Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » Ograničavanje kalorija je loša vijest za stanice raka – jer uzrokuje da se ‘međusobno pojedu’

Ograničavanje kalorija je loša vijest za stanice raka – jer uzrokuje da se ‘međusobno pojedu’

dijeta-rakDijete su jeftina metoda na putu ka zdravlju

Brzo pretraživanje riječi “dijeta” može vam dati beskrajne rezultate. Ali koji od tih dijeta zapravo najviše koristi, pogotovo kada je u pitanju ukupno zdravlje?

Istraživači sa instituta Harper Cancer Research Institute u South Bendu u Indiani, sugeriraju ograničenje kalorija.

U svojoj studiji objavljenoj u istraživanju Nutrition Researcha, otkrili su da ograničenje kalorija uzrokuje da se stanice raka “međusobno pojedu”. To također poboljšava biomarkere bolesti.

Ideja o oštrom smanjenju unosa kalorija za otključavanje određenih zdravstvenih koristi je prisutna već godinama.

Dok su studije na životinjama pokazale da ograničenje kalorija ima prednost protiv starenja, istraživači još uvijek shvaćaju kako se ta korist može prenijeti na ljude.

Rezanje kalorija moglo bi nam biti dugoročno neodrživo i povećati rizik od gubitka mišićne mase i gustoće kostiju, upozoravaju znanstvenici.

U istraživanju su istraživači primijetili da ograničenje kalorija povećava stope autofagije u stanicama raka debelog crijeva na temelju 3D modela.

Autofagija je proces kojim se stanični materijal degradira i reciklira. Omogućuje stanicama da uklone oštećene komponente kako bi se mogle koristiti za popravak stanica. Kroz autofagiju stanice mogu održavati homeostazu.

Ranija studija koja se pojavila u časopisu FASEB Journal izvijestila je da smanjenje glukoze može produljiti vijek trajanja normalnih stanica, dok inhibira rast prekanceroznih stanica.

Da bi se usporedile promjene ekspresije proteina i fenotipa uzrokovane restrikcijom glukoze i goveđeg seruma, istraživači su koristili 3D model stanične kulture za kolorektalni rak. Također su procijenili kako ograničenje kalorija može utjecati na apoptozu i autofagiju na modelu stanične kulture.

Istraživači su otkrili da i glukoza i serumska restrikcija mogu utjecati na ekspresiju proteina povezanih s napredovanjem raka i metastazama.

Također su primijetili da je restrikcija kalorija uzrokovala pojačanu regulaciju sirtuina 1 (SIRT1) i inhibitora proteina aktiviranog STAT 1. Prvi je poznat po svojoj sposobnosti da popravi oštećenje DNA i potisne tumore, dok drugi regulira STAT1, kinazu uključenu u različite stanične procese, uključujući supresiju tumora.

Ukratko, istraživači su otkrili da ograničenje kalorija ne samo da povećava stope autofagije, nego također utječe na regulaciju određenih proteina koji igraju ulogu u progresiji raka.

Dijeta je izvrsna za cjelokupno zdravlje, ali pripazite …

Ograničenje kalorija dolazi s upozorenjem.

U studiji objavljenoj u česopisu Cell Metabolism, znanstvenici su izvijestili da ograničenje kalorija može dovesti do smanjenja težine, poboljšanu energetsku učinkovitost i stvaranju boljih biomarkera povezanih sa starenjem.

Međutim, stručnjaci kažu da bi se rezultati trebali uzimati sa rezervom, posebno s obzirom da je studija napravljena kako bi potaknula više istraživanja o toj temi.

Skromna redukcija kalorija može dovesti do dugoročne zdravstvene koristi kada je povezana s povremenim postom.

Trenutno jedan od najpopularnijih trendova u svijetu, intermitentni post je uzorak prehrane koji se sastoji od gladovanja i jela.

Za razliku od dijeta, koje navode hranu koju trebate jesti, povremeno (intermedijarni) post je usredotočen na to u kojem dobu dana trebate jesti hranu.
tijelo.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,