Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » MEDIJI ŠUTE! Zapovijednike ISIS-a u Afganistanu spasili američki vojnici od opsade talibana

MEDIJI ŠUTE! Zapovijednike ISIS-a u Afganistanu spasili američki vojnici od opsade talibana

isis-helikopteriAmeričke trupe u Afganistanu pomogle su spasiti teroriste ISIS-a u operaciji evakuacije iz te zemlje, tvrde talibanski militanti

Talibanski glasnogovornik Zabiullah Mujahid izjavio je u petak kako su američki vojnici koristili helikoptere kako bi “spasili” članove ISIS-a i njihove vođe, od opsade u istočnoj afganistanskoj pokrajini Kunar.

Mudžahid je dodao da je to bio brojni put da su američke snage pomogle prebacivanje militanata ISIS-a U sigurne vojne baze.

“Američki vojnici su ih spasili od opsade uz pomoć helikoptera”, navodi se u priopćenju, dodajući kako su talibani u Kunaru tjedan dana pokrenuli tjedan dana dugu anti-ISIS operaciju i opkolili važne pojedince terorističke organizacije, piše PressTv.

Velik broj terorista ISIS-a spasili su helikopteri dok su prošle godine bježali s bojišta od talibana u sjevernoj pokrajini Jawzjan.

The Economic Times je u nedavnom izvješću procijenio da je u Afganistanu bilo oko 10.000 pripadnika terorističke skupine Takfiri, a taj broj i danas raste prema procjenama Washingtona.

Posljednjih godina ISIS je uspostavio uporište u istočnom i sjevernom Afganistanu.

Teroristička skupina uglavnom je naseljavala grad Nangarhar, odakle je izvršila brutalne napade visokog profila po glavnim naseljenim centrima u cijeloj zemlji.

U veljači prošle godine, tri mjeseca nakon što je grupa objavila poraz u Iraku i Siriji, Associated Press je izvijestio da američka vojska izvlači svoje snage iz baze u Iraku i prebacuje ih u Afganistan.

SAD i njihovi saveznici napali su Afganistan i smaknuli vladajući talibanski režim prije nekih 17 godina.

Taj rat koji je još u tijeku nije donio stabilnost u zemlji unatoč prisutnosti tisuća stranih snaga.

Danas u Afganistanu postoji oko 14.000 američkih vojnika, od kojih je polovica dodijeljena onome što Washington tvrdi da su “protuterorističke misije”.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,