Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Chelsea Manning: ‘Radije ću umrijeti nego svjedočiti protiv WikiLeaksa’

Chelsea Manning: ‘Radije ću umrijeti nego svjedočiti protiv WikiLeaksa’

chelsea-wikiSavezni sudac naredio je Chelsei Manning da bude ponovno zatvorena zbog odbijanja svjedočenja protiv Juliana Assangea, prijeteći zviždaču novčanom kaznom ako se takvo ponašanje nastavi

Manning kaže da bi radije umrla.

“Radije bih umrla od gladi nego da promijenim svoje mišljenje u svezi toga. A kad to kažem, mislim doslovno” – rekao je Manning tijekom saslušanja u saveznoj sudnici u Virginiji u četvrtak.

Bivši specijalist američke vojske za obavještajne poslove već je proveo sedam godina iza rešetaka zbog razotkrivanja tajnih vojnih i diplomatskih dosjea WikiLeaksu 2010. godine, te još 62 dana u zatvoru do prošlog tjedna zbog odbijanja svjedočenja ispred još jedne velike porote.

Ovaj put, Manning se suočava s kaznom od 500 dolara po danu ako nastavi odbijati suradnju nakon 30 dana u zatvoru. Novčana kazna će ići do 1.000 dolara po danu nakon dva mjeseca.

“Nikad nisam čula da je svjedok tako dugo bio u zatvoru” – izjavila je za RT bivša agentica FBI-a i zviždačica Colleen Rowley. Ako mandat velike porote traje 18 mjeseci, novčane kazne bi mogle premašiti pola milijuna dolara, dodala je, nazivajući je “drakonskom”.

Rowley je dodala da je zatvaranje Manningove, ili ilegalna odmazda od strane Trumpove administracije, “ili je slučaj protiv Juliana Assangea samo toliko slab da im je apsolutno potrebno svjedočenje Chelse Manning kako bi potvrdili te optužbe.”

Prije rasprave, Manning je novinarima izvan sudnice rekao da će ustrajati u suprotstavljanju saveznom pozivu “zauvijek, tj. na neodređeno vrijeme”.

“Neću se pokloniti ovoj velikoj poroti.”

Pitanja koja je postavljala prethodna komisija bila su vrlo “široka i općenita”, te su to bile iste stvari koje su postavljene na vojnom sudu, rekla je Manning novinarima, spekulirajući da vlada pokušava “ponovno pokrenuti sudski proces” tog suđenja jer joj se nije svidio ishod.

Manning (dok je još bio muškog spola) je 2013. osuđen na 35 godina zatvora po Zakonu o špijunaži, ali je kaznu preinačio predsjednik Barack Obama, te je ona tada puštena u svibnju 2017. godine.

Čini se da je novi sudski poziv u velikoj poroti povezan s američkim progonom osnivača WikiLeaksa Julianom Assangeom, koji je uhićen prošlog mjeseca, i koji trenutačno čeka izručenje u Velikoj Britaniji.

Assange je službeno optužen za urotu s Manningovom prema kojoj su hakirali računala u Pentagonu, a priznao je da se hakiranje zapravo nije dogodilo.

“Pročitao sam optužnicu i izjavu podignutu s optužnicom” protiv Assangea, rekao je Manning u četvrtak, “i taj slučaj nema smisla, čini se da je to sve šuplje.”

Ako već postoji optužnica protiv Assangea, koja je svrha još jedne velike porote, zaključila je Manning pred novinarima.
 

 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,