je li poÄinio neki zloÄin, je li ga bilo neÄega sram, ali uporno je tvrdio da se niÅ¡ta nije dogodilo, već je naprosto osjetio jaku želju da bude sam, kao da mu je cijelo tijelo govorilo da će mu biti ugodnije ako živi odvojen od svijeta”, rekao je Finkel za BBC.

Želja je bilo toliko jaka da je proveo gotovo tri desetljeća, a da s nikim nije progovorio nijednu jedinu rijeÄ. Samo jednom je u tih skoro 30 godina pozdravio jednog planinara na kojeg je sluÄajno jedan dan naletio, negdje devedesetih godina.

UnatoÄ tomu Å¡to su zime u Maineu jake, temperature se znaju spustiti i do 20 ispod nule, Knight kaže da nikad nije zapalio vatru, jer se bojao da bi dim mogao privući neÄiju pažnju.

“Puno je toga u njegovoj priÄi zanimljivo. Da usred zime idete kampirati u neku Å¡umu u Maineu i cijelu noć provedete u Å¡atoru bez vatrice, bio bih impresioniran. Knight je to radio 27 zima”, kaže Finkel.

Knight mu je ispriÄao da je umjesto grijanja uz vatru iÅ¡ao jako rano spavati, već oko sedam naveÄer, namjestio bi budilicu u tri ujutro, najhladnije doba noći. U tri sata bi se ustao i hodao do jutra, kako bi ostao ugrijan.

Finkela je zanimalo i kako je provodio vrijeme.

“Malo bi Äitao knjige, malo rjeÅ¡avao križaljke, ali te stvari nije radio većinu vremena. Ono Å¡to je većinu vremena radio je ‘niÅ¡ta’, nije radio niÅ¡ta.” Finkel je pitao Knighta da objasni to niÅ¡tavilo, to njegovo ‘neÄinjenje niÄega’.

Finkel je pitao Knighta da objasni to niÅ¡tavilo, to njegovo ‘neÄinjenje niÄega’.

“Zanimljivo je da mi je rekao da mu nikada nije bilo dosadno. Da nikada nije bio usamljen. Kaže da je bilo upravo suprotno, da se osjećao totalno povezan s cijelim svijetom.”

vuÄi kao nekakvo mistiÄno iskustvo, ali ne ono koje doživite na psihodeliÄnim drogama, već zbog samoće.

Nakon što je uhićen 4. travnja 2013 godine osuđen je na sedam mjeseci zatvora. U zatvoru ga je posjećivao Finkel, koji je dobio dozvolu da ga može intervjuirati devet sati, ali morao je dolaziti svaki dan po sat vremena. Iz tih razgovora je i nastala njegova knjiga.

Kada su uhvatili nije bio baÅ¡ siguran koliko ima godina, jer je kroz godine izgubio pojam o vremenu, nije ni znao koja je toÄno godina. Na pitanje policije, koja ga je uhvatila tako Å¡to je na podruÄju gdje je krao postavila kamere, Å¡to radi u Å¡umi, rekao je da je u Å¡umi od katastrofe u ÄŒernobilu. Taj dogaÄ‘aj mu je bio vremenska referenca.

Knight je roÄ‘en u Maineu, a nakon uhićenja je ispriÄao da je njegova obitelj bila dobra, ali bez emocija, pa je kao tinejdžer puno vremena provodio sam. IspriÄao je policiji da nije imao nikakvih planova kada je uÅ¡ao u Å¡umu. S nikim se nije pozdravio i nikoga nije obavijestio da odlazi. Samo je otiÅ¡ao.

Nakon izlaska iz zatvora Knight se vratio u roditeljski dom i živi s majkom. Radi u bratovom automehaniÄarskom servisu. Otada viÅ¡e nije bio zainteresiran za razgovor s Finkelom, ali on se jedan dan pojavio u kući. Knight je bio sam, a Finkel je za Atlantic rekao kako mu se Äinilo da je Knight depresivan.

“Zamolio me da ga viÅ¡e nikad ne kontaktiram, a njegova zadnja reÄenica dok sam odlazio bila je: Nedostaje mi Å¡uma”, rekao je Finkel.
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

(express.hr)

Filed under: MEDIJI, PREPPERS · Tags: , , ,