Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » IRAČKI IZASLANIK ZADAO UDARAC RATNOJ MAŠINERIJI: Bagdad neće dopustiti Washingtonu da koristi njihov teritorij u ratu protiv Irana

IRAČKI IZASLANIK ZADAO UDARAC RATNOJ MAŠINERIJI: Bagdad neće dopustiti Washingtonu da koristi njihov teritorij u ratu protiv Irana

irak-sadIrak ne želi “razorni” novi rat na Bliskom istoku i neće dopustiti SAD-u da koriste njegov teritorij za vojne akcije protiv susjednog Irana, izjavio je Bagdadski veleposlanik u Moskvi

“Irak je suverena nacija. Nećemo dopustiti SAD-u da koriste naš teritorij“ – izjavio je irački izaslanik u Rusiji Haidar Mansour Hadi novinarima na konferenciji za novinare u Moskvi, na pitanje o stavu Iraka o rastućoj napetosti u regiji, potaknutom svađom između Washington i Teherana.

Veleposlanik je izrazio nadu da se “ništa neće dogoditi”, dodajući kako njegov narod “ne želi novi rat u regiji.”

Također je kazao kako bi Bagdad mogao pokušati iskoristiti svoje bliske veze sa SAD-om i Iranom kako bi ublažio taj problem napetosti.

“Irak je jasno stavio do znanja da želi biti dio rješenja, a ne dio problema.”

Njegove su riječi uslijedile zbog bojazni da se na Bliskom istoku stvara novi rat. U srijedu su Sjedinjene Države naredile djelomičnu evakuaciju svog veleposlanstva u Bagdadu i konzulat u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, nakon što je državni tajnik Mike Pompeo tvrdio da “iranske aktivnosti” ugrožavaju američke baze i vojnike u Iraku.

Taj potez potaknuo je Njemačku i Nizozemsku da zaustave svoje misije u Iraku s ciljem obuke lokalnih snaga.

Prošlog tjedna je američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio Bagdad, kazavši novinarima da su SAD zabrinute da bi navodno povećane aktivnosti Irana mogle ugroziti suverenitet Iraka.

Napetosti između Washingtona i Bagdada rasplamsale su se nakon što su se SAD jednostrano povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i ponovno uvele sve sankcije protiv Teherana, pri čemu su zaprijetile i drugim zemljama koje su nastavile trgovati s Iranom, uz neke restriktivne mjere.

Američki povećani pritisak razljutio je Teheran. Nedavno je iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Khamenei izjavio kako njegov narod neće ući u bilo kakve razgovore s Washingtonom o bilo kakvom novom nuklearnom sporazumu. Izrazio je uvjerenje da se dva naroda neće upustiti u vojni sukob jer niti jedna strana “ne traži rat”.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,