Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ODBACIVANJE DOLARA? Rusija i Kina napokon dogovorile bilateralnu trgovinu u nacionalnim valutama tijekom sastanka Putina i Xi Jinpinga

ODBACIVANJE DOLARA? Rusija i Kina napokon dogovorile bilateralnu trgovinu u nacionalnim valutama tijekom sastanka Putina i Xi Jinpinga

putin-xiRusija i Kina su napravile još jedan korak dalje od američkog dolara nakon što su se dvije zemlje složile razvijati bilateralnu trgovinu koristeći valute – rublju i juan

To je bio samo jedan od glavnih dogovora postignutih nakon što su predsjednici dviju zemalja, Vladimir Putin i Xi Jinping, održali razgovore u srijedu u Moskvi.

“Rusija i Kina namjeravaju razviti praksu ekonomskog poravnanja u nacionalnim valutama” – rekao je Putin novinarima na konferenciji za novinare nakon razgovora. Dodao je kako su države potpisale međuvladine sporazume o proširenju korištenja juana i rublje u bilateralnim financijskim operacijama.

Nacrt vladine uredbe o trgovini nacionalnim valutama objavljen je ranije tijekom dana. Dokument predviđa da će Moskva i Peking surađivati na razvoju nacionalnih platnih sustava, kao i na olakšavanju prekograničnih plaćanja u nacionalnim i drugim valutama.

Tijekom ceremonije potpisivanja postignuti su i drugi važni sporazumi. Ruska državna nuklearna tvrtka Rosatom i kineska tvrtka China National Nuclear Power (CNNP) potpisali su opći ugovor o izgradnji treće i četvrte jedinice u nuklearnoj elektrani Xudapu u sjeveroistočnoj Kini.

Ranije su izvijestili da je posao vrijedan 1,7 milijardi dolara, a izgradnja bi trebala početi u listopadu 2021. i kolovozu 2022. godine.

U drugom važnom sporazumu, potpisanom nakon razgovora na visokoj razini, ruski Fond za izravna ulaganja (RDIF), kineski Alibaba i ruska Mail.Ru grupa pristali su uložiti ukupno 382 milijuna dolara u zajedničko ulaganje u e-trgovinu. Alibaba Group će osigurati oko 100 milijuna dolara, dok će ostatak financirati ruska strana.

RDIF je također potpisao ugovor s Kineskom investicijskom korporacijom (CIC) za stvaranje zajedničkog fonda za znanstvene inovacije i ulaganje milijardu dolara u njega.

“Očekujemo da će njegove aktivnosti značajno doprinijeti razvoju i implementaciji najnaprednijih tehnologija i rješenja za razvoj gospodarstva naših zemalja i daljnjem jačanju našeg partnerstva” – izjavio je glavni izvršni direktor RDIF-a Kirill Dmitriev.

Nakon razgovora u Moskvi, predsjednici Putin i Xi Jinping otputovat će u Sankt Peterburg kako bi sudjelovali u ključnom godišnjem poslovnom događaju Rusije.

Očekuje se da će na desetine ugovora vrijednih više milijardi dolara vezanih uz energiju, industriju i financije biti potpisano tijekom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, koji traje od 6. lipnja do 8. lipnja.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , , ,